Gerul şi-a arătat foarte puternic colţii în dimineaţa zilei de ieri, Staţiile Meteo din Suceava şi Rădăuţi înregistrând temperaturi minime de -18,1 grade Celsius, respectiv -21,5 grade Celsius.
Frigul nu s-a resimţit atât de puternic pe parcursul nopţii, cât vineri dimineaţă.
Teodora Grădinaru, de la Staţia Meteo Suceava, ne-a declarat că minima de -18,1 grade a fost înregistrată la 9.30, după ce pe parcursul nopţii de joi spre vineri mercurul din termometru coborâse până la -16,6 grade.
În ceea ce priveşte zona Rădăuţi, aceasta şi-a confirmat statutul de pol al frigului, temperatura minimă de ieri dimineaţă fiind cea mai mică din ţară. După cum a informat meteorologul de serviciu de la Staţia Meteorologică Rădăuţi, Rodica Săndulean, în jurul orei 8.00, mercurul din termometrele de la Rădăuţi a coborât până la aproape minus 22 de grade, mai exact la –21,5 grade Celsius, exact cât s-a înregistrat şi la Miercurea Ciuc, Braşov sau Joseni.
La o altă staţie meteorologică, cea din Poiana Stampei, temperaturile înregistrate au fost mult mai blânde. Minimele din noaptea de joi spre vineri nu au coborât sub -9 grade, în timp ce ieri dimineaţă s-au înregistrat -13 grade Celsius.
În ceea ce priveşte perspectiva următoarele zile, prognoza arată temperaturi minime de până la -20 de grade Celsius, cu posibilităţi de depăşire a acesteia în situaţii extreme.
Cel puţin până pe 3 februarie prognozele continuă să anunţe vreme geroasă.
Extremele de la Rădăuţi
Extremele de la Staţia Meteo Rădăuţi au fost înregistrate în decembrie 1996, cu –34,2 grade Celsius, respectiv august 1997, când termometrele au indicat +37,2 grade Celsius. Anul cel mai secetos la Rădăuţi a fost 1986, cu 345,5 l/mp, iar cea mai mare abundenţă de precipitaţii a fost în 1955, când au căzut 1214,3 l/mp