luni, 30 ian 2012 - Anul XVII, nr. 23 (4928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Într-un an

Datoriile sucevenilor la bănci au crescut cu 44,2 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii ajung să-şi plătească din ce în ce mai greu creditele pe care le au la bănci. Potrivit ultimului raport al Băncii Naţionale Române, restanţele pe care sucevenii le-au avut la creditele în lei şi în valută la sfârşitul anului trecut se ridică la suma de 546,1 milioane de lei, cu 191,8 milioane de lei mai mult decât la sfârşitul anului 2010, adică 44,2 milioane de euro la cursul actual.
Din raportul BNR rezultă faptul că cele mai mari restanţe se înregistrează la creditele contractate în lei, 363,5 milioane de lei. Cu această sumă Suceava se află pe locul al doilea la nivel naţional în topul judeţelor cu cele mai mari restanţe la creditele în lei, fiind devansat doar de judeţul Constanţa. În calcul nu s-a luat în considerare municipiul Bucureşti.

 

Sucevenii au credite curente în valoare de 2.741,9 milioane de lei

La sfârşitul anului 2011, valoarea creditelor curente în lei şi în valută pe care sucevenii le aveau la bănci s-a ridicat la suma de 2.741,9 milioane de lei, în scădere faţă de finele anului 2010, când suma înregistrată a fost de 2.975 milioane de lei.
Potrivit BNR, valoarea creditelor curente în lei la data de 31 decembrie 2011 a fost de 1.304,5 milioane de lei, cu aproape 123 de milioane de lei mai puţin decât la finele anului 2010. Deşi creditele în lei au scăzut semnificativ, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre restanţele pe care sucevenii le au la împrumuturile în moneda naţională. Dacă la sfârşitul anului 2010 restanţele sucevenilor la creditele în lei erau de 248,7 milioane de lei, la finele anului trecut acestea au ajuns la 363,5 milioane de lei.
O creştere a restanţelor s-a înregistrat şi la creditele contractate în valută. Potrivit BNR, creditele restante în valută la data de 31 decembrie 2011 erau de 182,6 milioane de lei, cu 77 milioane de lei mai mult decât la aceeaşi dată a anului 2010.

 

Populaţia a preferat creditele în valută

Din datele oferite de BNR, creditele în lei au fost preferate de agenţii economici, valoarea împrumuturilor luate de către aceştia în moneda naţională ridicându-se la suma de 1.019,6 milioane de lei, în timp ce populaţia înregistrează împrumuturi în lei de 656,6 milioane de lei. Situaţia este inversă la creditele contractate în valută. Potrivit raportului BNR, populaţia judeţului Suceava are credite în valută de 1.002,8 milioane de lei, în timp ce agenţii economici au astfel de credite în valoare de 617,2 milioane de lei.
Dacă luăm în considerare scopurile pentru care s-au împrumutat sucevenii, se poate constata că cele mai multe credite înregistrate până la sfârşitul anului trecut au fost pentru consum. Valoarea acestora la data de 31 decembrie 2011, în lei şi în valută, se ridica la suma de 1.139,2 milioane de lei, cu puţin mai mică decât valoarea creditelor pentru consum înregistrată la sfârşitul anului 2010, respectiv 1184,7 milioane de lei.

 

Au crescut creditele în valută pentru locuinţe

Atunci când a venit vorba despre creditele pentru achiziţionarea unei locuinţe, sucevenii au preferat creditele în valută. Potrivit raportului Băncii Naţionale, valoarea creditelor în valută pentru locuinţe înregistrată la sfârşitul anului 2011 a fost de 331,2 milioane de lei, în timp ce la finele lui 2010, aceste tipuri de credite au fost de 287,3 milioane de lei. Din acelaşi raport rezultă faptul că în cursul anului trecut sucevenii nu au mai avut încredere în împrumuturile în moneda naţională. Astfel se facă că valoarea creditelor în lei pentru locuinţe au scăzut de la 20,1 milioane de lei, la sfârşitul anului 2010, la 17,6 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datoriile sucevenilor la bănci au crescut cu 44,2 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Datoriile sucevenilor la bănci au crescut cu 44,2 milioane de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dedicatie de la Base trimis de
(31 ian 2012, 09:38:19
Sa traiti bine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei