Cel mai mare telescop mobil din ţară, un Dobsonian cu diametrul de 400 de mm, a fost achiziţionat, la sfârşitul anului trecut, de Palatul Copiilor Suceava, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
În valoare de aproximativ 2.500 de euro, telescopul mobil va fi utilizat atât de elevii Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava, cât şi de lotul olimpic al României, care, la sfârşitul anului trecut, a obţinut cinci medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Polonia, clasându-se pe locul I în lume.
„Cu cât oglinda unui telescop este mai mare, cu atât este mai bun telescopul”
Profesorul dr. Petru Crăciun, de la Colegiul Agricol Fălticeni, coordonator al Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor şi coordonator al lotului olimpic al României, ne-a explicat: „Cu cât oglinda unui telescop este mai mare, cu atât este mai bun telescopul”. „Specific telescoapelor Dobsonian este faptul că, pe lângă oglinda parabolică de 400 de mm, mai avem o oglindă plană, situată la un unghi de 45 de grade, astfel încât lumina care vine de la un astru se reflectă de oglinda parabolică, se întoarce înapoi şi se reflectă de oglinda plană şi, sub un unghi de 90 de grade, lumina trece prin ocular şi observăm imaginea astrelor, a unei galaxii sau a unei nebuloase, a unei planete”, ne-a spus profesorul Crăciun.
O cupolă de observaţie a bolţii cereşti, deasupra Palatului Copiilor
Am mai aflat de la coordonatorul Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor că în ţară mai sunt telescoape mai mari cu diametrul de 500 de mm, la Bucureşti, dar sunt fixe. „Cu poluarea luminoasă care există în Bucureşti, noi mai bine observăm cu telescopul nostru de 400 de mm. Având acest telescop, directorul Palatului Copiilor Suceava, Victor Şutac, ne-a promis că o să facă o cupolă deasupra Palatului Copiilor. La Iaşi, telescopul este orb, a rămas numai cupola. Aici, la Universitatea <Ştefan cel Mare> Suceava, nu se pot face observaţii, cupola este blocată, a rămas o simplă ţeavă. Noi avem instrumente mai puternice decât cele pe care le deţine universitatea suceveană, în acest domeniu”, ne-a explicat profesorul Crăciun. Cupola de observaţie a bolţii cereşti care se va construi deasupra palatului le va fi utilă elevilor care fac exerciţii de cercetare, mai ales membrilor lotului olimpic al României, care, la Suceava, au toate condiţiile de pregătire.
Telescopul, util lotului olimpic
În perioada 4-8 ianuarie, Palatul Copiilor Suceava a organizat, la Mănăstirea Humorului, cu sprijinul Inspectoratul Şcolar Suceava, al Colegiului Agricol Fălticeni şi al Societăţii Ştiinţifice „Cygnus-Club UNESCO”, „Tabăra Naţională de Astronomie şi Astrofizică”, eveniment la care au participat 103 elevi şi 16 profesori din ţară. A fost primul loc unde s-a folosit noul telescop mobil, la care au făcut observaţii şi cei 16 olimpici internaţionali aflaţi în tabără.
În cadrul taberei s-a desfăşurat şi Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică Vintilă Şiadbei, despre care profesorul Crăciun ne-a spus că este unul dintre primii trei astronomi români, recunoscut atât în ţară, dar şi în străinătate, care s-a născut în Fălticeni (1898-1944).
„Telescopul este foarte util pregătirii elevilor din judeţ pentru olimpiade şi concursuri, dar şi pentru pregătirea lotului olimpic al României, copii foarte buni, care după ce au luat aceste medalii internaţionale au plecat la universităţi renumite din lume”, ne-a mai spus profesorul Crăciun.
Vinerea, „liber” la astronomie
Cercul de Astronomie de la Suceava este deschis, în fiecare vineri, de la ora 14:00 la ora 16:00, pentru o grupă de 15 copii, copii de grădiniţă până la cei de clasa a V-a, şi de la ora 16:00 până la ora 18:00, pentru juniori şi seniori de liceu, cu care profesorul Crăciun face pregătire intensă pentru olimpiade şi concursuri.
„Cu cei mari, lucrez probleme de fizică, de matematică, probleme de astrofizică şi stăm până seara târziu, chiar şi până la ora 22:00. Când este senin, plecăm la observaţii pe terasa Observatorului Astronomic al Universităţii din Suceava”, ne-a explicat profesorul Crăciun, care a completat că cei mici sunt atraşi de astronomie, „pentru că învaţă mitologie, despre constelaţii, pentru că astronomia este cea mai veche ştiinţă de pe pământ, dar învaţă şi nişte noţiuni despre orientare, cum s-au format stelele, cum s-au format galaxiile, unde ne aflăm noi, să ştie să se orienteze după Steaua Polară. Chiar dacă încep de la o vârstă fragedă, ei au o capacitate foarte mare de a asimila informaţii, de a ţine minte denumirea celor 110 de obiecte cereşti (Catalogul Messier), pe unde se află toate constelaţiile, mitologia lor. Realizăm împreună şi observaţii astronomice şi ei sunt pasionaţi”.
I-am întâlnit în faţa calculatoarelor, la Cercul de Astronomie, pe Mihai Corocăescu, în vârstă de 10 ani, şi pe Iasmina Zvorişteanu, de 7 ani, copii care sunt atraşi de stele, de galaxii şi vor să înveţe cât mai multe lucruri... despre cer.
Pasionaţii de astronomie, aşteptaţi, vinerea, la Observator
Am aflat de la copiii care frecventează cercul de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava că ei au ales această activitate nu numai pentru premii, ci pentru că sunt pasionaţi de astronomie, pentru că le place cercetarea. Ei nu ratează nici evenimentele astronomice, pe care le observă atunci când merg, vinerea, după ora 20:00, când este senin, pe terasa Observatorului Astronomic Suceava.
Profesorul Crăciun ne-a spus că având aparatura cea mai bună din ţară, este păcat să nu beneficieze cât mai mulţi copii, tineri, dar şi vârstnici, oameni din orice domeniu, care sunt curioşi şi pasionaţi de astronomie, de telescopul mobil, recent achiziţionat de Palatul Copiilor. De aceea, în zilele senine, vinerea, oricine poate să meargă, seara, la Observator, pentru a vedea, prin telescop, diferite constelaţii, obiecte cereşti.
(31 ian 2012, 12:20:29