Gerul din noaptea de joi spre vineri a transformat străzile municipiului Suceava într-un imens patinoar, şoferii remarcând cu surprindere că, inclusiv pe străzile principale, frânele le-au devenit inutile, deoarece maşina continua să se deplaseze pe gheaţă. Probleme şi mai mari apăreau în zonele cu pantă, unde şoferii nu reuşeau să frâneze la trecerile de pietoni decât dacă se deplasau foarte încet, sau, după o oprire la semafor, nu mai reuşeau să urnească maşina din loc, roţile patinând pe gheaţă.
Cele mai multe probleme de acest gen au fost întâmpinate în prima parte a zilei, când intervenţia echipelor de salubrizare ale Rosal s-a făcut simţită doar pe principala arteră de circulaţie a Sucevei, dar şi acolo cu sincope, în vreme ce străzi intens circulate, precum bulevardul George Enescu sau strada Mihai Viteazu, au fost acoperite cu gheaţă până spre orele amiezii, când, cu ajutorul razelor soarelui, în combinaţie cu antiderapantul împrăştiat de Rosal, traficul rutier a revenit la normal în cea mai mare parte a oraşului.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi consideră că, ţinând cont de condiţiile grele de iarnă, în municipiul reşedinţă de judeţ se circulă destul de bine, dar admite că este loc de mai bine:
“Toate cele 17 utilaje ale Rosal sunt pe traseu de la primele ore ale dimineţii, cele două maşini pentru trotuar sunt şi acestea la treabă, în plus, împrăştiem antiderapant şi manual, cu echipe de muncitori. Nu am întâmpinat probleme foarte mari, dar sunt totuşi zone în care se alunecă, atât pe carosabil cât şi pe trotuar. Cei de la Rosal au primit dispoziţii să dea cu mai mult antiderapant pentru că s-a format o pojghiţă pe carosabil şi riscăm să se producă accidente”.
Pe de altă parte, viceprimarul Sucevei a spus că oricâte eforturi s-ar depune, nu se poate interveni în tot oraşul în acelaşi timp, pentru că reţeaua stradală care trebuie acoperită cuprinde nu mai puţin de 284 de străzi.
Harşovschi a precizat că într-o lună de iarnă, costurile deszăpezirii ajung chiar şi la 400.000 – 500.000 lei, încât, dacă lucrările de deszăpezire ar fi făcute fără nici un fel de economie, bugetul local ar fi mult sărăcit.
Zeci de tamponări pe străzile Sucevei
Cert este că, din cauza poleiului de pe străzi, zeci de tamponări uşoare au avut loc vineri pe străzile Sucevei, dar, din fericire, nici un caz de accident grav nu a avut drept cauză starea drumurilor din municipiul reşedinţă de judeţ.
Referitor la problemele înregistrate pe străzile Sucevei, directorul firmei de salubrizare Rosal, Adrian Niculescu, a declarat că deşi utilajele de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant au ieşit pe traseu din timpul nopţii, lucrând atât la deszăpezirea trotuarelor, cât şi a străzilor, efectul a fost întârziat din cauza gerului cumplit:
“Nu ne-a ajutat nici vremea. Una e când împrăştii antiderapantul la -5 grade Celsius şi alta când sunt – 18 grade Celsius. Efectul antiderapantului a fost mult diminuat, aproape că nu se simţea, încât a fost necesară o suplimentare a cantităţilor împrăştiate, iar efectul dorit a apărut abia când a mai apărut şi soarele”.
Acesta a precizat că până la orele amiezii au reuşit să fie acoperite principalele artere de circulaţie din municipiul Suceava, din acel moment utilajele fiind dirijate către străzile secundare, prin cartiere.
(28 ian 2012, 11:05:02
Si cat am umblat ieri prin oras n-am vazut nici coada de masina de rosal.