Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 feb 2012 - Anul XVII, nr. 37 (4942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Blocul groazei”

Patru fraţi cresc între pereţii unei locuinţe cu mucegai şi igrasie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Nu este exagerată denumirea de „Blocul groazei” atribuită blocului 48, de pe Mărăşeşti. În acest imobil, oamenii trăiesc în condiţii greu de imaginat, mai ales copiii, care sunt mereu bolnavi din cauza mucegaiului şi a igrasiei care „mănâncă” din pereţi.

Este şi cazul a patru fraţi, cu vârste cuprinse între 7 ani şi 1 an şi 2 luni, care sunt mereu bolnavi pentru că au dezvoltat tot felul de alergii şi boli de plămâni din cauza mucegaiului din casa de doar 12 metri pătraţi, în care trăiesc împreună cu părinţii lor.

 

Reparaţii fără nici un efect

Corneliu şi Speranţa Bozu, părinţii micuţilor, locuiesc de trei ani cu chirie în garsoniera de pe Mărăşeşti. Unii ar putea spune că ar trebui să fie mulţumiţi, amintindu-şi că această familie, în 2008, a locuit o vreme, cu trei dintre copii, într-un cort improvizat, construit din scânduri şi nailoane pe un spaţiu verde de la pasarela care traversează calea ferată în apropierea Gării Iţcani. Primăria le-a închiriat o garsonieră din „Blocul groazei”, acolo unde mai sunt încă opt chiriaşi ai primăriei. Corneliu Bozu ne-a spus că la acea vreme locuinţa era în stare jalnică.

„Din salariu şi ce bănuţi mai aveam strânşi am cumpărat şi am montat o uşă, am pus parchet, am pus geam termopan, dar degeaba. Blocul nu are încălzire. Încălzim camera cu o aerotermă electrică. Pentru că blocul este vechi, nu are izolaţie pe exterior, când se încălzeşte în cameră curge apa pe pereţi, pe uşă, pereţii sunt plini de mucegai şi igrasie. Am izolat a doua oară camera şi tot la fel se întâmplă. Pe la îmbinările dintre pereţii exteriori şi cei interiori curge apa şi este mucegai”, a mai povestit bărbatul, care se plânge că cei patru copii îi sunt mai mereu bolnavi, pe cei mai mărişori nu-i poate duce la grădiniţă şi că trebuie să le dea tot timpul medicamente.

 

Mucegaiul „i-a îmbolnăvit copiii”

I-am găsit pe cei patru micuţi, Fernando, în vârstă de 7 ani, Narcisa, în vârstă de 5 ani, Sefora, în vârstă de 4 ani, şi Niculai Bozu, de doar 1 an şi 2 luni, înfofoliţi sub o plapumă, cu căciuli pe cap şi cu zeci de siropuri şi medicamente în apropiere.

Gerul din această iarnă, care încă nu s-a sfârşit, i-a pus la mare încercare pe aceşti micuţi, care îşi doresc să meargă la grădiniţă, dar din cauza răcelilor repetate sunt refuzaţi de mama lor. Speranţa Bozu, în vârstă de 29 de ani, mama copiilor, ne-a spus că „mucegaiul i-a îmbolnăvit copiii”. „Ce să fac? Este frig în casă. Dau drumul la aerotermă, se face condens pe pereţi. Mai ales când le fac baie, se fac aburi în casă. Atunci răcesc şi ei cel mai repede. Nu putem să ţinem tot timpul în priză aeroterma, pentru că plătim mult şi atunci îi dăm drumul cu porţia”, a completat femeia.

 

Datorii de 35 de milioane de lei vechi la întreţinere

Venitul acestei familii este în jur de 500 de lei lunar, salariul bărbatului, care lucrează la Rosal. Pe perioada iernii, bărbatul munceşte mai puţine zile, o zi da şi una este liber. Îşi cumpără mâncare la jumătate de preţ de la Cantina de Ajutor Social şi plăteşte la Primăria Suceava o chirie în valoare de 26 de lei lunar. Cu ce-i mai rămâne din salariu, bărbatul plăteşte factura la curent electric şi îşi îmbracă copiii. Din păcate, această familie a adunat datorii mari la asociaţia de proprietari, circa 35 de milioane de lei vechi, bani pe care, în eventualitatea în care ar primi de la primărie o altă locuinţă socială, fără mucegai şi igrasie şi mai spaţioasă, oamenii promit că i-ar plăti în rate.

Mama copiilor ne-a spus că a mers de mai multe ori în audienţă la Primăria Suceava, unde are depus un dosar pentru o locuinţă socială. Autorităţile locale i-au spus să mai aştepte, pentru că se cunoaşte situaţia acestei familii, dar încă nu sunt soluţii.

 

„Noi am vrea o altă locuinţă, în care să nu ni se îmbolnăvească copiii”

Speranţa Bozu a explicat: „Noi am vrea o altă locuinţă, în care să nu ni se îmbolnăvească copiii. Plătim în rate, dacă se poate, datoriile din urmă la asociaţie, numai să stăm într-o cămăruţă caldă, fără igrasie. În 12 metri pătraţi este foarte greu. Nu ne plângem că nu avem ce să le dăm de mâncare copiilor, sau că nu avem haine... Mulţumim Lui Dumnezeu, din salariul soţului ne descurcăm cu astea. Dar este greu în aceste condiţii. Noi, eu şi soţul meu, mergem să facem baie, pe rând, la Piaţă. Nu putem să facem acasă. Copiii sunt deja mari. Aici fac mâncare, aici dormim pe două saltele. Hainele lor pentru grădiniţă le ţin împachetate în mai multe pături mai groase pentru a nu se uda de la condens. Nu avem unde să ne uscăm rufele”.

 

Nu vor să-şi dea copiii la stat

La fel ca în urmă cu aproape patru ani, familia Bozu nu vrea să renunţe cu nici un preţ la copiii lor. Sunt ataşaţi de ei şi nu vor să-i dea la stat. Corneliu Bozu a completat: „Eu nu vreau să-mi dau copiii la stat, nu pot trăi fără ei şi fără soţie. Plus că am cu ce-i creşte. Am un serviciu. Doar că ne-am săturat să tot băgăm bani în această locuinţă, să facem reparaţii, izolaţie, dar degeaba. Blocul este vechi. Am auzit că trebuia demolat, că nu se mai putea sta aici. Cu toate acestea, mulţi au cumpărat aceste garsoniere. Noi vrem o locuinţă în care să nu fie pereţii negri de mucegai şi să nu ni se mai îmbolnăvească copiii”.

 

Frig şi în casa proprietarilor din „Blocul groazei”

Nici vecinii familiei Bozu nu o duc mai bine. Ilie Ban stă de zece ani în garsoniera din „Blocul groazei”, fiind proprietar. În spaţiul mic în care îşi duce bărbatul zilele, cu o pensie de 400 de lei, este frig, cu flori de gheaţă la geamuri, multe pături şi haine groase amestecate într-o dezordine greu de înţeles (tablouri vechi, fotografii, amintiri de familie).

Omul se încălzeşte la un calorifer foarte vechi, pe care îl foloseşte doar când nu mai poate de frig, „pentru că curentul electric este scump”. În rest, se ascunde sub mormanul de haine şi pături, care îi dau puţină căldură. Ilie Ban ne-a spus că „în casă este ca la Polul Nord. De ani de zile nu mai avem căldură. Ne înfofolim în rufe, punem cartoane şi haine în geamuri şi aprindem aragazul cu butelie să ne încălzim. Asta-i viaţa mea aici”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru fraţi cresc între pereţii unei locuinţe cu mucegai şi igrasie.
 Vizualizări articol: 1364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Patru fraţi cresc între pereţii unei locuinţe cu mucegai şi igrasie5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O sugestie! trimis de
(15 feb 2012, 11:17:43
Eu ii propun dragului nostru primar, Ion Lungu sa-i mute pe acesti nenorociti ai sortii si pe altii cai ei in Catedrala de pe Marasesti. Ca doar acolo s-au pompat miliarde de lei, in ultimii ani, nu in locuinte sociale!
1.1  RE: O sugestie! trimis de
(15 feb 2012, 11:31:09
...sau cucoana sa-si lege trompele uterine!
1.2  RE: O sugestie! trimis de
(15 feb 2012, 12:40:53
BMICK mai bine ti.ar lega tie gatul. Tu nu te intrebi de ce traiesti ?? Macar femeia i.a facut si cum poate are grija de ei. Dar tu la cat de prost esti ..de ce nu te duci sa le duci de mancare? si asa cum zice GERULA primarul a dat miliarde la pochi draqu sa.si faca palate..si tu faci la fel ca el (BMICK) in loc sa se repare acest bloc care de ani de zile e lasat in paragina..si culmea..primaria le ia bani pe chirie.. BMICK ia.te de mana cu primarul si podul de la apa SUCEVEI il stiti unde.i
2.   ANL-urile? trimis de
(15 feb 2012, 11:23:38
Dar oare blocurile ANL n-ar fi o solutie pentru acesti oameni necajiti? Tin sa va informez ca blocurile ANL din Obcini, zona Metro (cele cu verde) nu sunt locuite inca, dar au fost date in folosinta si nu s-a gasit nici pana acum vreun interesat. Ca sa nu mai mentionez si de blocurile ANL de pe Privighetorii din zona Garii Burdujeni, precum si a celorlalte stradute cu locuinte ANL din apropiere, care nu sunt ocupate in proportie de 100% si in care au ramas locuinte libere. Eu zic sa lasati totusi birocratia la o parte dragi edili si sa ajutati aceasta familie cu o locuinta ANL, pentru ca, slava Domnului aveti suficiente. O locuinta pentru care cei doi parinti sunt dispusi sa plateasca cu cat dispun si ei saracii si in care cei 4 copii sa creasca intr-un mediu sanatos si decent demn de secolul XXI.
3.   O mica problema ics-zero trimis de
(15 feb 2012, 13:48:21
Tu ai dreptate ICS_SI_ZeRo,dar nu este posibil,nu este din cauza faptului ca acesti nenorociti care ne conduc,in primul rand politica lor este de asi recupera investitiile,spaguta aferenta pnt obtinerea unui anl,iti dau un exemplu,eu am (ipotetic vb)acel ap anl,fac cerere sal cumpar,primaria imi cere undeva la 40000€ si ceva mii euro,pret supraevaluat,ap anl sunt construite atat de prost incat nu prea este mare diferenta de cele vechi,ba din contra,tu crezi ca primaria va da vreodata acele ap unor oameni cu adevarat saraci care traiesc la limita subzistentei?parerea mea niciodata,nu am cunostinta de nici un caz,tu cunosti un asemenea caz?
3.1  RE: O mica problema ics-zero trimis de
(15 feb 2012, 16:28:06
Cunosc o familie cu 10 copii care traiesc intr-un apartament ANL. Doar domnul lucreaza, ca tinichigiu, doamna fiind casnica. Ce salariu crezi ca are un amarat de tinichigiu? Mizer, cam asa sunt toate salariile in Romania. Dar salariul ii permite sa-si plateasca chiria la ANL si cel putin le asigura copiilor lui un adapost cald si uscat, nu plin de umezeala si mucegai. Sincer nu m-am interesat de structura si componenta materiala a unui bloc ANL, dar la prima vedere par destul de ok si nu am auzit pe nimeni sa se planga de probleme. Din cate stiam eu, sau poate ca ma insel, primaria nu te poate obliga la cumpararea unui apartament ANL decat dupa o perioada de 5-6 ani, sau un criteriu definitoriu aici ar fi varsta proprietarului care nu trebuie sa depaseasca 35 de ani. Daca depasesti aceasta varsta, ei iti dau de ales: cumperi apartamentul sau il parasesti. Asta stiu eu, acum poate ca ma insel.
4.   La biserica trimis de
(15 feb 2012, 14:25:01
Ficecare biserica sa fie oblinga sa aiba acolo in "patriarhie" (de obicei vila din curtea bisericii ) macar 2 camere uinde sa tina 2 . 3 familii fara adapost si sa mai aiba grija lunar de inca vreo 5 are traiesc la limita subzistentei . de ce bisericile noastre nu au cantine unde sa manace necajitii? In Alte tari se poate .. dar la noi doar C.rul mare la popi , crici de aur perane nuj de care , 50 de icoane de aur , ca la nebuni ,cui dracu ii ajuta atatea biserici daca nu doar popilor?? !!!
5.   Problema domnului cu com... trimis de
(15 feb 2012, 14:32:01
Ar trebui sa se abtina din comentariu si sa-si lege domnul scula de ceva......femeia este necajita....si conditia este ca camera este mica sa poti trai atatea persoane...primarul a declarat ca cat va fi el primar acel bloc nu va avea caldura si apa calda..........scurt......cei care nu sunt in cunostinta de cauza nu comentati aiurea.
6.   LUKANU Rules! trimis de
(15 feb 2012, 18:37:04
LUKANU este clar pro fwtai . . . oricine spune ca trebuia sa fie atenti parintii la calitatea (si nu la cantitatea) procreerii, asta sare 2 metri in sus, face spume si isi musca limba, din dragoste de copii! Ma berbecule, fa si tu o pauza ca stropesti monitorul!
7.   Prigoana, lungu si pdl trimis de
(15 feb 2012, 20:32:08
bahmuteanca cum se va descurca cu 500 lei pe luna?cei ca prigoana au adus tara in halul asta ridicand nivelul de trai. si ce contract are cu suceava .si ne miram ca mor oameni inghetati in case,asta e produsul sistemului SARACIA
8.   Tristà romanie... trimis de
(15 feb 2012, 21:01:35
frig ,foame si intuneric ... e afganistan nu romania : tara europeanà in anul 2012

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei