Ţurţuri imenşi, cu o lungime de aproximativ doi metri, pun în pericol viaţa celor care circulă pe trotuarele de la baza a două blocuri din centrul Sucevei, situate în imediata apropiere a Casei Polone (Dom Polski).
Clădirile A10 de pe strada Ana Ipătescu şi B1 de pe strada Mitropoliei au fost mansardate în urmă cu câţiva ani, iar odată cu apariţia noilor apartamente de la etajul clădirii, locuitorii din zonă se confruntă cu un fenomen periculos, care poate face oricând victime umane.
Din cauza fenomenului de dezgheţ – îngheţ a zăpezii de pe acoperişuri, de-a lungul acestora, pe toate lateralele blocurilor s-au format ţurţuri de dimensiuni impresionante, care, deşi reprezintă un pericol pentru toţi cei care trec pe acolo, nu pot fi daţi jos.
“Sunt o mulţime de copii care vin de la şcoală, merg la şcoală, trec pe aici, sunt oameni care merg la alimentară pe aici...Dacă un sloi de gheaţă de acolo se desprinde şi-i cade unuia în cap, prin creier îi trece. La viteza pe care o prinde când se desprinde un astfel de ţurţure, trece prin om”, spune îngrijorat Vasile Dănăilă, care locuieşte vizavi de un astfel de bloc cu ţurţuri.
Seară de seară, omul a urmărit să vadă dacă se aprinde vreo lumină la blocul de vizavi, la etajul cinci, să le spună celor de acolo să doboare uriaşele formaţiuni de gheaţă, dar aşteptările sale au fost zadarnice.
Intervenţii imposibile din cauza lipsei locatarilor
Preşedintele Asociaţiei de proprietari 1 Parc, Victor Roman, spune că cele două blocuri ale căror acoperişuri sunt “tivite” cu ţurţuri de gheaţă sunt o problemă cu care se confruntă an de an:
“Cine să intervină dacă acolo nu locuieşte nimeni? Cine poate ieşi acolo? Apartamentele sunt vândute, dar proprietarii nu stau aici, vin din an în Paşte. 80% din apartamentele de la mansardă nu sunt locuite. Acum doi ani am solicitat sprijinul pompierilor pentru a sparge ţurţurii, dar nu au putut interveni decât la unul din blocuri, la celălalt nu au cum intra cu maşina”.
Pentru a preîntâmpina eventuale incidente grave, reprezentanţii asociaţiei de proprietari au delimitat cu benzi de semnalizare zonele periculoase şi au pus afişe cu mesajul “Atenţie! Cad ţurţuri!”, dar, de foarte multe ori, avertizările lor sunt distruse de cei care trec prin zonă. Mulţi alţii, printre care şi copiii care merg la şcoală, pur şi simplu le ignoră, trecând nepăsători pe sub colţii de gheaţă, cu greutate de câteva kilograme, care riscă să se prăbuşească de la înălţime.
Amenzi pentru cei care nu doboară ţurţurii periculoşi
Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi a spus că, în astfel de situaţii, locatarii şi asociaţiile de proprietari au obligaţia de a da jos ţurţurii periculoşi: “De la începutul sezonului rece am solicitat asociaţiilor de proprietari, agenţilor economici să îşi cureţe zăpada din zona în care activează, dar şi să dea jos ţurţurii care se formează din cauza fenomenelor de îngheţ – dezgheţ. Unii au înţeles că au această obligaţie, alţii nu. Acolo unde sunt probleme, nu au tehnica necesară sau nu sunt locuite apartamentele de la etajele superioare, de unde ar putea fi daţi jos ţurţurii formaţi la streaşină, se pot adresa municipalităţii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, să acţionăm înainte să se petreacă o tragedie sau să se înregistreze pagube materiale”.
Conform prevederilor legale în vigoare, cei responsabili de îndepărtarea ţurţurilor de gheaţă periculoşi – locatari, asociaţia de proprietari sau agenţi economici - pot fi amendaţi.
Deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat, viceprimarul Lucian Harşovschi precizând că “ţelul nostru nu e de a da amenzi, ci de a face oamenii să înţeleagă că trebuie şi ei să facă ceva, să intervină, înainte de a se întâmpla o nenorocire”.
( 7 feb 2012, 12:56:29