Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 feb 2012 - Anul XVII, nr. 30 (4935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trist

Tinerii absolvenţi de anul trecut au „emigrat” masiv spre statutul de şomer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tinerii absolvenţi ai unor unităţi de învăţământ în 2011 au îngroşat semnificativ rândurile şomerilor, la mai bine de jumătate de an de când au intrat în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava cei mai mulţi continuând să nu aibă serviciu.
După cum a precizat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, din vara anului trecut au fost luaţi în evidenţe, ca şomeri, 1.565 de absolvenţi de unităţi de învăţământ, iar până în momentul de faţă doar 101 dintre aceştia s-au angajat.
Oficialul de la AJOFM a mai subliniat că dintre cei 101 tineri care s-au angajat, 73 au fost încadraţi în muncă după ce angajatorii au încheiat convenţii cu AJOFM pentru subvenţionarea locurilor de muncă.  
Dintre cei 73, opt erau absolvenţi de studii inferioare, şcoală generală sau zece clase, 25 de liceu sau şcoală postliceală, în timp ce 40 aveau diplomă de studii superioare.
Anca Capverde a precizat: „Din păcate, îngheţarea pieţei muncii din această perioadă îi afectează şi pe tinerii care au terminat o şcoală şi sunt în căutarea unui serviciu. Sperăm ca în următoarele luni să apară mai multe locuri de muncă disponibile şi astfel să-şi găsească un loc de muncă şi o parte dintre tinerii aflaţi acum în şomaj”.
De precizat că din numărul total de şomeri aflaţi în evidenţele AJOFM aproape 14% sunt cei care au absolvit o şcoală în 2011, cifra fiind una foarte mare.

 

Diferenţe majore între pregătirea tinerilor şi ce se cere pe piaţa muncii  

După cum s-a văzut în mod clar la ultimele burse ale locurilor de muncă organizate în judeţ, pe piaţa muncii din Suceava apar foarte mulţi tineri absolvenţi de studii superioare, însă cele mai multe oferte ale angajatorilor sunt pentru alte categorii de absolvenţi. Angajatori care au nevoie de tâmplari, zidari, vopsitori, instalatori, personal în domeniul hotelier sau al alimentaţiei publice se plâng de faptul că nu găsesc tineri calificaţi în domeniu şi care să fie dispuşi să muncească.
Pe de altă parte, tinerii absolvenţi spun că se împiedică de o mare problemă, cei mai mulţi angajatori cerându-le experienţă, pe care nu au însă de unde o dobândi.
Pentru tinerii dispuşi să lucreze şi în alt domeniu decât cel pentru care s-au pregătit AJOFM oferă cursuri de calificare gratuite în numeroase meserii, de la bucătar, coafor, confecţioner articole din piele, manichiură-pedichiură, mecanic auto şi până la inspector resurse umane sau operator calculator, acestea fiind doar câteva exemple.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii absolvenţi de anul trecut au „emigrat” masiv spre statutul de şomer.
 Vizualizări articol: 607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tinerii absolvenţi de anul trecut au „emigrat” masiv spre statutul de şomer0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara trimis de
( 7 feb 2012, 14:51:08
acesta e rezultatul reformei doamnei andronescu si a psd-ului prin desfiintarea scolilor profesionale si trimiterea buluc a tuturor ,,copiilor" la facultat gen spiru haret sau USV, la aceste universitati stiiut fiind ca defapt se vand diplome tuturor analfabetilor.
sper ca domnul flutur sa citeasca acest comentariu si sa urgenteze infiintarea scolilor profesionale si sa mai puna frana pseudouniversitatilor gen spiru haret sau USV
2.   Comentariu trimis de
( 7 feb 2012, 16:16:12
LOCCA...nu te lega de USV. Ai facut scoala acolo sau la Sipru Haret? Daca nu...coicu mic si joc de glezne.
Crezi ca la Iasi sau la Bucuresti sau la Cluj... se face scoala mai buna? Singura diferentza e ca spagile la Cluj , Bucuresti sau Iasi sunt mai mari.

3.   Comentariu trimis de
( 7 feb 2012, 18:10:29
Emigram cit mai departe de aceste tarimuri .Asta e viata 850 lei ptr. munca 9 ore zilnic inclusiv simbata sau facut doua facultati la iasi si Bucuresti la zi si muncesti 12 ore zilnic m. p. duminica cu 11sute pe luna , ce viitor are tineretul , esti din start ratat ptr. a face o familie o gospodarie . Poate la vre 5 milioane populatie daca vom fi o sa reuseasca sa echilibreze situatia . Altfel ......
4.   Pentru GIGI 79 trimis de
( 7 feb 2012, 21:02:58
-am facut la bucuresti i doctoratul la iai. si vreau sa spun ca la doctorat aveam un coleg absolvent de usv care era absolut ANALFABET (dealtfel nici nu a mai sustinut doctoratul)
-in plus se spune corect ,,JOC DE GLEZNA"
-dupa cum te exprimi se vede ca ai facut ,,scoala" la USV ( despre unii ca tine era vorbatongue )

4.1  RE: Pentru GIGI 79 trimis de
( 7 feb 2012, 21:51:11
Dar tu ai numai un picior..esti..chiung? eu am o glezna stanga si una dreapta...deci am 2 GLEZNE.
Sa lasam asta.
Am facut la USV...cand ingineria era 5 ani.
Acum sunt in Canada....ca inginer..si cu un master facut aici..pe baza studiilor facute la ....AI GHICIT..USV.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei