Doi poliţişti locali din Câmpulung Moldovenesc au sesizat prin fax ITM Suceava, pe 31 ianuarie, despre condiţiile inumane de muncă. Poliţia Locală aparţine de primăria municipiului, este condusă interimar de Cristian Balan şi este subordonată direct primarului Gabriel Şerban.
Contactaţi telefonic după depunerea sesizărilor, inspectorul superior Nelu Andronic şi poliţistul local principal Mihai Amanoloae au refuzat iniţial să facă precizări, pe motiv că ”am fost deja ameninţaţi cu concedierea pentru că suntem printre cei incomozi”. Ulterior au confirmat totuşi că sunt autorii sesizărilor şi că au recurs la acest demers după ce au fost obligaţi să lucreze în ture de noapte de câte 12 ore, două zile consecutiv, cu pauze doar la patru ore, pe un frig de minus 20 de grade, fără a li se asigura de către instituţie un loc în care să se încălzească, ceai cald, echipament de protecţie sau program de lucru redus. Cei doi admit că au fost văzuţi în miez de noapte într-o maşină privată cu motorul pornit, cu pături în cap, dar spun că a fost singurul mod de a se încălzi şi că însuşi şeful lor i-a văzut şi fotografiat, fără a lua măsuri pentru protejarea lor.
Nelu Andronic a declarat: „Pur şi simplu am simţit că murim de frig, ne-au lăsat să îngheţăm ca nişte câini pe drum la minus 20 de grade. Am pornit motorul la maşina personală, cu carburant procurat din salariile noastre de mizerie şi la fiecare oră am stat cam zece minute în maşină, cu păturile în cap, ca să nu intrăm în hipotermie. Asta a fost două nopţi la rând, ceea ce e ilegal şi inuman. În noaptea de 30 spre 31 a apărut şeful în civil, însoţit de un poliţist înarmat, dislocat de la postul ANL, ne-a fotografiat în maşină cum dârdâiam de frig şi a fugit fără să vorbească cu noi. Dimineaţă a spus că am părăsit postul ca să stăm în maşină şi că vom fi daţi afară. Noi am recurs la soluţia asta pentru că nu aveam unde să ne încălzim şi oricât am fi de rezistenţi, cu gerul nu e de joacă. Ne-am şi îmbolnăvit din cauza asta, putem proba cu documente. În altă parte nu putem merge, pentru că nu există un loc al nostru nicăieri”, a precizat Andronic.
Sediu pe hârtie
Discuţiile cu cei doi poliţişti au relevat şi alte aspecte uluitoare despre condiţiile în care lucrează poliţiştii locali câmpulungeni. Astfel, deşi instituţia are un sediu lângă Vila Stadion, poliţiştii spun că acolo stau doar şeful Cristian Balan şi liderul sindical, în timp ce restul poliţiştilor nu au acces.
”Noi lucrăm în hol la primărie, de când clădirea a fost retrocedată parţial nu mai avem o cameră a noastră. Înainte, pe vremea fostului director, care era militar de carieră, totul era bine organizat. Acum sediul e al şefilor şi noi nu putem intra. Facem schimbul de tură în hol, predăm şi încercăm armele şi muniţia în hol printre oamenii care vin la primărie cu treburi, expunându-i şi pe ei la risc, nu avem unde să audiem martori. Eventual îi audiem în maşină, dacă avem acces şi la ea, pentru că în general o foloseşte şeful în interes personal de câte ori are ocazia. S-au întâmplat lucruri incredibile şi cu maşina de serviciu, dar s-a muşamalizat totul”, spun poliţiştii.
Maşina universală
Poliţiştii locali câmpulungeni au la dispoziţie o singură maşină de serviciu pentru intervenţii. Potrivit afirmaţiilor nemulţumiţilor, aceasta este însă folosită şi în scopuri personale, de către şeful lor şi nu numai. Poliţiştii spun că au şi raportat oficial faptul că şeful lor interimar ar fi utilizat autovehiculul pentru a căra acasă cărămizi şi alte materiale, dar şi că obişnuieşte să o parcheze acasă. Despre aceeaşi maşină circulă printre poliţiştii locali o altă poveste, care spune că în noaptea de 23 spre 24 decembrie ar fi fost pur şi simplu sustrasă de un alt coleg, Vasile Valach, care ar fi plecat cu maşina şi cu arma din dotare, dar şi cam ”în curaj”, în timpul serviciului, la nişte rude dintr-o comună, unde maşina a fost şi uşor avariată şi de unde ar fi fost recuperată a doua zi chiar de şeful poliţiştilor locali.
”Eu am intrat în tură dimineaţă. L-am auzit pe şeful nostru spunând că merge după maşină, armă şi după Valach. Aşa a şi fost. Au predat arma în maşină, într-un cartier Bodea, la kilometri distanţă de post, unui alt coleg, iar maşina a fost adusă la ora 10 uşor avariată, de şeful nostru. Nu am semnat nici un raport până seara, se poate vedea din acte. Ulterior am depus rapoarte şi eu, şi Valach, şi colegul de la care a sustras cheile maşinii, dar totul a rămas pe hârtie. În mod normal incidentul trebuia raportat organelor în drept de şeful nostru sau de dl. primar, care ne este superior direct, dar au tăcut şi problema a rămas la sertar”, a confirmat Mihai Amanoloae.
Deşi situaţia a fost menţionată explicit în rapoarte de serviciu, nu s-a luat nici o măsură. Nu este însă unicul caz în care comportamente incompatibile cu statutul de poliţist local sunt tolerate la Câmpulung. Un alt poliţist local este şi în prezent menţinut în funcţie deşi a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului.
De serviciu pentru şef
Andronic şi Amanoloae spun că există mai mulţi nemulţumiţi printre colegii lor, dar care se tem să reclame abuzuri sau să facă declaraţii, de teama ameninţărilor cu concedierea.
„Şi noi am tăcut şi am suportat până acum, dar nu mai suportăm. Salariul nostru este de două-până la patru ori mai mic decât al acestui om, dar munca şi stresul le ducem noi”, e declarat Mihai Amanoloae, care a adăugat că „şeful ne-a spus în şedinţă că din 24 trebuie să rămânem 19. Incomozii trebuie să plece. Eu am ajuns incomod pentru că nu am mai vrut să mai lucrez acasă la Balan. Înainte am făcut diferite munci în gospodărie şi mi-a plătit, dar nu consider că e normal să apeleze la noi. În timpul serviciului sau în timpul liber, colegii mei au făcut sobe la şeful, au încărcat scândură, ba chiar colegul care a avut incidentul cu maşina a fost obligat a doua zi să îi care gunoiul de grajd. Alţi colegi l-au ajutat să ducă acasă astă vară, cu acceptul primarului, iarba cosită de prin parcuri. Eu cu şeful Balan eram prieteni înainte, dar s-a supărat când am spus că nu e normal să ne folosească aşa”.
Nelu Andronic spune că este şi el un incomod, dar din alt motiv. ”Postul de şef al Poliţiei Locale e neocupat din 2009. De atunci au fost numiţi pe rând doi şefi interimari, chiar dacă nu aveau studiile sau vechimea potrivit legii. Eu sunt fost poliţist cu experienţă, absolvent de studii juridice la Academia de Poliţie, masterand în Drept şi Administraţie Publică şi am o specializare în management. La un eventual concurs pentru post, dintre toţi colegii sunt singurul care întruneşte cumulativ toate condiţiile pentru post şi vor să mă elimine ca să nu mă înscriu. Nici măcar actualul nostru şef interimar nu ar putea concura, el are studii superioare în domeniul financiar şi nu are experienţa necesară. Aşa că sunt incomod pentru că ştiu legea, le spun în faţă când o încalcă şi sunt singurul inamic pentru concursul la şefie”, a explicat Andronic.
Nici o explicaţie
Şeful Poliţiei Locale, Cristian Balan, ne-a declarat că nu ştie nimic despre plângerile depuse la ITM şi a explicat că de la 1 februarie s-au luat măsuri pentru protecţia poliţiştilor, care vor lucra doar opt ore pe zi şi vor primi un ceai cald. Balan infirmă categoric existenţa incidentului din decembrie cu dispariţia maşinii, precum şi celelalte acuzaţii.
La rândul său, primarul Gabriel Şerban ne-a precizat în dimineaţa de 1 februarie că nu are cunoştinţă de plângeri despre condiţiile de muncă, dar că se va informa şi va lua măsuri dacă se impun. Nici despre alte nereguli nu are cunoştinţă primarul municipiului, chiar dacă poliţiştii au inclus în rapoarte acuzaţii detaliate. ”Nu mi s-au adus la cunoştinţă nici un fel de incidente sau evenimente speciale, nu cunosc nimic despre aşa ceva. Voi cere să se verifice cele semnalate”.
Primarul Şerban a mulţumit în final pentru că i s-au comunicat de către ziarişti informaţii pe care nu i le-au furnizat subordonaţii săi.
( 2 feb 2012, 11:03:51
Trece-un poliţist şi-l întreabă : - ai nevoie de ajutor ?
-Aş avea , da ! haideţi să căutăm cheile mele de la maşină !
-Le-ai pierdut aici ? NU ! acolo-n întuneric! Dar .. acolo-s chior
Le caut aici , că se vede , e luminată zona , de ce .. greşesc ?
-Ar trebui să merg în întuneric ? DA , răspunde poliţistul
-Păi .. nu văd nimic acolo , cum aş putea ,ceva, să găsesc ?
-Caută acolo unde te aştepţi să găseşti ! opreşte-te,e destul !
Tăciunii aprinşi ai Credinţei pâlpâie ( culmea ) în întuneric
Becul e aprins taman acolo unde nu găseşti ( şi vezi) .. nimic
Asta-l face pe necredinciosul ce se crede credincios : isteric
(Nu vă supăraţi pe mine ,dar... ) se-nţelege ce vreau să zic ?