Noua lege care prevede că beneficiarii de ajutoare de stat care nu şi-au achitat obligaţiile financiare restante către primării îşi pierd dreptul la sumele pe care la încasau a făcut ca în doar o săptămână peste o mie dintre restanţieri să-şi achite datoriile.
Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, a informat că până vineri, 10 februarie, din cei 3.421 de beneficiari de venit minim garantat, alocaţie de susţinere familială şi indemnizaţii pentru creşterea copilului care nu-şi plătiseră impozitele, 1.048 le-au achitat într-o săptămână, astfel că nu se mai impune suspendarea plăţilor către aceştia.
„În cazul celorlalţi beneficiari, 2.373 în total, s-a luat măsura suspendării de la plată. Toţi au un termen de cinci luni de zile în care îşi pot achita impozitele restante şi astfel vor fi reintroduşi în plată şi îşi vor primi banii retroactiv. Dacă nu o vor face nici în acest termen de cinci luni de zile, beneficiarii vor pierde definitiv ajutoarele de stat”, a precizat Mirela Florea.
Beneficiarii de indemnizaţii pentru creşterea copilului aflaţi în situaţia de a-şi pierde banii şi-au achitat în procentul cel mai mare datoriile, în timp ce beneficiarii de venit minim garantat au fost cei care au făcut cele mai puţine plăţi.
Prevederea conform căreia cei care au datorii la achitarea impozitelor nu mai primesc ajutoare financiare de la bugetul de stat a intrat în vigoare prin OUG 124, din 27 decembrie 2011, care modifică şi completează actele normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială.
Beneficiarii care nu-şi achitaseră impozitele restante până la 31 ianuarie reprezentau 13% din totalul celor care primeau unul din cele trei tipuri de ajutoare financiare aflate sub incidenţa legii, venit minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi alocaţie de susţinere familială.