Tone de sloiuri de gheaţă, sub forma unor adevăraţi piloni, s-au format sub podul de la Iţcani de peste râul Suceava. Spectaculos, fenomenul în sine este unul perfect explicabil, conducta de transport a apei potabile aparţinând ACET, ce trece pe sub pod, prezentând fisuri, iar apa care ţâşneşte transformându-se în sloiuri tot mai groase, pe fondul temperaturilor extreme care se resimt în judeţ de aproape două săptămâni.
Situaţia este cunoscută de autorităţi, însă atâta timp cât gerul nu se va domoli, nu se ia în calcul o intervenţie pentru distrugerea pilonilor de gheaţă.
Ştefan Groza, directorul ACET Suceava, a declarat: „la podul de la Iţcani avem o conductă cu diametrul de şase sute de milimetri, din oţel, care aduce apă de la sursa Mihoveni spre zona Traian Vuia. Conducta este montată exact pe mijlocul podului, pod care are o lăţime de 12 metri, şi în decursul timpului au apărut scurgeri de apă din această conductă. Menţionez că această conductă este din 1964, practic fiind dată în folosinţă odată cu aducţiunea de la Mihoveni”.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a admis că această conductă este vulnerabilă şi este necesară găsirea unei soluţii alternative.
„Există un risc atâta timp cât conducta nu este îngropată şi se află deasupra râului Suceava, unde curenţii de aer sunt foarte puternici. Este un semnal de alarmă pentru noi şi cei de la ACET trebuie să găsească o altă soluţie tehnică care să nu pericliteze alimentarea cu apă a unei părţi din cartierul Iţcani în iernile următoare”, a declarat primarul Ion Lungu.
Pe toate râurile din judeţ, urmare a gerului extrem, s-au format fenomene de pod de gheaţă, în zona de munte, pe râul Bistriţa şi pe afluenţi, grosimea straturilor de gheaţă depăşind 30 şi chiar 40 de centimetri.
Pericolul de inundaţii poate apărea în condiţiile unei încălziri bruşte a vremii.
( 7 feb 2012, 11:32:55