O nouă rundă de negocieri între sindicaliştii de la Termica şi conducerea Primăriei Suceava, pe tema salvării actualei societăţi de termoficare şi a locurilor de muncă de acolo, a avut loc vineri dimineaţă, la sediul Primăriei Suceava. Discuţiile dintre primarul Ion Lungu şi reprezentanţii celor trei sindicate din Termica au durat aproape o oră şi jumătate, timp în care sindicaliştilor li s-a răspuns punctual la revendicările formulate anterior, în timpul protestului public care a avut loc în ianuarie, în parcarea Primăriei Suceava.
Peste 70 de milioane de euro, viraţi către Termica în ultimii cinci ani
În principal, s-a discutat de problema plăţii subvenţiilor către Termica, pentru căldura furnizată populaţiei. Şeful municipalităţii sucevene le-a prezentat extrase financiar-contabile cu situaţia plăţilor făcute către Termica: “În ultimii cinci ani am plătit 33 de milioane de lei din banii primăriei, în condiţiile în care noi am încasat de la populaţie, din taxe şi impozite, până în 20 de milioane. În acelaşi timp am mai plătit încă 25 de milioane de lei consumul de energie termică. Ca atare, în ultimii cinci ani, am achitat la Termica aproximativ 14 milioane de euro, din fonduri proprii”.
Suma de care a beneficiat Termica Suceava, prin subvenţii, plata facturilor şi investiţii, este în fapt mult mai mare, de peste 70 de milioane de euro, după cum a precizat Ion Lungu: “Cele mai mari sume alocate din bugetul primăriei în toţi aceşti ani, aproape 3.500 de miliarde de lei vechi, adică peste 70 de milioane de euro, au mers la Termica. Este cel mai mare efort bugetar pe care l-a făcut primăria Suceava de când sunt primar. În acelaşi timp, nu putem să băgăm primăria în faliment, doar ca să trăiască Termica. Dacă primăria dă faliment, s-a dus şi Termica. Nu putem pompa acolo toţi banii din buget şi să nu mai facem nimic altceva în oraş”, a adăugat Lungu. Cea mai mare parte a banilor atraşi de la bugetul de stat şi pe proiecte au fost investiţi în modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, în vreme ce sume consistente, atrase de la bugetul central, au acoperit parţial subvenţiile datorate de municipalitate în contul căldurii de care a beneficiat populaţia.
Sindicaliştii ameninţă cu noi proteste în stradă
Răspunsurile primite nu i-au mulţumit pe sindicalişti, care spun că nu s-a făcut tot ce se putea pentru salvarea Termica.
“Termica mai are acum 300 şi ceva de salariaţi care nu mai au nici o alternativă. Avem mandat de la colegii noştri că dacă nu ajungem la un numitor comun în privinţa sorţii Termica şi a salariaţilor de acolo, să organizăm proteste noi la primărie”, a spus Iordănel Secrieru, liderul sindicatului Prometeu, din cadrul Termica Suceava.
Sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de reducerea capitalului social la Termica, dar şi de înfiinţarea unei noi centrale termice în locul modernizării celei existente. Aceştia au spus că pentru modernizarea actualei centrale ar ajunge o investiţie de 30 de milioane de euro, în vreme ce rapoartele evaluatorilor care s-au ocupat de pregătirea caietului de sarcini al licitaţiei organizate anul trecut pentru noua centrală spun că suma minimă necesară este de 100 de milioane de euro, în vreme ce investiţia optimă s-ar cifra chiar la 200 de milioane de euro.
Aceste aspecte ar urma să fie lămurite într-o viitoare întâlnire comună, la începutul lunii martie, la care să fie prezenţi şi directorii Termica, pentru a oferi explicaţiile necesare.
Concluzii şi strategii
“Au fost discuţii ferme, dar clarificatoare, care vor continua şi în perioada următoare. Avem mai multe strategii. Una, pe termen scurt, este de a trece cu bine de această iarnă”, a spus primarul Ion Lungu la finele întâlnirii cu sindicaliştii de la Termica.
“Avem mai multe strategii. Una, pe termen scurt, este de a trece cu bine de această iarnă. O altă strategie, pe termen lung, este cea referitoare la privatizarea actualei centrale de termoficare – în măsura în care sunt doritori, şi se pare că ar fi, să organizăm o nouă licitaţie. De asemenea, vom avea discuţii clarificatoare cu specialiştii de la Termica, să vedem care este nivelul minim al investiţiilor la Termica, să putem salva societatea pe actuala structură, pentru că sumele vehiculate de sindicate sunt destul de mici, de aproximativ 30 de milioane de euro, în vreme ce specialiştii şi conducerea societăţii spun că ar fi necesare minim 100 de milioane de euro.
Trebuie să purtăm aceste discuţii la comun, pentru a putea creiona nivelul minim necesar să putem funcţiona pe actuala structură.
În acelaşi timp am făcut o scrisoare fermă către Adrem Invest, să vedem, în măsura în care fac investiţia, dacă dau vreo capacitate în funcţiune în acest an. Aşteptăm răspunsul lor pentru a avea o nouă discuţie cu cei de la Termica, în privinţa modului de funcţionare din iarna viitoare la Termica”, a spus edilul sucevean.
“E o problemă de sistem. Oamenii de acolo nu au nici o vină. E dreptul lor să îşi apere locurile de muncă, dar sper ca, în urma dialogului pe care îl vom avea lună de lună sau mai des, dacă este nevoie, să ajungem la o situaţie în care să putem salva locurile de muncă, să putem asigura o funcţionare la Termica, iar cel mai important, sucevenii să aibă apă caldă şi căldură”, a mai adăugat Lungu, la finele şedinţei.
(11 feb 2012, 12:00:58