Ales de patru ori în fruntea Primăriei Slatina, Ilie Gherman s-a dovedit de-a lungul timpului un personaj extrem de controversat. A bruscat ziarişti, a folosit cuvinte jignitoare la adresa unei femei, preşedintă a Biroului Electoral Judeţean Suceava, a refuzat să-i plătească pe consilierii locali, dar, ce este cel mai grav, a aruncat cu bani publici în stânga şi-n dreapta într-un mod discreţionar. Curios sau nu, toate plângerile care l-au vizat pe Ilie Gherman fie au fost clasificate, fie s-au pierdut pe drum.
Recent, activitatea Primăriei Slatina a făcut obiectul unor controale ale Prefecturii Suceava, iar concluziile au arătat, aşa cum era de aşteptat, că Ilie Gherman a împărţit banii administraţiei locale după bunul său plac. Verificările încrucişate ale comisarilor Gărzii Financiare Suceava, derulate la firmele care au beneficiat de favorurile lui Ilie Gherman, au confirmat neregulile semnalate.
Între timp, au fost înaintate mai multe plângeri: una către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, o alta către Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală Suceava şi a treia către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava.
Lucrări publice de 4,8 milioane de lei, atribuite mereu aceloraşi firme
Pentru perioada 2005-2010 s-au verificat 13 obiective de investiţii realizate cu bani de la Primăria Slatina. Concluziile sunt de-a dreptul revoltătoare: „Toate lucrările şi serviciile aferente celor 13 obiective de investiţii au fost atribuite şi efectuate de către aceleaşi firme, respectiv SC Părcăroaia SRL Slatina, SC Lik Vox SRL Slatina, ambele administrate de Mihai Făluţă, şi SC Skin Construct SRL Slatina, administrator Andrei Bolohan”.
Controlul efectuat de reprezentanţii Prefecturii Suceava la Primăria Slatina s-a dovedit o adevărată piatră de încercare. Motivul a fost expus chiar de persoanele care au avut ghinionul să stea faţă în faţă cu primarul Ilie Gherman: „Comisia nu a avut puse la dispoziţie toate documentele ce privesc cele 13 obiective de investiţii. Verificarea nu s-a putut efectua la sediul Primăriei Slatina pe motiv că primarul comunei, domnul Gherman Ilie, nu şi-a dat acordul în acest sens. Primarul comunei Slatina a pus la dispoziţia comisiei un număr de 15 dosare cu o parte din documentele aferente acestor obiective”.
Lucrări executate cu o firmă fără salariaţi
Dezvăluirile halucinante cu privire la firmele preferate de primarul Ilie Gherman pentru a executa lucrări în comuna Slatina nu se opresc aici. De exemplu, o firmă fără nici un salariat a obţinut şi, culmea, a şi executat lucrări contractate de la Primăria Slatina. Este vorba de SC Lik Vox SRL, societate care a avut contracte atribuite în valoare de 372.787 de lei, din care a încasat efectiv 158.000 de lei. Interesant este că această firmă, aflată în administrarea lui Mihai Făluţă, nu a participat niciodată la vreo licitaţie, lucrările pentru care a primit bani, două la număr, fiind preluate de la celelalte două societăţi abonate la banii comunei Slatina: SC Părcăroaia SRL, având acelaşi administrator, Mihai Făluţă, respectiv SC Skin Construct SRL.
Nici în cazul SC Părcăroaia SRL Slatina lucrurile nu sunt prea limpezi. Firmei i s-au atribuit şapte lucrări în valoare totală de 2.044.483 de lei, din care a încasat efectiv aproape 1.500.000 de lei. Firma avea un singur salariat.
În comparaţie cu societăţile lui Mihai Făluţă, SC Skin Construct SRL pare să fie un consorţiu internaţional cu cei trei-patru angajaţi pe care i-a avut de-a lungul timpului. Ca atare, a beneficiat şi de lucrări mai importante, în valoare de 2.399.464 de lei, din care a încasat 2.194.372 de lei.
Logic, s-ar putea deduce că aceste firme ar fi lucrat în cooperare sau colaborare cu alţi agenţi economici sau zilieri angajaţi într-o anumită formă. Din documentele pe care le-au avut pe mână atât reprezentanţii Prefecturii Suceava, cât şi cei ai Gărzii Financiare Suceava nu rezultă aşa ceva.
Firme care pot concura pentru Cartea Recordurilor
În afara faptului că lucrau aproape fără salariaţi sau colaboratori, firmele din Slatina se pot mândri şi cu termene de execuţie care sfidează orice concurenţă. De exemplu, în primăvara anului 2008, SC Skin Construct SRL a fost desemnată să mansardeze şcoala din Herla. Oferta a fost depusă pe 10 martie 2008, iar 11 zile mai târziu a fost declarată câştigătoare în faţa „contracandidatului” SC Părcăroaia SRL. Ca urmare, pe 21 martie 2008 se încheie contractul de execuţie a lucrărilor, iar pe 31 martie 2008 (după zece zile) este încheiat şi procesul verbal de recepţie a lucrărilor, asta deşi termenul prevăzut în contract pentru a mansarda şcoala din Herla era de trei luni.
Pe 1 aprilie 2008 este emisă şi factura către Primăria Slatina, în valoare de 71.058 de lei, întreaga sumă fiind achitată în aceeaşi zi.
Toate veniturile celor trei firme, realizate doar din contractele cu Primăria Slatina
Cele trei firme care s-au alimentat din banii publici oferiţi cu dărnicie de primarul Ilie Gherman au fost înfiinţate doar pentru acest scop. Concluzia este trasă tot de reprezentanţii instituţiilor statului care au mers în control la Slatina.
„S-a constatat că, de la înfiinţare şi până la zi, toate veniturile realizate de SC Părcăroaia SRL, SC Skin Construct SRL şi SC Lik Vox SRL au rezultat numai din relaţii contractuale, lucrări şi prestări de servicii, cu Primăria comunei Slatina”, se menţionează în plângerea penală ajunsă la Poliţia Suceava.
La baza atribuirii celor 13 lucrări nu a stat aproape nimic legal. Astfel, în perioada 2005-2010 nu a fost identificat un program anual de achiziţii pe care Primăria Slatina era obligată să-l aibă şi din care să rezulte o estimare a costurilor şi procedura de atribuire a lucrărilor. În unele cazuri, criteriile de atribuire au fost călcate în picioare. De exemplu, pentru lucrările de demolare şi construire a Căminului Cultural Slatina criteriul de eligibilitate a fost oferta cea mai avantajoasă privind termenul de execuţie. Aproape firesc, acest termen de execuţie a fost ulterior prelungit.
Situaţii de lucrări încheiate înainte de a fi semnat contractul de atribuire
Situaţiile de-a dreptul halucinante de la Slatina cuprind practic toate contractele. Un alt exemplu care sfidează orice regulă elementară de bun-simţ este construcţia Şcolii Generale Herla. Contractul privind atribuirea lucrărilor este semnat între Mihai Făluţă, administrator al SC Părcăroaia SRL, şi Primăria Slatina pe 21 aprilie 2006. Totul însă se pare că era cunoscut dinainte, pentru că altfel nu s-ar putea explica documentele descoperite de comisarii Gărzii Financiare Suceava în contabilitatea SC Părcăroaia SRL. Este vorba de o serie de situaţii de lucrări care datează din 18 aprilie 2006, cu trei zile înainte ca ofertele să fie deschise şi analizate la Primăria Slatina.
Tot în acest caz, contractul iniţial a fost de 384.110 lei, dar s-au decontat cu aproape 28.000 de lei în plus fără nici un document justificativ.
Ancheta Poliţiei Suceava, în pas de melc
La Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au existat două plângeri penale care vizează jaful de la Slatina. După ce au fost analizate, cele două dosare au fost conexate, iar acum se derulează cercetări în mod unitar. Totuşi, deşi a trecut un an de la sesizarea poliţiei, până acum nu s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva nimănui. Persoanele vizate de cercetări sunt conducerea Primăriei Slatina, prin primarul Ilie Gherman, precum şi administratorii celor trei societăţi comerciale care au derulat afaceri în perioada 2005-2010. Este vorba de Mihai Făluţă şi Andrei Bolohan, firme care nu ar fi existat fără Primăria Slatina.
„Ştiţi ce să-mi facă? Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t”
Ieri l-am contactat telefonic şi pe primarul Ilie Gherman pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la cele 13 investiţii din perioada 2005-2010 şi la concluziile echipei de control a Prefecturii Suceava. Reacţia lui Gherman a fost extrem de colorată, iar hârtia poate suporta cu greu ceea ce a fost la gura primarului din Slatina.
„Ştiţi ce să-mi facă? Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t. Ăia de la Prefectură să-şi vadă de incompetenţa lor. Eu nu-mi fac nici o problemă. Dar ce, se apropie alegerile şi iar s-au găsit unii să mă acuze? Oricum, eu nu ştiu de nici un dosar penal şi nici o anchetă. Nu m-a întrebat nimeni de la poliţie nimic”, a fost opinia energică şi nervoasă a lui Ilie Gherman.
( 8 feb 2012, 11:22:36