Temperaturile extreme înregistrate în ultima perioadă, în special în timpul nopţii, au declanşat în municipiul Suceava o amplă acţiune de salvare a oamenilor străzii.
„Înarmaţi” cu gamele cu ceai fierbinte, poliţiştii locali au „cotrobăit” prin toate cotloanele oraşului, prin canale, pe sub poduri, în gări, în căutarea persoanelor fără adăpost, cărora le-au oferit posibilitatea de a face un duş fierbinte şi de a dormi la Centrul de noapte “Lumină lină”, unde li se oferă şi o masă caldă.
Numai în noaptea de duminică spre luni, echipele Poliţiei Locale au identificat aproape 25 de persoane fără locuinţă, care dormeau prin canale, pe băncile din Gara Burdujeni sau chiar sub podul tehnologic din zona Bazarului.
Viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a spus că tuturor celor expuşi gerului le-a fost oferit ceai fierbinte, să se încălzească, după care li s-a explicat că pot beneficia de găzduire gratuită, într-un centru de noapte: “Din păcate, majoritatea oamenilor străzii au refuzat să meargă la Centrul de noapte, unde ar fi beneficiat de condiţii mult mai bune, feriţi de ger. Sunt unii care au acceptat, dar numai după o oră-două au plecat, pentru că acolo trebuie totuşi să respecte o serie de reguli. Poliţiştii locali se vor afla în continuare la datorie, noapte de noapte îi vor căuta pe cei care se află în astfel de situaţii disperate, îi vor servi cu ceai fierbinte şi se vor asigura că viaţa nu le este pusă în pericol”.
Salvaţi de conductele de termoficare
Printre cei care refuză sistematic să fie duşi la Centrul de noapte se află şi un grup de boschetari care dorm în cea mai friguroasă zonă a oraşului – la marginea râului Suceava. Refugiaţi între pereţii de beton ai podului tehnologic, boschetarii au găsit aici un adăpost pentru orice anotimp – vara au răcoare, iar iarna au căldură de la conductele de termoficare care trec pe acolo.
Printre mormane de gunoaie, mizerii aduse de ei şi lăsate acolo, printre şobolani şi insecte, cei rămaşi fără un acoperiş deasupra capului au amenajat aici dormitoare comune, în care magistralele de termoficare ale Termica sunt folosite pe post de paturi. Pături şi plăpumi uzate, murdare, recuperate din containerele de gunoi, sunt întinse direct peste conducte, iar atunci când nu au loc destul deasupra, alte boarfe sunt întinse pe jos, între ţevi.
Cei care trăiesc aici, în spatele covorului murdar atârnat ca un paravan, la intrare, nu vor să renunţe o clipă la libertatea lor, chiar de li se promit condiţii de trai mai bune. Nici nu vor să audă de mers la Centrul de noapte. Aici au lumea lor, în care nu trebuie să asculte de nimeni, nu trebuie să plătească pentru căldură, nu ştiu de taxe sau impozite. Aici pot oricând visa cu ochii deschişi, purtaţi pe braţe de Bacchus, chiar de stomacul le ghiorăie de foame.
Sorb cu nesaţ ceaiul fierbinte adus de poliţiştii locali, le mulţumesc din suflet şi se bucură când li se spune că vor veni din nou pe la ei, cu o nouă porţie de lichid fierbinte şi dulce. “Aduceţi şi o bucată de pâine, vă rugăm. Goală o mâncăm!” spune unul din ei, cu speranţă în glas.
Adăpostul de noapte din Gara Burdujeni
Adunaţi ciorchine în jurul caloriferelor din Gara Burdujeni, zeci de oameni ai străzii găsesc aici un loc în care să-şi petreacă noaptea, feriţi de gerul cumplit de afară.
Fie că sunt din Suceava, din satele judeţului sau de prin Botoşani, Paşcani, etc., cei care stau ghemuiţi pe băncile de aşteptare, lipiţi unul de altul, împart aceeaşi soartă, a celor pentru care cuvântul “acasă” înseamnă o bancă în parc, în Gară sau un colţ de stradă, “căptuşit” cu cartoane.
Şi aici, temători, mulţi refuză invitaţia de a merge la Centrul de noapte, dar acceptă bucuroşi paharele cu ceai fierbinte, mai ales după ce poliţiştii i-au asigurat că nu-i fugăreşte nimeni de acolo.
Centru de noapte pentru 50 de suflete
Cristi, unul dintre cei care acceptă să fie dus la “Lumină lină”, e de loc din Corni, judeţul Botoşani. Bucuros de ideea de a dormi într-un pat normal, la căldură, acceptă să fie controlat să nu aibă la el lucruri interzise precum alcool, cuţite, lame sau seringi.
Una din regulile impuse celor care vin la Centrul de noapte să găsească adăpost în vremuri grele este de a face baie, după care li se dau haine curate, în care să-şi petreacă noaptea.
“În această perioadă avem în adăpost cam 30 de oameni în fiecare noapte. I-am primit pe toţi, chiar şi pe cei care au refuzat să facă baie, pentru a nu-i lăsa să doarmă în stradă la asemenea temperaturi. Dar chiar şi aşa, unii au plecat după câteva ore, pentru că nu le dăm voie să consume alcool”, a spus coordonatoarea Centrului de noapte “Lumină lină”, Geanina Paveliuc.
Capacitatea Centrului de noapte amenajat în incinta Parohiei Sf. Vineri, din cartierul George Enescu, care beneficiază de sprijin financiar din partea Primăriei Suceava, este de 50 de persoane.
Celor care vin acolo singuri şi cer adăpost sau care sunt aduşi de pe străzi li se oferă nu doar un acoperiş deasupra capului, apă caldă, căldură şi haine curate pentru somn, ci şi o masă caldă.
Chiar şi aşa, o mulţime de oameni ai străzii îşi riscă viaţa dormind pe unde apucă.
“Noi îi monitorizăm pe oamenii străzii de la începutul sezonului rece, şi încercăm ca ori de câte ori temperaturile scad sub limita suportabilului să-i aducem în Centrul de noapte sau chiar la spital, dacă necesită îngrijiri medicale”, a declarat poliţistul local Liviu Manoliu, unul dintre cei care îngheaţă la rândul lor, noapte de noapte, cutreierând oraşul, pentru a se asigura că oamenii străzii sau persoane care nu au putut ajunge la casele lor ori se află în stare de ebrietate şi se expun pericolului de a îngheţa ajung într-un loc unde au şanse de supravieţuire.
Trei-patru persoane ajung zilnic la spital în şoc hipotermic
Numărul persoanelor afectate de frig, ajunse în şoc hipotermic la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava şi trimise către Adăpostul de la Biserica „Sf. Vineri” Suceava al Asociaţiei „Lumină Lină” creşte pe zi ce trece.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, de duminică după-amiază şi până luni dimineaţă s-au mai înregistrat trei cazuri de persoane afectate de frig. „Din cele trei cazuri, unul era cu o hipotermie uşoară. Nici o persoană nu a necesitat internare. Au fost stabilizaţi, li s-au acordat îngrijiri şi au fost trimişi la centrul <Lumină Lină>” a spus doctorul Brădăţan. În tot weekendul, la UPU Suceava au ajuns 11 persoane în stare de şoc hipotermic, iar cel mai grav caz este un bărbat de 33 de ani din Suceviţa, care a fost găsit îngheţat sub un pod.
Referitor la prezentările la urgenţe a persoanelor ce au căzut pe gheaţă, medicul Tiberius Brădăţan a spus că „sunt cam trei-patru traumatisme pe zi, dar unele nu necesită internare, nefiind vorba de căzături grave cu fracturi. Chiar şi aşa, Secţia de Ortopedie e la capacitate maximă şi se operează pe bază de programări.
Oana ALPHONSO