O avarie la una din conductele ACET a transformat strada Traian Vuia într-un lac cu sloiuri de gheaţă. Incidentul s-a petrecut ieri dimineaţă, în jurul orei 7.00, iar în scurt timp o bună parte din stradă a devenit impracticabilă. Apa care ieşea din pământ s-a amestecat cu zăpada transformându-se în zloată şi mai apoi în polei, asta şi din cauza frigului pătrunzător de aproximativ minus 15 grade care se înregistra la orele dimineţii.
Reprezentanţii ACET Suceava au reuşit să oprească apa abia după câteva ore, intervenţia dovedindu-se destul de greoaie din cauza vanelor îngheţate şi care nu puteau fi acţionate în mod normal.
Până când au reuşit să închidă vanele, din conductă s-au scurt aproximativ 20-30 mc de apă. Jumătate de kilometru din strada Traian Vuia, din zona fabricii de pâine Mopan şi până la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, devenise o mare cu sloiuri plutitoare şi insule îngheţate. Maşinile mici care au trecut prin zonă au riscat destul de mult, „valul” de zloată depăşind chiar şi 30 de centimetri în anumite zone. De altfel, o parte din maşinile mici ai căror şoferi s-au încumetat să treacă pe această stradă au întâmpinat probleme, în unele cazuri fiind nevoie şi de ajutor.
Din acest motiv, poliţiştii de la Rutieră, de comun acord cu reprezentanţii Primăriei Suceava, au blocat traficul pe strada Traian Vuia. Toate maşinile care veneau dinspre Calea Unirii erau direcţionate spre strada Nicolae Labiş (spre Serpentine), iar de aici mai departe pe strada Cernăuţi, pentru a reveni apoi în sensul giratoriu din zona Mopan.
Restricţia de circulaţie urma să fie menţinută până când echipele de la ACET Suceava finalizau operaţiunile de remediere a avariei.
Mobilizare generală pentru a rezolva problema
Prezent la faţa locului, primarul Ion Lungu a menţionat că a fost vorba de o avarie apărută la o conductă de fontă de distribuţie a apei care alimenta consumatorii de pe strada Traian Vuia.
Edilul Sucevei a declarat: „Vreau să menţionez că magistrala principală, care a fost înlocuită recent şi care rezistă şi la temperaturi de minus 80 de grade Celsius, nu a fost afectată. Avaria a apărut ca urmare a temperaturilor scăzute înregistrate consecutiv în mai multe zile din ultima perioadă. Am format un comandament cu reprezentanţi de la primărie, Rosal, ACET şi TPL. Pentru condiţiile meteo actuale s-a acţionat bine şi sperăm ca situaţia să revină la normal cât mai rapid, în cursul serii”.
Una dintre principalele probleme cu care s-au confruntat echipele de intervenţie a fost aceea că mai toate gurile de canalizare erau acoperite cu gheaţă, iar apa care ieşea din pământ nu avea unde se scurge. În sprijinul celor de la ACET au venit şi aproape toate maşinile de deszăpezire ale Rosal. S-a acţionat simultan cu câte două-trei şi chiar cinci maşini, care aruncau pe cât posibil apa amestecată cu zăpadă de pe stradă pe trotuar. În paralel, s-a spart şi gheaţa care acoperea gurile de canalizare, iar în acest fel apa nu a mai curs pe străzi.
În jurul orei 10.00, utilajele ACET au început să sape în zona unde s-a produs avaria, iar până aseară se spera că totul va fi rezolvat, inclusiv problema traficului rutier.
Ca urmare a avariei, mai multe societăţi, printre care TPL, dar şi sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi au rămas fără apă. Sediul Mopan, aflat în imediata apropiere a locului unde a „plesnit” conducta de distribuţie, nu a fost afectat, iar producţia de pâine a continuat în mod normal.
( 6 feb 2012, 11:14:47