Peste o mie de locuinţe din judeţul Suceava au fost călcate de hoţi pe parcursul anului trecut, numărul de spargeri fiind într-o creştere accentuată faţă de anul 2010. Conform datelor de bilanţ ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în 2011 în judeţ s-au înregistrat 1.035 de spargeri de locuinţe, faţă de doar 649, câte au fost comise în 2010.
În primul rând au crescut foarte mult furturile de subzistenţă, hoţi mărunţi spărgând locuinţe fără a căuta ceva anume şi furând tot ceea ce le pică în mână, de la mâncare şi băutură până la păsările din curte. În creştere sunt însă şi furturile importante, de obicei spargeri la pont, care au însemnat pagube mari, constând în bani şi foarte adesea în bijuterii din aur.
Analiza pe categorii de furturi arată creşteri semnificative şi la furturile de autoturisme, la furturile de animale ori la cele din buzunare. Furturile din bancomate au apărut şi ele mai des în statistici, cinci fapte în 2011, faţă de doar una în 2010, în timp ce furturile din biserici sunt singurele în scădere (patru fapte sesizate în 2011, faţă de 11 în anul precedent).
Foarte multe furturi se petrec în ultima perioadă şi la case aflate în construcţie, hoţii fiind tentaţi de bunurile lăsate în interior de proprietari sau de muncitori, în general materiale de construcţie sau scule. Nu au lipsit însă nici cazurile în care hoţii au smuls pur şi simplu cablurile electrice sau ţevile din pereţi.
În judeţul Suceava se fură mai mult ca în anii precedenţi, dar mult sub media naţională
Creşterea numărului de furturi reprezintă o tendinţă generală în toată ţara, explicată de criza economică şi de nivelul de trai precar. Ba chiar judeţul Suceava stă mult mai bine ca rată a infracţionalităţii, comparativ cu media de la nivel naţional.
Inspectorul Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a detaliat: „La infracţiunile de furt sesizate în judeţ se înregistrează un total de 4.364 de fapte, însă cu cele 616 infracţiuni la suta de mii de locuitori IPJ Suceava se clasează pe locul 40 la nivel naţional, mult sub media naţională, care este de 1.056 de infracţiuni la suta de mii de locuitori”.
Multe furturi se petrec din neglijenţa proprietarilor
În aceste condiţii, poliţia recomandă ca sucevenii să-şi ia cât mai multe măsuri de securitate pentru a nu cădea pradă hoţilor. Pe lângă măsurile elementare, încuietori solide, geamuri asigurate, evitarea expunerii bunurilor de valoare la vedere, se poate apela şi la firme de pază şi protecţie pentru instalarea unui sistem de alarmă monitorizat 24 de ore din 24.
În numeroase cazuri proprietarii nu numai că nu-şi iau măsuri suplimentare de protecţie, ci aproape că invită spărgătorii să le treacă pragul. Nu puţine sunt cazurile în care hoţii au pătruns în locuinţe pe geamuri lăsate întredeschise ori cu cheile găsite sub preş sau pe tocul uşii. De asemenea, nu au lipsit nici furturile comise după ce pur şi simplu proprietarii au plecat de acasă şi nu şi-au încuiat uşile de acces.