Numeroase posturi de şefi ocupate recent în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au fost adjudecată de tineri ofiţeri, care au în jur de 30-35 de ani. Conducerea IPJ nu pune această situaţie pe seama unei strategii clare de întinerire a cadrelor din conducere, însă pe de altă parte ascensiunea unor tineri ofiţeri a fost încurajată în mod clar. Întâmplător sau nu, cei mai mulţi tineri care au râvnit la o funcţie de conducere nu au avut contracandidaţi la ocuparea posturilor.
Tinerii şefi de la noile secţii de Poliţie Rurală
Ascensiunea tinerilor este evidentă la noile secţii de Poliţie Rurală din judeţ, 15 la număr, înfiinţate din toamna anului trecut în cadrul procesului de reorganizare a structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Opt dintre acestea sunt conduse de tineri cu vârste cuprinse între 30 şi 37 de ani.
Printre tinerii ofiţeri care conduc secţii de poliţie care acoperă chiar şi câte zece comune îi putem aminti pe inspectorul Gică Ionuţ Calenciuc, în vârstă de 30 de ani, şeful Secţiei Rurale Siret, inspectorul Constantin Herman, tot de 30 de ani, comandantul Secţiei Rurale Gura Humorului, subinspectorul Florin Ştefan Ţăpuleasa, în vârstă de 31 de ani, şeful Secţiei de Poliţie Pojorâta, ori inspectorul Nicu Loghin, şi el de 31 de ani, care conduce Secţia de Poliţie Rurală Păltinoasa.
Tot la capitolul ofiţeri tineri cu funcţii de conducere îi putem aminti şi pe inspectorul Radu Daniel Albu, în vârstă de 33 de ani, şeful Secţiei Rurale Botoşana, subinspectorul Pavel Oanea, de 36 de ani, şeful Secţiei Rurale Mălini, subcomisarul Vasile Remus Ceparu, de 37 de ani, şeful Secţiei Bogdăneşti şi inspectorul principal Marius Ciotău, de 37 de ani, şeful Secţiei Rurale Vicovu de Jos.
Şef al Poliţiei municipiului Suceava, când nu avea încă 29 de ani
Ofensiva tinerilor ofiţeri nu este valabilă doar la posturile de conducere de la nivelul secţiilor rurale, ci şi în ceea ce priveşte poliţiile municipale ori poliţia rutieră.
Cel mai vizibil exemplu este cel al inspectorului principal Florin Poenari, cel care deşi nu a împlinit încă 30 de ani este la conducerea Poliţiei municipiului Suceava deja de aproximativ un an şi jumătate.
Intrat în poliţie în 2004, acesta a trecut pe la Poliţia oraşului Gura Humorului şi pe la Serviciul Rutier, unde s-a ocupat de accidentele cu autori necunoscuţi, după care, în 2010, a ajuns pe scaunul de şef al Poliţiei municipiului Suceava, mai întâi ca împuternicit, după care a câştigat şi concursul pentru ocuparea postului.
„Nu mai suntem pe timpul comunismului, când trebuia să ai o oarecare vârstă ca să ocupi o funcţie de conducere. Eu am promovat şi voi promova tinerii valoroşi din IPJ Suceava, iar inspectorul principal Poenari e unul dintre ei. Mi-a demonstrat până acum că e un tânăr ofiţer capabil, promiţător, şi şi-a demonstrat eficienţa unde a lucrat până acum”, declara pentru Monitorul de Suceava, la puţin timp după numire, inspectorul-şef al IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Şeful Poliţiei Rădăuţi, ultimul tânăr ofiţer scos în faţă
Un alt tânăr ofiţer care ocupă un post de importanţă maximă este subcomisarul Petrică Jucan, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava. Acesta are vârsta de 35 de ani şi a câştigat concursul desfăşurat în luna decembrie a anului trecut.
Un alt tânăr numit pe un post important este comisarul Eugen Dimitrie Roman, împuternicit de la începutul acestui an la conducerea Poliţiei municipiului Rădăuţi. Ofiţerul are vârsta de 34 de ani şi, având în vedere numeroasele exemple recente, are şanse mari să devină şi şef cu acte al structurii de poliţie.
(18 feb 2012, 17:05:32