Un sucevean, membru al Asociaţiei „Pro Anima”, se luptă de un an şi jumătate pentru ca proprietarul unui cal ce ajunsese într-o stare deplorabilă şi căzuse în drum să fie pedepsit pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate animalelor. Deşi dovezile de la vremea respectivă sunt cât se poate de clare, deocamdată nimeni nu i-a dat dreptate reclamantului, acesta simţind că se luptă cu morile de vânt.
Un cal subnutrit, cu multiple plăgi deschise, care s-a prăbuşit la pământ
Pe 27 august 2010, Ştefan Marchitan a apelat numărul de urgenţe 112 şi a sesizat autorităţile despre faptul că, în Piaţa angro din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, un cal înhămat la căruţă, bătut şi sleit de puteri, a căzut în drum.
Rând pe rând, la faţa locului au ajuns reprezentanţi ai poliţiei, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai primăriei. Proprietarul animalului, Gheorghe Cherar, în vârstă de 37 de ani la acea vreme, un individ de etnie romă cu domiciliul în Cajvana, dar care locuia la concubină, în Şcheia, a ridicat din umeri atunci când a fost luat la întrebări de autorităţile venite la faţa locului, părând că nu ştie ce s-a întâmplat cu animalul căzut la pământ.
Sanitar-veterinarii cu constatat la vremea respectivă că animalul era subnutrit şi prezintă plăgi deschise, în urma unei agresiuni. De altfel, numeroasele fotografii făcute animalului au rămas ca dovadă clară a modului în care a fost tratat acesta.
Din fericire, această poveste a avut un final oarecum fericit, calul ajungând pe mâna unui alt proprietar, un rom din comuna Şcheia, care, cel puţin în primă fază, a avut grijă de animal.
Fapta nu există, verdictul procurorilor după un an şi jumătate
Ştefan Marchitan a depus o plângere penală împotriva proprietarului calului, sperând ca acesta să fie sancţionat măcar cu o amendă administrativă. Plângerea ajunsă la un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a fost soluţionată prins rezoluţia din 13 ianuarie 2012, prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Gheorghe Cherar pe motiv că fapta nu există.
Această soluţie a fost explicată de procuror în principal prin faptul că Gheorghe Cherar a declarat că abia cumpărase calul, din piaţa Vereşti, iar starea în care se afla animalul nu i se datorează. Totuşi, Cherar nu a avut nici un document sau act care să arate că abia cumpărase animalului şi, chiar dacă ar fi fost aşa, obligaţia sa era să nu îl înhame la căruţă în starea extrem de proastă în care se afla. De menţionat este şi faptul că Cherar a reclamat la rândul său că a fost agresat de Marchitan, fapt infirmat vehement de acesta din urmă.
Ştefan Marchitan a contestat deja rezoluţia, considerând-o aberantă. El ne-a declarat că principala problemă pleacă de la poliţiştii care au instrumentat iniţial dosarul, acuzându-i că nu i-au audiat martorii şi au tratat cazul superficial. Totodată, acesta consideră că nici Direcţia Sanitar Veterinară, prin medicul trimis la faţa locului, nu l-a sprijinit în acest caz.
Starea deplorabilă a animalului, confirmată de poze şi de declaraţiile martorilor şi ale medicului veterinar
Marchitan crede ca această infracţiune de rele tratamente aplicate animalelor, deşi în vigoare, nu este aplicată în realitate deloc, condiţii în care cei care îşi bat joc de animale sunt încurajaţi să continue practicile inumane şi barbare.
„În acest caz rezultă fără nici un dubiu că animalul se afla într-o stare fizică de epuizare maximă şi că prezenta la picioare răni atât în partea inferioară cât şi în partea superioară, răni care nu puteau fi produse decât prin utilizarea unor corpuri contondente, tăietor înţepătoare. Indiferent de ceea ce susţine făptuitorul, având în vedere starea fizică a cabalinei, atât cea referitoare la subnutriţie cât şi privind rănile profunde existente, conform legii acest animal nu putea şi nu trebuia să fie folosit la tracţiune de către proprietar pentru că prin această acţiune i s-au provocat majore suferinţe”, arată Ştefan Marchitan în contestaţia pe care a depus-o împotriva rezoluţiei procurorului de caz.
El a ataşat la plângere fotografiile făcute la faţa locului chiar de el, precum şi materialele din presă de la acea vreme, în care martorii şi medicul veterinar prezent la faţa locului (inspectorul zonal Lăcrămioara Vieru) constatau starea groaznică în care se afla animalul, subnutrit şi cu multiple plăgi deschise.
( 8 feb 2012, 11:54:49