Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 11 feb 2012 - Anul XVII, nr. 34 (4939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Negocieri

Strategia de salvare a Termica va fi pusă la punct de comun acord cu salariaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O nouă rundă de negocieri între sindicaliştii de la Termica şi conducerea Primăriei Suceava, pe tema salvării actualei societăţi de termoficare şi a locurilor de muncă de acolo, a avut loc vineri dimineaţă, la sediul Primăriei Suceava. Discuţiile dintre primarul Ion Lungu şi reprezentanţii celor trei sindicate din Termica au durat aproape o oră şi jumătate, timp în care sindicaliştilor li s-a răspuns punctual la revendicările formulate anterior, în timpul protestului public care a avut loc în ianuarie, în parcarea Primăriei Suceava.

 

Peste 70 de milioane de euro, viraţi către Termica în ultimii cinci ani

În principal, s-a discutat de problema plăţii subvenţiilor către Termica, pentru căldura furnizată populaţiei. Şeful municipalităţii sucevene le-a prezentat extrase financiar-contabile cu situaţia plăţilor făcute către Termica: “În ultimii cinci ani am plătit 33 de milioane de lei din banii primăriei, în condiţiile în care noi am încasat de la populaţie, din taxe şi impozite, până în 20 de milioane. În acelaşi timp am mai plătit încă 25 de milioane de lei consumul de energie termică. Ca atare, în ultimii cinci ani, am achitat la Termica aproximativ 14 milioane de euro, din fonduri proprii”.

Suma de care a beneficiat Termica Suceava, prin subvenţii, plata facturilor şi investiţii, este în fapt mult mai mare, de peste 70 de milioane de euro, după cum a precizat Ion Lungu: “Cele mai mari sume alocate din bugetul primăriei în toţi aceşti ani, aproape 3.500 de miliarde de lei vechi, adică peste 70 de milioane de euro, au mers la Termica. Este cel mai mare efort bugetar pe care l-a făcut primăria Suceava de când sunt primar. În acelaşi timp, nu putem să băgăm primăria în faliment, doar ca să trăiască Termica. Dacă primăria dă faliment, s-a dus şi Termica. Nu putem pompa acolo toţi banii din buget şi să nu mai facem nimic altceva în oraş”, a adăugat Lungu. Cea mai mare parte a banilor atraşi de la bugetul de stat şi pe proiecte au fost investiţi în modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, în vreme ce sume consistente, atrase de la bugetul central, au acoperit parţial subvenţiile datorate de municipalitate în contul căldurii de care a beneficiat populaţia.

 

Sindicaliştii ameninţă cu noi proteste în stradă

Răspunsurile primite nu i-au mulţumit pe sindicalişti, care spun că nu s-a făcut tot ce se putea pentru salvarea Termica.

“Termica mai are acum 300 şi ceva de salariaţi care nu mai au nici o alternativă. Avem mandat de la colegii noştri că dacă nu ajungem la un numitor comun în privinţa sorţii Termica şi a salariaţilor de acolo, să organizăm proteste noi la primărie”, a spus Iordănel Secrieru, liderul sindicatului Prometeu, din cadrul Termica Suceava.

Sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de reducerea capitalului social la Termica, dar şi de înfiinţarea unei noi centrale termice în locul modernizării celei existente. Aceştia au spus că pentru modernizarea actualei centrale ar ajunge o investiţie de 30 de milioane de euro, în vreme ce rapoartele evaluatorilor care s-au ocupat de pregătirea caietului de sarcini al licitaţiei organizate anul trecut pentru noua centrală spun că suma minimă necesară este de 100 de milioane de euro, în vreme ce investiţia optimă s-ar cifra chiar la 200 de milioane de euro.

Aceste aspecte ar urma să fie lămurite într-o viitoare întâlnire comună, la începutul lunii martie, la care să fie prezenţi şi directorii Termica, pentru a oferi explicaţiile necesare.

 

Concluzii şi strategii

“Au fost discuţii ferme, dar clarificatoare, care vor continua şi în perioada următoare. Avem mai multe strategii. Una, pe termen scurt, este de a trece cu bine de această iarnă”, a spus primarul Ion Lungu la finele întâlnirii cu sindicaliştii de la Termica.

“Avem mai multe strategii. Una, pe termen scurt, este de a trece cu bine de această iarnă. O altă strategie, pe termen lung, este cea referitoare la privatizarea actualei centrale de termoficare – în măsura în care sunt doritori, şi se pare că ar fi, să organizăm o nouă licitaţie. De asemenea, vom avea discuţii clarificatoare cu specialiştii de la Termica, să vedem care este nivelul minim al investiţiilor la Termica, să putem salva societatea pe actuala structură, pentru că sumele vehiculate de sindicate sunt destul de mici, de aproximativ 30 de milioane de euro, în vreme ce specialiştii şi conducerea societăţii spun că ar fi necesare minim 100 de milioane de euro.

Trebuie să purtăm aceste discuţii la comun, pentru a putea creiona nivelul minim necesar să putem funcţiona pe actuala structură.

În acelaşi timp am făcut o scrisoare fermă către Adrem Invest, să vedem, în măsura în care fac investiţia, dacă dau vreo capacitate în funcţiune în acest an. Aşteptăm răspunsul lor pentru a avea o nouă discuţie cu cei de la Termica, în privinţa modului de funcţionare din iarna viitoare la Termica”, a spus edilul sucevean.

“E o problemă de sistem. Oamenii de acolo nu au nici o vină. E dreptul lor să îşi apere locurile de muncă, dar sper ca, în urma dialogului pe care îl vom avea lună de lună sau mai des, dacă este nevoie, să ajungem la o situaţie în care să putem salva locurile de muncă, să putem asigura o funcţionare la Termica, iar cel mai important, sucevenii să aibă apă caldă şi căldură”, a mai adăugat Lungu, la finele şedinţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Strategia de salvare a Termica va fi pusă la punct de comun acord cu salariaţii.
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Strategia de salvare a Termica va fi pusă la punct de comun acord cu salariaţii3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(11 feb 2012, 12:00:58
sunt sigura ca d-l primar va lua decizia cea mai buna!
2.   BA BERBECILOR, DACA NU PUTETI, FACETI CA BT. trimis de
(11 feb 2012, 12:45:05
Mai frumosilor, au trecut 10 ani de la destelenirea cet-ului, acum in prag de alegeri probabil ca unii promit si altii or sa ramana ca aia cu zapada acum. Zapada nu trebuie s-o bagi in casa, ea vine indirec prin caloriferus si banuiesc ca multi au dat nas in ea, numai ca nu e uda. ABECEDAR, fa-le o dedicatie acestor inconstienti, si le mai zic o data, ca daca anul asta nu cultiva fiecare palma de pamant, chiar si-n arenda, o sa fie si mai greu. Imi doresc sa scriu cu mai multe greseli, poate intru in sincronism cu ei.
2.1  RE: BA BERBECILOR, DACA NU PUTETI, FACETI CA BT. trimis de
(11 feb 2012, 15:18:02
Dintre toate belele din lume
Noi am ales un prost şi-o larvă
Larva face la Bucureşti glume
Prostul şi-a făcut Suceava enclavă

Dintre toate belele din lume
Inconştienţa conştientă-i cea mai gravă

Deontologia urlă nemulsă pe câmp
Domnul şi doamna Contribuabil îndură
Mereu urcuşul orb al corupţiei dâmb
Mereu un băsist ce mereu se jură
În faţa Domnului fals în faţa omului strâmb

Termica ar fi funcţionat .. DAR NU-I IUBITĂ !
Băsiştii au o altă combinaţie (mai costisitoare )
Haideţi să rostim vorba nerostită :
Cât câştigă ăştea din distrugerea Termica,oare ?
( cine-mi răspunde la această întrebare ? )

3.   Acelasi CET upgradat anul trecut? trimis de
(11 feb 2012, 13:08:47
investitii majore in infrastructura CET pentru ca acum sa fie neprofitabil. 1.000.000 de euro sponsorizare la campania lui Lungu. Atat a fost si cu CET-ul. Praf in ochi, scandaluri si imediat dupa alegeri se va vedea noul proprietar... stati cuminti suceveni... nu puteti voi urla cat pot ei fura...
4.   Rentabilizare trimis de
(11 feb 2012, 14:06:07
Primaria a bagat miliarde de lei din banii colectati de la noi in Termica,cu scopul para-ndaratului.Grasunii care ne conduc au facut bani frumosi pentru ei si familiile lor.Daca alesii ne-ar fi vrut binele,cu amarul asta de banet facea centrale de cartier sau de bloc,n-ar mai fi fost atatea avarii si pierderi din cauza kilometrilor de retea.
5.   Comentariu trimis de
(12 feb 2012, 11:28:30
voi nu intelegeti ca termica e-n faliment? va invatati poeziile usl-iste la sedinte si veniti si le expuneti aici. da, cu banii cu care se acopera gaurile le termica mai bine s-ar construi centrale de cartier.
6.   Pentru SPIRAKE trimis de
(12 feb 2012, 21:53:06
Ce idei mai ai si tu cu centrale de cartierlaughing=)) thooomne usl obosit ce esti
7.   Sunt locuri la Botosani!!!!! trimis de
(13 feb 2012, 09:26:09
Da cei care au dus Termica in faliment furand tot ce s-a putut in ultimii 20 de ani au fost arestati? Ca la Botosani spun ca ar mai fi locuri libere....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei