Căldura din casele a 25.000 de familii din municipiul Suceava va fi asigurată prin arderea lemnelor, a deşeurilor lemnoase, dar şi a plantelor energetice, aceasta fiind noua strategie a firmei Adrem Invest, care trebuie să construiască o nouă centrală termică care să furnizeze căldură şi apă caldă în municipiul reşedinţă de judeţ.
După ce timp de opt luni de zile întreaga strategie a celor de la Adrem Invest s-a bazat pe realizarea unei centrale termice a cărei piesă principală era o turbină pe gaz metan, marca Kawasaki, cu o putere termică de 28 MWt, care urma să funcţioneze împreună cu două cazane de apă fierbinte, de 26 MWt fiecare, acum firma bucureşteană a schimbat macazul, renunţând total la această componentă.
Noua strategie de realizare a centralei termice din Suceava se bazează în întregime pe biomasă (lemn şi culturi energetice), drept combustibil, astfel încât întregul proiect trebuie refăcut.
Reprezentanţii Adrem Invest au recunoscut că sunt într-o oarecare întârziere cu construirea noii centrale. Lucrări trebuiau să înceapă în luna februarie, dar vor începe în cel mai bun caz în luna aprilie, timp în care vor fi făcute modificările necesare la proiectul tehnic al centralei.
Circa 20% din valoarea investiţiei va fi asigurată din fondurile proprii ale Adrem Invest, iar restul va fi finanţare externă.
Directorul companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, a spus că noua centrală termică, care va furniza căldură şi apă caldă locuitorilor municipiului Suceava, dar va produce şi energie electrică, în cogenerare, va fi funcţională din 2013.
Practic, cel puţin încă un sezon rece, Termica Suceava va fi cea care le va asigura sucevenilor căldura necesară în timpul iernii.
( 4 feb 2012, 08:43:41