Temperaturile extrem de scăzute înregistrate în ultima perioadă au creat numeroase probleme administraţiei locale, dar şi firmei de salubrizare, a cărei activitate a fost pur şi simplu paralizată de ger.
Astfel, din cauza gerului, numeroasele încercări de deszăpezire şi de curăţare a gheţii de pe străzile din cartiere au fost zădărnicite, în condiţiile în care antiderapantul împrăştiat nu a mai avut nici un efect, iar lamele maşinilor de curăţare a străzii se izbeau în gheaţă ca în piatră.
Din această cauză, pe străzile pe care nu s-a ajuns la scurt timp după încetarea ninsorilor, lucrările de deszăpezire efectuate lasă de dorit.
Acest lucru l-a determinat pe viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi să ia decizia de a penaliza firma de salubrizare Rosal, pentru neândeplinirea în totalitate a obligaţiilor din contract:
“Nu vom plăti decât 60%-70% din factura pe care o va prezenta Rosal pentru deszăpezirea străzilor secundare. Deşi ei au ajuns pe acestea şi au depus eforturi pentru a le deszăpezi, din cauza gerului rezultatele lasă de dorit. De aceea vom reduce semnificativ la plată factura pe care o vor prezenta, pentru neîndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale”.
Viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ a precizat că inspectorii primăriei au verificat stradă cu stradă unde s-a intervenit şi au văzut că în numeroase cazuri efectiv nu se putea face nimic:
“La temperaturi mai scăzute de minus 20 de grade Celsius se ridica lama buldozerelor când dădeau în gheaţă. Loveau ca în piatră. Am încercat să împrăştiem mai mult antiderapant, dar gheaţa nici nu se topeşte, indiferent dacă dăm cu sare sau cu soluţie specială Safecote. Cu vremea nu putem lupta”, a adăugat Lucian Harşovschi.
Faptul că soluţia antiderapantă nu mai are aproape nici un efect la temperaturi atât de scăzute a fost confirmat de directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu:
“În fiecare zi continuăm să împrăştiem material antiderapant pe străzile principale, în principal în intersecţii şi în zonele de pantă, dar am intrat şi prin cartiere. Efectul aproape că nu este vizibil. Sunt străzi pe care le-am albit de câtă sare am dat pe ele, dar tot au gheaţă. Efectul ei se va vedea când se va mai încălzi cât de cât. Acum, singura noastră salvare este nisipul, singurul care are efect antiderapant chiar şi pe un asemenea ger”.
Maşinile de ridicare a gunoiului, înţepenite de ger
O altă problemă cu care s-au confruntat cei de la Rosal a fost blocarea activităţii de colectare a gunoiului, după ce sistemul hidraulic de ridicare a containerelor cu deşeuri a “înţepenit” din cauza frigului.
Deşi cele 11 maşini de colectare şi compactare a deşeurilor funcţionau perfect ieri dimineaţă, atunci când au fost verificate, la plecarea din garajul Rosal, la scurt timp după ce au ieşit în oraş, nu au mai răspuns la comenzi. Mai exact, din cauza gerului, a “înţepenit” sistemul hidraulic de ridicare a containerelor pline, care se golesc în compactorul utilajului.
“Nu am avut ce face decât să le retragem pe toate la garaj, pentru că riscam să apară defecţiuni şi mai grave, din cauza temperaturilor foarte scăzute. La amiază am reuşit să le scoatem pe teren, să acoperim unele zone mai problematice. Vom recupera din întârzieri în zilele de sâmbătă şi duminică, când se anunţă temperaturi ceva mai normale”, a precizat directorul Rosal, Adrian Niculescu.
( 3 feb 2012, 12:00:32