Tinerii absolvenţi ai unor unităţi de învăţământ în 2011 au îngroşat semnificativ rândurile şomerilor, la mai bine de jumătate de an de când au intrat în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava cei mai mulţi continuând să nu aibă serviciu.
După cum a precizat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, din vara anului trecut au fost luaţi în evidenţe, ca şomeri, 1.565 de absolvenţi de unităţi de învăţământ, iar până în momentul de faţă doar 101 dintre aceştia s-au angajat.
Oficialul de la AJOFM a mai subliniat că dintre cei 101 tineri care s-au angajat, 73 au fost încadraţi în muncă după ce angajatorii au încheiat convenţii cu AJOFM pentru subvenţionarea locurilor de muncă.
Dintre cei 73, opt erau absolvenţi de studii inferioare, şcoală generală sau zece clase, 25 de liceu sau şcoală postliceală, în timp ce 40 aveau diplomă de studii superioare.
Anca Capverde a precizat: „Din păcate, îngheţarea pieţei muncii din această perioadă îi afectează şi pe tinerii care au terminat o şcoală şi sunt în căutarea unui serviciu. Sperăm ca în următoarele luni să apară mai multe locuri de muncă disponibile şi astfel să-şi găsească un loc de muncă şi o parte dintre tinerii aflaţi acum în şomaj”.
De precizat că din numărul total de şomeri aflaţi în evidenţele AJOFM aproape 14% sunt cei care au absolvit o şcoală în 2011, cifra fiind una foarte mare.
Diferenţe majore între pregătirea tinerilor şi ce se cere pe piaţa muncii
După cum s-a văzut în mod clar la ultimele burse ale locurilor de muncă organizate în judeţ, pe piaţa muncii din Suceava apar foarte mulţi tineri absolvenţi de studii superioare, însă cele mai multe oferte ale angajatorilor sunt pentru alte categorii de absolvenţi. Angajatori care au nevoie de tâmplari, zidari, vopsitori, instalatori, personal în domeniul hotelier sau al alimentaţiei publice se plâng de faptul că nu găsesc tineri calificaţi în domeniu şi care să fie dispuşi să muncească.
Pe de altă parte, tinerii absolvenţi spun că se împiedică de o mare problemă, cei mai mulţi angajatori cerându-le experienţă, pe care nu au însă de unde o dobândi.
Pentru tinerii dispuşi să lucreze şi în alt domeniu decât cel pentru care s-au pregătit AJOFM oferă cursuri de calificare gratuite în numeroase meserii, de la bucătar, coafor, confecţioner articole din piele, manichiură-pedichiură, mecanic auto şi până la inspector resurse umane sau operator calculator, acestea fiind doar câteva exemple.
( 7 feb 2012, 14:51:08
sper ca domnul flutur sa citeasca acest comentariu si sa urgenteze infiintarea scolilor profesionale si sa mai puna frana pseudouniversitatilor gen spiru haret sau USV