Dacă expresia „a băga în pământ” are în limbajul comun o cu totul altă conotaţie decât cea strictă, pentru echipa formată din Constantin Ciubotariu şi Ionel Stogrea „băgatul în pământ” reprezintă îndeletnicirea cu care cei doi îşi câştigă pâinea. Cei doi, angajaţi la cimitirul central din municipiul Rădăuţi, au parte în ultima perioadă de un „duşman” care le-a îngreunat munca, gerul extrem care s-a instalat de aproape trei săptămâni la Rădăuţi.
„Ca să facem o groapă în condiţiile de acum, când e ger sau viscol, ne ia cam 8-10 ore”
“Ţine şpiţul bine! “. După ce a scuipat în palme, bărbatul îmbrăcat în salopetă albastră a prins cu putere barosul şi a început să lovească cu sete în dalta ţinută de către colegul său. După câteva minute, perioadă în care a reuşit să rupă o bucată de aproximativ 80 de centimetri pătraţi din pământul îngheţat, bărbatul a lăsat deoparte barosul şi a început să povestească: “De când lucrez aici, la cimitir, n-am mai văzut aşa ceva. Pământul e ca betonul. A fost o perioadă destul de lungă cu ger puternic, ştiţi bine că au fost câteva zile la rând când tot au fost în jur de minus 25 de grade Celsius şi pământul a îngheţat bocnă. Pentru noi este foarte greu să facem gropi acum. Dacă de obicei săpăm cu cazmaua şi cu târnăcopul, acum lucrăm cu şpiţul, cu barosul şi merge foarte greu. Avem noroc de ciocan că ne ajută foarte mult în condiţiile de acum, când lutul e îngheţat până la o adâncime de aproape un metru”.
La fel de brusc cum a început să povestească, Constantin Ciubotariu, un bărbat în vârstă de 39 de ani, a luat o lopată şi a început să mute pământul din groapă către o movilă din apropiere. „Ca să facem o groapă în condiţiile de acum, când e ger sau viscol, ne ia cam 8-10 ore, şi vă rog să mă credeţi că nu este tocmai uşor, pentru că la pământ temperatura e mai scăzută decât în aer. Şi nici nu poţi să sapi altfel, pentru că nici nu poţi intra cu excavatorul printre morminte. Iar la noi se lucrează la „foc continuu”, pentru că atunci când oamenii mor nu ţin cont că sâmbăta şi duminica sunt zile libere”, a continuat groparul.
Administratorul cimitirului din subordinea primăriei locale, Doru Mihoc, spune că munca celor doi angajaţi din cimitir este cu adevărat dificilă, în condiţiile în care temperatura înregistrată la sol în ultima perioadă a fost în jur de minus 30 de grade Celsius.
„E dificil pentru oameni să lucreze pe aşa o vreme. Avem noroc că primarul Olărean a decis încă de anul trecut să achiziţioneze pentru cimitir un ciocan rotopercutor, utilaj care le este de mare ajutor groparilor. În situaţiile când suntem aglomeraţi suntem ajutaţi de colegii de la serviciul mecanizare, care ne mai dau câte un om pe care îl folosim aici, la cimitir”, a precizat Mihoc.
Minus 33,4 grade Celsius, temperatură înregistrată de două ori, în ultimii 20 ani
Dacă temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă au cauzat probleme la nivel naţional în majoritatea domeniilor de activitate, la Rădăuţi gerul a creat o situaţie inedită pentru groparii din cimitirul central.
Din cauza perioadei îndelungate în care mercurul termometrelor a oscilat în jurul valorii de minus 25 de grade Celsius, solul a îngheţat până la adâncimea de aproximativ un metru, ceea ce i-a pus în dificultate pe groparii din cimitirul rădăuţean.
În evidenţele Staţiei Meteorologice Rădăuţi s-a consemnat ca maximă termică valoarea de plus 37 de grade Celsius în anul 1967, iar ca minimă de minus 33,4 grade Celsius, temperatură înregistrată de două ori, în ultimii 20 ani, potrivit celor afirmate de către şeful staţiei locale, Victor Perdeica.