Poliţiştii de la Serviciul Rutier au avut parte zilele trecute de un caz care le-a dat serioase bătăi de cap. După ce au tras pe dreapta un şofer de tir din Cehia care era băut, aceştia s-au confruntat cu o problemă: găsirea unui traducător autorizat de limbă cehă.
După cum am mai relatat în Monitorul de Suceava, luni, în jurul orei 10.30, un echipaj de la Compartimentul Rutier al Poliţiei municipiului Fălticeni s-a deplasat la ieşirea din municipiu spre Spătăreşti, unde un tir blocase parţial DN 2 întrucât patina pe carosabilul acoperit cu zăpadă.
La volanul tirului cu remorcă ce nu putea înainta poliţiştii au legitimat şi identificat un şofer din Republica Cehă, Jiri K., în vârstă de 50 de ani, posesor de permis de conducere din 1979. Încă de la început, agenţii au sesizat că acesta mirosea a alcool, verificarea cu etilotestul arătând ulterior o concentraţie de 0,76 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, cehul a fost dus la Spitalul din Fălticeni, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge.
Conform procedurilor, acesta trebuia audiat, pentru a i se aduce la cunoştinţă faptele pentru care se va alege cu dosar penal. După ce s-au interesat unde pot găsi un vorbitor de limbă cehă, poliţişti au identificat doar patru traducători autorizaţi în ţară, cel mai apropiat fiind tocmai la Baia Mare.
Subcomisarul Petrică Jucan, şeful Serviciului Rutier Suceava, a declarat: „După ce am luat legătura cu el, traducătorul din Baia Mare a fost de acord să vină până la Suceava. A fost trimis un echipaj de poliţie după acesta, în cele din urmă reuşindu-se audierea conducătorului auto ceh”.
Rezultatele probelor de sânge recoltate şoferului ceh au arătat concentraţii de 1,85 la mie, la prima probă, respectiv 1,75 la mie, la a doua probă.
Împotriva acestuia s-a început urmărirea penală pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 grame per litru în sânge, dosarul fiind înaintat deja Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
În cazul în care şoferul de tir va fi condamnat, probabil cu suspendare, şi i se va anula permisul de conducere, măsura va fi comunicată cehilor, care, în calitate de membri ai Uniunii Europene, au obligaţia să pună în aplicare imediat decizia justiţiei din România.
Poliţiştii rutieri au mai avut cu ceva timp în urmă un caz în care au întocmit dosar penal unui şofer ceh, însă atunci acesta cunoştea limba rusă, astfel că audierea sa nu a fost o problemă atât de majoră.