Mai mulţi locuitori din cele opt localităţi care în anul 2004 au fost transformate din comune în oraşe intenţionează să dea în judecată statul român pentru a cere înapoierea sumelor plătite în plus în contul impozitelor şi taxelor. Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, care a precizat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că, după ce localităţile în care trăiesc au fost transformate în oraşe, au fost obligaţi să plătească impozite şi taxe mai mari, fără a beneficia de condiţiile corespunzătoare unei localităţi urbane.
Cele opt comune transformate în 2004 în oraşe sunt Milişăuţi, Dolhasca, Liteni, Frasin, Cajvana, Broşteni, Salcea şi Vicovu de Sus. Onofrei a spus că cele mai multe nemulţumiri cu privire la această problemă sunt în oraşul Milişăuţi.
Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava a arătat că iniţial locuitorii acestor oraşe au solicitat revenirea la statutul de comună, însă acest lucru este complicat din punct de vedere procedural şi juridic.
„Acum vor să adune semnături şi să dea în judecată autorităţile de atunci şi să facă acelaşi lucru care se întâmplă acum şi cu taxa auto. Adică ei vor să solicite banii plătiţi ilegal timp de aproape zece ani, pentru că au fost minţiţi şi au plătit taxe în plus. Au fost păcăliţi că trăiau în oraş şi din cauza asta au plătit taxele şi impozite mult mai mari şi neadevărate”, a declarat Orest Onofrei.
El a reamintit că autorităţile aflate la conducerea judeţului în anul 2004, precum şi primarii celor opt localităţi au falsificat datele statistice pentru a putea transforma localităţile respective în zone urbane.
Investiţii de 230 de milioane de euro în reţele de apă şi canalizare
Onofrei a dat ca exemplu comuna Cajvana, unde potrivit raportărilor din 2004, 70% dintre locuinţe aveau instalaţii de alimentare cu apă, în condiţiile în care proporţia reală era de 5,7%. El a mai spus că şi în Dolhasca, raportările din 2004 arătau că 70,3% dintre locuinţe erau racordate la reţelele de alimentare cu apă, însă în realitate doar 2% dintre locuinţe aveau apă curentă.
„Sunt fişe semnate de prefectul PSD de atunci, de preşedintele Consiliului Judeţean de atunci, avizate de primarii de atunci şi semnate de instituţii care practic certifică datele mincinoase pe baza cărora aproape 100.000 de locuitori suferă şi astăzi din cauză că au fost păcăliţi că vor trăi la oraşe”, a arătat Orest Onofrei.
El a mai spus că actuala administraţie PD-L a judeţului Suceava a început demersurile, încă din 2008, pentru a aduce cele opt localităţi la nivelul unor oraşe, prin promovarea de investiţii în construcţia de reţele de apă şi canalizare. Prim-vicepreşedintele PD-L Suceava a precizat că în momentul de faţă, în 65 de localităţi sucevene sunt implementate proiecte de 230 de milioane de euro pentru construcţia a 880 de kilometri de reţele de apă potabilă şi 656 de kilometri de reţele de canalizare. Onofrei a spus că cele 65 de localităţi au aproximativ 375.000 de locuitori.
(15 feb 2012, 11:06:04
Spitalele NU din cauza zăpezii se închid
Oamenii mor fără ca Preasa,acolo,să existe
Politicianul băsist pe românul nevoiaş îl ucid !
Nu-s doar 80 de victime ale troianului actual
( nu mai discut despre utilaje sau “stări de urgenţă” )
Dezastruil ce se vede (pe sticlă) nu-i “accidental”
E rezultatul unei politici îndelungate de .. demenţă
Băsismul are mii de victime-n cont ( mulţi anonimi )
( ştim , doar , că-s dintre aceea ce n-au vrut să trăiască bine)
Pentru noi (sucevenii) ei sunt Sfintele Treimi :
Băsescu , coana Udrea şi Flutur Gheorghe (ce-i susţine )