Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, contestă, într-o petiţie adresată prefectului de Suceava, Hotărârea de Consiliu Local nr. 15/2012, privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2012, a listei de investiţii şi repartizarea excedentului bugetar al anului 2011.
Şeful executivului arată că, în conformitate cu prevederile Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetelor prevăzute să asigure achitarea plăţilor restante. Olărean a precizat: „Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, cu excepţia angajamentelor noi pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile”.
Olărean: „Vă solicit să formulaţi acţiune în instanţa de Contencios Administrativ”
Primarul rădăuţean spune că deliberativul local nu a ţinut cont de această prevedere, în sensul că în proiectul de buget, prevăzuse suma de 907.000 de lei, pentru amenajare drum ocolitor pentru zona nord-est etapa I, lucrare finalizată, şi pentru care Consiliul Local a aprobat doar 200.000 de lei. La capitolul „Învăţământ - active nefinanciare, punctul 3.3. Şcoala Generală Nr. 2 – Grădiniţă – lucrări construcţii grădiniţă, a fost aprobată suma de 200.000 de lei, în condiţiile în care această investiţie a fost contractată şi executată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava fără să existe vreun protocol de predare-primire a acestei construcţii nefinalizate”, se arată în documentul adresat prefectului Sorin Arcadie Popescu.
Este contestată şi suma de 144.499 de lei pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii străzi şi trotuare modernizate, pe care Consiliul Local a refuzat să o prindă în buget, în condiţiile în care există o hotărâre judecătorească pe această temă.
O altă nemulţumire a primarului Olărean se leagă de reabilitarea parcului zoo, investiţie finanţată de Ministerul Mediului, pentru care primăria trebuia să participe cu o cotă susţinere de 25%. Mai exact, deliberativul local nu a aprobat 149.000 de lei, existând riscul ca ministerul să solicite sumele cu care a finanţat lucrările. Din aceleaşi motive, pe lista trimisă prefectului mai este consemnată imposibilitatea derulării proiectului „Tezaure etnoistorice bucovinene”, apoi reducerea la mai puţin de jumătate a sumei prevăzute pentru capitolul cheltuieli materiale din Autorităţi excutive, la fel şi cazul Spitalului Municipal Rădăuţi. „Faţă de cele prezentate vă solicit, domnule prefect, să formulaţi acţiune în instanţa de Contencios Administrativ pentru suspendarea şi apoi anularea HCL nr.15/2012”, se arată la finalul petiţiei semnate de primarul Aurel Olărean.
(14 feb 2012, 18:10:39