Şeful Ocolului Silvic Vatra Dornei, Adrian Todaşcă, trimis în judecată săptămâna trecută, alături de alţi patru ingineri silvici, sub acuzaţia că, în calitate de funcţionari publici, erau implicaţi şi în activităţi particulare de exploatare a fondului forestier, a găsit explicaţia la faptul că a încălcat legea: nu o cunoştea.
Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei de judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Todaşcă a fost dat pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, fals intelectual, instigare în condiţiile participaţiei improprii la fals intelectual şi uz de fals.
Anchetatorii susţin că şeful de ocol de la Vatra Dornei a achiziţionat diferite suprafeţe de pădure, aprobându-şi singur documentele necesare exploatării materialului lemnos.
Opt dintre documentele semnate de Todaşcă cuprind aspecte nereale, fiind menţionat ca proprietar al fondului forestier exploatat o altă persoană decât proprietarul real al vegetaţiei forestiere de pe respectivele terenuri.
De asemenea, explică procurorii în actele de sesizare a instanţei, şeful de ocol i-a determinat pe mai mulţi angajaţi ai instituţiei pe care o conducea să întocmească documente false.
În total, Adrian Todaşcă, arată anchetatorii, s-a folosit de 23 de documente falsificate pentru a exploata material lemnos de pe suprafeţele proprietate.
Cu toate acestea, „în cursul audierilor, învinuitul a arătat că regretă situaţia creată, în condiţiile în care nu a cunoscut existenţa reglementărilor penale privitoare la conflictul de interese”.
În privinţa falsurilor, Todaşcă, la fel ca şi ceilalţi inculpaţi, susţine că ar fi luat mult timp întocmirea documentaţiei pe numele lor, iar extragerea materialului lemnos produs accidentat (infestări, doborâturi, uscături, etc.) impunea urgenţă.
În afacerile sale, şeful Ocolului Silvic Vatra Dornei a avut drept partener o societate comercială, SC Aramaforest SRL, firmă condusă de cumnatul său.
Ceilalţi inculpaţi, inginerii silvici Gheorghe Pintescu, Daniel Constantin Florescu, Dumitru Şincari şi Iulian Cojoc, sunt acuzaţi în mare parte de aceleaşi lucruri.
Cei patru ingineri silvici au tras pentru societăţi conduse de rude ori afini de-ai lor.
Gheorghe Pintescu, de exemplu, trăgea pentru SC Silvapin SRL, societate administrată de socrul său, Daniel Constantin Florescu avea interes să crească profiturile SC Cosminel Com SRL, firmă condusă de mama sa, Dumitru Şincari era suspect de implicat în activităţile SC Concept Prod SRL, societate administrată de fratele său, iar Iulian Cojoc punea umărul la dezvoltarea SC Cruceniţa SRL, firmă printre ai cărei administratori se număra şi tatăl său.
(20 feb 2012, 11:24:35