Seceta extrem de puternică ce se resimte în judeţ din toamna anului trecut va diminua producţia culturilor de toamnă, a cerealelor în special, cu 20-30%. Aşa au apreciat specialiştii Direcţiei Agricole, într-un raport prezentat Prefecturii Suceava, în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, estimându-se o creştere substanţială a preţurilor, îndeosebi la grâu şi la rapiţă.
Producţia diminuată va cântări foarte greu la preţul final al grâului, în condiţiile în care, tot din cauza secetei, însămânţările din toamnă au fost pe suprafeţe foarte mici. Din cauza lipsei de precipitaţii cultivatorii nu au putut ara în condiţii optime, astfel că mulţi au ales să nu mai cultive nimic. Conform datelor adunate de Direcţia Agricolă Suceava, din suprafaţa de 23.000 de hectare programate a fi însămânţate cu cereale în toamnă au fost lucrate doar 8.707 hectare. Dintre acestea, doar 2.100 de hectare au un grad de răsărire corespunzător, grâul de pe alte 4.207 hectare fiind răsărit parţial, în timp ce alte 2.400 de hectare cultivate cu grâu sunt nerăsărite.
De precizat că în ultimii ani producţia medie de grâu din judeţ a fost de 3.000 de kilograme la hectare.
În ceea ce priveşte cultura de rapiţă, din cele 730 de hectare cultivate, cele mai multe sunt răsărite complet sau parţial, în timp ce 60 de hectare sunt deja compromise din cauza nerăsăririi.
Problemele din agricultură nu se opresc însă aici.
Cum seceta face ca plantele să fie puţin dezvoltate, scăderea temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă (-10, -15 grade Celsius ) va afecta aparatul foliar prin degerături şi arsuri ale vârfurilor frunzelor îndeosebi pe suprafeţele fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă, respectiv sub zece centimetri.
În raportul Direcţiei Agricole Suceava se mai arată că situaţia este ceva mai bună la cei care au folosit seminţe certificate şi soiuri rezistente la secetă.
Căderile de zăpadă din ultimele zile au mai atenuat uşor din secetă şi dau speranţe pentru o evoluţie ulterioară mai bună a culturilor, fără însă ca precipitaţiile să fie încă nici de parte suficiente.
( 1 feb 2012, 11:02:56
E că pământul era arid , acu-i “zemos”
E bine(pt. agricultură) chiar de-s zile nefaste
“Iarna nu-i ca vara”