În ciuda crizei economice, una dintre activităţile cu tradiţie în judeţul Suceava – vânătoarea, continuă să aducă încasări impresionante.
Astfel, pe durata anului calendaristic 2011, din tarifele de vânătoare, valorificarea vânatului, dar şi din turismul cinegetic, Direcţia Silvică Suceava a obţinut venituri de aproximativ 250.000 de euro.
Dacă din gestionarea celor 22 fonduri de vânătoare care le-au fost atribuite prin licitaţie sau prin încredinţare directă, pentru care se plătesc arenzi consistente către bugetul de stat, silvicultorii suceveni au obţinut aproximativ 760.000 de lei, alţi 331.500 de lei au fost obţinuţi din gestionarea Complexului de vânătoare de la Marginea, amenajat de Direcţia Silvică Suceava pe o suprafaţă de 422 de hectare.
Cea mai mare parte a banilor încasaţi o reprezintă tarifele de vânătoare, majoritatea clienţilor fiind cetăţeni străini – spanioli, germani, austrieci, italieni, cehi, etc.
Deşi sumele încasate sunt destul de consistente, mai ales că vânătoarea este una dintre activităţile secundare ale Direcţiei Silvice Suceava, profitul obţinut este mic.
Acest lucru se datorează faptului că cea mai mare parte a banilor câştigaţi din vânătoare sunt folosiţi pentru asigurarea hranei animalelor pădurii, mai ales în timpul iernii, pentru plata taxelor de arendare a fondurilor de vânătoare, precum şi pentru diverse alte cheltuieli administrative de gestionare a fondurilor de vânătoare (pază, gestionare, lucrări de întreţinere, etc.).
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a spus că această activitate tradiţională nici nu a fost menţinută pentru a aduce profit, ci pentru o gestionare cât mai bună a pădurilor şi faunei caracteristice judeţului: “Nu ne-am propus să obţinem profit din activitatea de vânătoare, ci să gospodărim cât mai bine fondurile de vânătoare, mai ales că animalele care trăiesc acolo sunt un bun public”.
Tocmai de aceea silvicultorii suceveni se mândresc cu faptul că pădurile pe care le gestionează sunt printre cele mai populate zone din Europa cu animale sălbatice, de la cerbi, căpriori, mistreţi, vulpi, lupi, până impresionaţii urşi, care trăiesc într-un mediu natural încă nealterat puternic de intervenţia omului.
Şeful Compartimentului Vânătoare, Salmonicultură şi Cai de Rasă din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, Cristian Tomniuc, a spus că, în privinţa vânătorii, cele mai bune rezultate le-au avut Ocoalele Silvice Broşteni, Crucea şi Stulpicani.
(10 feb 2012, 11:26:22