Salvaţi Copiii - filiala Suceava, în parteneriat cu Şcoala cu clasele I – VIII Nr. 7 „Grigore Ghica Voievod” Suceava, a marcat un an de la implementarea proiectului „Centre de Orientare şi Resurse pentru Educaţie Incluzivă - Servicii educaţionale complexe pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar”, în cadrul unei conferinţe, organizate vineri, 27 ianuarie, la ora 12:00, la sediul Şcolii Nr. 7. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Programe de educaţie preşcolară
Prin intermediul acestui program, Organizaţia Salvaţi Copiii România a deschis 32 de centre de pregătire preşcolară şi şcolară în următoarele regiuni: Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea), Bucureşti-Ilfov.
Camelia Iordache, preşedinta Organizaţiei Salvaţi Copiii – filiala Suceava, a declarat că „toţi copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, care provin din medii defavorizate socio-economic, sunt beneficiarii programelor de educaţie preşcolară, de tip <Şcoala-după-Şcoală> şi <A Doua Şansă>, în vederea prevenirii abandonului şcolar, integrării şi reintegrării şcolare”. Ea a completat: „În Suceava, proiectul se derulează în parteneriat cu Școala cu clasele I – VIII Nr. 7 <Grigore Ghica Voievod> Suceava, începând din luna octombrie 2010. Echipa Centrului este alcătuită din coordonator local (psiholog), două cadre didactice, un mediator școlar și un jurist. În primul an de implementare a proiectului au fost obţinute următoarele rezultate: 46 de copii beneficiari ai programului Școală după Școală, prin frecventarea programelor Centrului în scopul prevenirii abandonului şcolar; 12 copii de vârstă preşcolară au participat la grădinița estivală şi au fost ulterior înscrişi în clasa I; 11 copii au beneficiat de programul de Pregătire şcolară şi înscrierea la clase de tip A Doua Şansă; a fost acordată consiliere socială pentru 46 de familii şi consiliere juridică pentru cinci familii ale copiilor beneficiari; Copiii au primit rechizite şi cadouri de Crăciun și Paște; o parte dintre copii au participat la tabăra națională de la Bușteni; au fost organizate activități extrașcolare artistice, educative, informative; zece elevi din cadrul școlii s-au implicat voluntar în activitățile Centrului, sprijinind specialiștii în activitățile desfășurate cu copiii și creând premisele unei evoluții vizibile în acumularea de cunoștințe, prim metoda <educație între egali>”.
În anul II de implementare a proiectului, în Centru sunt 51 de copii beneficiari ai programului Școală după Școală, copii din clasele I –VIII. Copiii îşi pregătesc temele pentru a doua zi cu cadrele didactice, participă la activități cultural/educative, sportive, de autocunoaștere și creștere intelectuală și emoțională.
Coordonatoarea proiectului la Suceava, psihologul Aida Zvanciuc, a spus că dincolo de rezultatele statistice, proiectul reprezintă o șansă pentru copiii ai căror situație materială și familială reprezintă un risc pentru exercitarea unor drepturi fundamentale, dreptul la educație, dreptul la informare, dreptul la protecție socială, dreptul la asociere.
Pentru relaţii suplimentare, persoană de contact: Aida Zvanciuc – psiholog, coordonator local, e-mail: suceava@salvaticopiii.ro sau aida_zvanciuc@yahoo.com.