Seria celor trei weekenduri în care s-au desfăşurat, la Vatra Dornei, Serbările Zăpezii, ediţia 2012, manifestare cultural - sportivă organizată de Primăria municipiului Vatra Dornei şi Consiliul Local Vatra Dornei, cu sprijinul sponsorilor, şi finanţată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, s-a încheiat duminică seara.
Începând de vineri au avut loc mai multe concursuri sportive specifice iernii pe pârtiile Parc şi Veveriţa, dar şi pe patinoarul din centrul staţiunii, spectacole în aer liber şi focuri de artificii.
Nord-Est şi Rekord au deschis spectacolele din ultimul weekend
Primii care au urcat vineri pe scenă au fost membrii trupei rock Nord-Est, de la Clubul Copiilor şi Elevilor Vatra Dornei. Nord-Est este o trupă cu „priză” la publicul local, elevii care cântă la chitare şi clape, dar şi solistele vocale îndrumate de bateristului şi conducătorului formaţiei, prof. Marian Proboteanu, interpretând melodii cunoscute din repertoriul naţional şi internaţional, rock şi pop, dar şi câteva piese proprii. La finalul concertului, trupa Nord-Est a primit aplauze mai ales din partea localnicilor şi solicitări de a reveni pe scenă din partea colegilor tinerilor muzicieni.
Călin Brăteanu şi formaţia Rekord Suceava au dat un spectacol pe cinste, care i-a adus în faţa scenei pe toţi cei aflaţi în preajma pârtiei Parc, cu mic cu mare, iubitori de muzică etno. Într-o atmosferă de sărbătoare, cei prezenţi s-au delectat cu melodiile mai vechi sau mai noi din repertoriul lui Călin Brăteanu şi ale formaţiei Rekord, mai toate fiind cunoscute spectatorilor în urma difuzărilor pe posturile de televiziune. Spectacolul desfăşurat într-o atmosferă de cântec, joc şi voie bună a durat aproape o oră.
Muzica de club a adus spectatorii la scenă
Sâmbătă, primul care a urcat pe scenă a fost DJ Michael Star, care, la fel ca şi cu o săptămână în urmă, a oferit un spectacol complex cu muzică de club, majoritatea producţii proprii, cunoscute celor prezenţi din cluburi şi discoteci. Aplauze a primit şi pentru un mixaj de melodii vechi, înaintea căruia, pentru a încălzi atmosfera, Michael Star le-a spus celor prezenţi să considere pârtia Marea Neagră şi zăpada nisipul fin de pe plajă.
A urmat Rawanne (pe numele ei adevărat Diana Rawan Ramadan) o tânără din Iaşi, jumătate româncă şi jumătate libaneză. Melodia “Deeply in Love”, cu care a ajuns pe primul loc în Turkey Top 40, a fost apreciată şi de cei prezenţi la Vatra Dornei
Alexandra Ungureanu&Crush au „aprins dragostea” pentru Valentine’s Day
Talentata artistă Alexandra Ungureanu, acompaniată de băieţii de la Crush, a avut sâmbătă un concert de zile mari la Vatra Dornei. Cei trei interpreţi au cântat live toate melodiile care le-au adus succesul de care se bucură, printre care şi hiturile “I Need You More” sau “Plâng nopţile”.
Alexandra, Radu şi Sorin au reuşit să-i facă pe miile de dorneni şi turişti prezenţi în staţiune să uite de schiuri, snowboard şi săniuţe şi să se adune în faţa scenei, unde au dansat pe toată durata concertului. În timpul spectacolului, Alexandra a împrumutat câte o mănuşă de la Radu şi Sorin, înainte de a-i îngheţa mâinile pe microfon.
După „Aprinde dragostea”, cei trei artişti au cântat cea mai nouă melodie „Where is Love”, ocazie cu care au declarat că „în seara aceasta dragostea este cu noi”, pentru ca, mai apoi, melodia „Hello” să reprezinte salutul Alexandrei Ungureanu & Crush pentru publicul dornean, cu ocazia Valentine’s Day.
“I Believe in You”, cea mai recentă piesă lansată de Alexandra Ungureanu “o piesă happy cu un viber foarte bun”, cum a spus chiar unul dintre băieţii de la Crush, a fost primită cu aplauze la Vatra Dornei la fel cum a fost şi “Slow It Down”, considerată un succes internaţional.
Alexandra a spus că „pentru prima oara cei trei sunt nominalizaţi la Nights.ro Awards” şi i-a invitat pe spectatori să voteze Crush & Alexandra la categoria “Cel mai bun proiect dance românesc al anului 2011”. Pentru Nights.ro Awards 2012, votarea se desfăşoară până pe 20 februarie 2012.
După spectacol, Alexandra a declarat că “am împărţit două perechi de mănuşi în trei, dar faţa mi-a rămas îngheţată într-un zâmbet şi sper să-l păstrez, pentru că a fost foarte frumos şi nu am ocazia în fiecare zi să urc pe scenă, în faţa unui public atât de numeros care strigă Alexandra Ungureanu la o temperatură atât de scăzută”.
CRBL a pus în scenă istoria muzicii româneşti şi a dansului
Cunoscutul interpret de muzică pop CRBL, pe numele sau real Eduard Mihail Andreianu, a concertat sâmbătă seara, timp peste o oră, în faţa celui mai numeros public prezent la Serbările Zăpezii, ediţia 2012.
Între o coborâre pe schiuri, o ieşire în parc pentru a servi un ceai fierbinte sau un vin fiert sau pur şi simplu din dorinţa de a urmări un spectacol de calitate, cei prezenţi au putut asculta melodiile cunoscute ale lui CRBL, dar şi ale trupei Simplu.
Eduard Andreianu a deschis concertul cu un intro dance, DJ-ul ProFM fiind însoţit de şase dansatori, patru fete şi doi băieţi. Au urmat “Românu’ n-are noroc”, “Hey Mama”, după care artistul a făcut o scurtă prezentare muzicală a trupei Simplu. La piesa “Mama ta”, CRBL le-a cerut fetelor care au venit însoţite de mamele lor să ridice mâna sus, după care a chemat pe scenă o fată din public, care a fost însoţită de mama sa, Doina, CRBL declarând în faţa celor peste 7.000 de spectatori “îmi place mama ta”. Fata în vârstă de 18 ani, Bianca, s-a dovedit a fi foarte talentată la dans, încercând câteva mişcări cu trupa lui CRBL.
CRBL a cântat apoi piesa „Gipsy Girl”, urmată de un colaj cu refrenele pieselor ce au făcut istorie în industria muzicală românească: Genius – „Macho Man”, Valahia – „Banii şi fetele”, Andre – „Liberă la mare”, Asia – „Garsoniera ta”, Pepe – „Spune cine”, N&D – „Vino la mine”, L.A. – „Ochii tăi”, Hi-Q – „Gaşca mea”, Voltaj – „20“, declarând la final că “aceasta este istoria muzicii româneşti”.
Concertul a mai cuprins şi o istorie a dansului, oferită de trupa de dans a artistului, cei mai încântaţi fiind tinerii, care, strânşi în faţa scenei, au dansat alături de cei de pe scenă, mai ales că CRBL i-a învăţat şi elemente noi de dans „pentru a învinge frigul”.
„Istoria muzicii româneşti” şi „Istoria dansului” a fost un show care a demonstrat că CRBL a găsit cheia succesului într-o perioadă în care oamenii se plâng de criză şi nici o afacere nu pare să mai meargă. Conceptul de bază este interpretarea tuturor melodiilor celebre care au fost lansate după revoluţie, respectiv dansul pe cele mai cunoscute ritmuri pop, rock, latino, dance.
O dedicaţie pentru cei prezenţi, „pentru a compensa temperaturile scăzute”, a fost cel mai recent single al său, „K boom”, urmat de hit-ul “Am datorii la stat, am bani de dat”. La cererea publicului, CRBL a revenit pe scenă pentru a cânta şi a dansa pe melodia “Ai se eu te pego”, spectacolul fiind încheiat cu imnul naţional, cântat de toţi spectatorii.
După terminarea concertului, cei mici l-au asaltat pe CRBL pentru o sesiune rapidă de poze şi autografe.
Eduard Andreianu a explicat la Vatra Dornei de unde vine porecla cu care a devenit cunoscut, spunând că „CRBL vine de la Compun Rime Bine Legate” şi că în cadrul trupei Simplu el este “creierul” şi “cerebelul”.
Şi-a schimbat numele din CRBL în CeReBaNi
Înainte de a pleca spre Iaşi, unde a avut un spectacol într-un club, CRBL ne-a spus că “acum, cu criza aceasta, mi-am permis luxul de a-mi schimba numele de CRBL în CeReBaNi, că mi se pare normal. La minus multe grade mă aşteptam ca oamenii să fie îngheţaţi, nu ştiam dacă o să fie puşi pe distracţie şi pe dans, dar am observat că m-au tot ţinut acolo, în timp ce eu aşteptam să plec, nu din vina lor, din vina frigului, pentru că nu mai simţeam mâinile, picioarele. Dar am rămas, am cântat, am dansat şi cred că revin cu mare plăcere aici”.
Referitor la showbizul românesc CRBL a spus că România mai este cunoscută în lume nu numai datorită lui Nadia, Hagi şi Dracula. “Avem piese, soliste, artişti, trupe care au ajuns afară şi sunt celebri peste tot, sunt în topuri”, a spus CRBL.
Întrebat despre cariera solo, CRBL a precizat că „<K boom> este un alt vis de-al meu de a avea o carieră solo, am multe lucruri de spus, am alte viziuni legate de mine care nu se potriveau pe şablonul trupei Simplu. Acum este momentul în care am considerat că am ceva de spus şi am fost luat în seamă, după ce am mai scos o piesă singur, <Românu’ n-are noroc”, dar oamenii nu au luat-o în consideraţie. După 12 ani de activitate, continuăm proiectele şi cu trupa Simplu, pregătim două piese noi”
CRBL a spus că iarna la munte îi place să se dea cu placa de snowboard, cu folia de plastic, cu sania şi cu schiurile, dar puţin, câteva zile “în care mai bem vin fiert, jucăm şah. Vara la mare poate să fie la nesfârşit”.
Cupa veteranilor la schi
Cei prezenţi la Serbările Zăpezii în al treilea weekend s-au distrat prin participarea la concursurile de schi organizate pe pârtia Veveriţa sau la cele de tăiat buşteni cu joagărul de la baza pârtiei Parc. Dacă primele concursuri au pus în valoare abilităţile de a controla cât mai bine mişcările pe schiuri pentru a trece cu succes printre porţile de slalom uriaş, la cele de tăiat buşteni participanţii şi-au pus în valoare muşchii.
Primii premianţi ai serii au fost participanţii la “Cupa veteranilor” la schi, un concurs desfăşurat pe pârtia Parc, la care au participat schiori, unii dintre ei trecuţi şi de 50 de ani, dar care în tinereţe au urcat pe podiumul de premiere la concursuri naţionale şi internaţionale, monitori de schi sau schiori amatori. Categoriile de vârstă la care s-au desfăşurat întrecerile au fost 18 – 29 de ani, 30 – 40 de ani, 41 – 54 de ani şi peste 55 de ani. Locurile I au fost ocupate de Vlad Prelipceanu, la categoria 18 – 29 de ani, Paul Boancheş, la categoria 30 – 40 de ani, Iliuţă Groza, la categoria 41 – 54 de ani, şi Ilie Boancheş, la peste 55 de ani. Au mai fost acordate şi premii speciale pentru “concurentul fără finish”, “cel mai bun service – man”, “cea mai simpatică concurentă”, “cea mai mică participantă”, “cel mai bun organizator”.
O altă festivitate de premiere a fost cea pentru concursul de schi destinat copiilor, care a avut loc pe pârtia Veveriţa. Ca şi la celelalte două concursuri de schi destinate copiilor care au avut loc în săptămânile anterioare, au fost premiaţi peste 30 de schiori, la diferite categorii de vârstă, începând de la cea sub 6 ani şi terminând cu adolescenţii de 18 ani. Cel mai bun schior din Vatra Dornei a fost declarat Andrei Apetrei.
Tehnică, forţă şi îndemânare în concursul de tăiat buşteni
După spectacolul susţinut de Alexandra Ungureanu & Crush, pe scenă au urcat cei mai vajnici băieţi din Bazinul Dornelor, pentru a se întrece în tăiat buşteni. Concursul fierăstraielor - o competiţie contra cronometru de tăiat buşteni, nu a avut nevoie de arbitru, pentru că în etapa următoare s-a calificat echipajul care termina de tăiat primul “o felie de lemn”. Mai mult decât atât, una din cele patru echipe înscrise în concurs a abandonat.
Participanţii, în general băieţi tineri, s-au dovedit bine antrenaţi în munca de la pădure, tăind foarte repede cu joagărele imenşii buşteni îngheţaţi, aduşi special pentru concurs de Serviciul Salvamont. Pentru a reuşi “trebuie să ai tehnică, forţă şi îndemânare”, ne-a declarat unul dintre cei doi studenţi la Administraţie publică, care au ocupat locul II.
Spectatorii i-au încurajat pe toţi concurenţii care s-au înscris la concursul de tăiat lemne, făcându-le galerie de pe marginea scenei.
Cei mai rapizi şi îndemânatici tăietori de lemne au fost Ioan şi Viluţ, câştigători şi în ediţiile precedente ale concursului de tăiat buşteni, “nişte drujbe umane”, cum au fost numiţi de prezentatorul concursului, jurnalistul Doru Bighiu.
Aşa cum am aflat de la Petrică Ariciuc, cel care a asigurat corectitudinea desfăşurării concursului, această competiţie testează forţa, spiritul de echipă, dar şi priceperea bărbaţilor.
Câştigătorii au primit, în funcţie de locul ocupat, diplome şi premii în bani.
Focul de artificii a încheiat serile de muzică disco, pop, rock, house din cadrul Serbărilor Zăpezii, ediţia 2012.
Serbările, prelungite până după Valentine’s Day
Duminică 12 februarie, începând cu ora 15.00, pe scenă au evoluat Ansamblul „Dorna Dorului”, Ansamblul „Balada” din Bistriţa, soliştii vocali Claudia Martinică şi Călin Brăteanu. Invitat de onoare la spectacolul de duminică a fost Cristian Pomohaci, admirat şi iubit de publicul dornean.
Dornenii de la „Dorna Dorului” au lăsat o impresie extraordinar de bună în rândul turiştilor care i-au văzut, mulţi dintre ei pentru prima oară, şi asta datorită dinamismului cu care a dansat şi a cântat grupul folcloric condus de Dumitru Candrea.
Şi pentru că se apropie Ziua Îndrăgostiţilor, organizatorii Serbărilor Zăpezii, Primăria şi Consiliul local Vatra Dornei vor prelungi manifestările sportive şi cultural artistice până după această zi. Pe scena de la baza pârtiei Parc sunt aşteptate trupe şi solişti locali.