Vasilică Puşcaşu tinde să devină cazul anului în Justiţia suceveană. La termenul de ieri al procesului privind cererea de predare a lui Puşcaşu în Austria, judecătorul şi procurorul de caz s-au contrat de mai multe ori. Până la urmă s-a terminat aşa cum a stabilit preşedintele de şedinţă, în ciuda încercărilor reprezentantului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava de a arăta că nu sunt motive pentru o nouă amânare. „Motivele umanitare” au fost esenţiale în decizia de amânare a cauzei, cererea apărătorilor lui Vasilică Puşcaşu de a se realiza o expertiză medico-legală fiind admisă aproape fără probleme.
Şedinţa de judecată a avut loc în lipsa afaceristului sucevean, internat la Spitalul Judeţean, şi a început cu solicitarea lui Laurian Ostaficiuc, avocatul care-l reprezintă pe Vasilică Puşcaşu. Avocatul a cerut amânarea cauzei pe motiv de lipsă de procedură, „deoarece prezenţa persoanei solicitate este obligatorie”.
Procurorul s-a opus acestei cereri, arătând că lipsa lui Vasilică Puşcaşu nu duce la o lipsă de procedură.
Procuror: „Specialiştii din Austria trebuie să stabilească dacă poate suporta regimul de detenţie”
Ostaficiuc a depus la dosar şi o serie de adeverinţe medicale din care rezultă că clientul său este internat în Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Suceava. În baza acestor documente, avocatul a solicitat efectuarea unei expertize de către specialiştii Serviciului de Medicină Legală Suceava prin care să se stabilească dacă Vasilică Puşcaşu poate fi tratat în reţeaua penitenciarelor din România sau în cea a Ministerului Sănătăţii, precum şi dacă în condiţiile actuale poate fi transportat în Austria. Replica procurorului a venit imediat: „Asta ar însemna să chemăm o comisie din Austria pentru ca specialiştii de acolo să stabilească dacă poate suporta regimul de detenţie din acea ţară şi dacă poate fi tratat acolo. Noi nu discutăm despre acest lucru, ci despre predarea lui. În cazul predării nu va rămâne în România şi de aceea nu noi suntem cei care trebuie să decidem dacă poate suporta regimul de detenţie”.
Mai mult, reprezentantul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a mai depus la dosar un document dintr-o altă cerere de extrădare, în care o persoană care suferea de cancer a fost trimisă în ţara care o solicitase pentru derularea unor cercetări penale.
Rezultatele expertizei, aşteptate până luni după-amiază
În contrele dintre procuror şi avocat a intervenit şi judecătorul de şedinţă, care a invocat articolul 111, aliniat 3, din Legea 302/2004 republicată, cu privire la motive umanitare ce pot duce la refuzul momentan al cererii de predare.
„În mod excepţional, predarea poate fi amânată temporar, pentru motive umanitare serioase, cum ar fi existenţa unor temeiuri suficiente pentru a se crede că predarea va periclita, în mod evident, viaţa sau sănătatea persoanei solicitate”, se menţionează la articolul amintit.
Deşi procurorul a încercat să explice că situaţia este diferită şi că nu este cazul unei noi amânări a discutării cererii de predare, judecătorul a fost ferm pe poziţii.
„Se impune să lămurim situaţia, sens în care vom înainta o adresă la SML Suceava pentru a ni se comunica dacă se impune o intervenţie chirurgicală, dacă aceasta poate fi făcută în reţeaua penitenciarelor sau a Ministerului Sănătăţii sub pază, dacă ar putea fi pusă în pericol sănătatea persoanei solicitate, cu ocazia transportului în vederea predării în Austria”, a arătat judecătorul de caz.
Termenul stabilit pentru a analiza răspunsurile celor de la Serviciul de Medicină Legală Suceava a fost stabilit pentru ziua de luni, 30 ianuarie. Şi aici procurorul a făcut opoziţie, solicitând ca membrii comisiei de expertiză să se întâlnească vineri, iar judecarea cererii de predare să poată fi dezbătută tot în cursul zilei de ieri. Cererea a fost respinsă, aşa încât noul episod din ciclul „predarea lui Vasilică Puşcaşu” va avea loc luni. La o oră încă necunoscută.
Austriecii se mişcă foarte rapid în cazul Puşcaşu
La termenul de vineri, 20 ianuarie, avocaţii lui Vasilică Puşcaşu au mai cerut şi o serie de lămuriri din Austria. Spre surprinderea generală, aceste date au fost trimise la Suceava într-un timp extrem de scurt, fiind traduse şi depuse deja la dosarul cauzei. Totuşi, Laurian Ostaficiuc a invocat că „informaţiile trimise sunt incomplete”. Subiectul a fost atins tangenţial în şedinţa de judecată de ieri şi probabil va fi aprofundat luni.
Interesantă este viteza cu care se mişcă autorităţile austriece în cazul lui Vasilică Puşcaşu, eficienţă de care nu s-au dovedit capabile cu alte ocazii, mai ales când a fost vorba de solicitări din România, vezi cazul infracţiunilor pe care Adrian Şerşeniuc le-ar fi comis în acest stat.
De altfel, interesul major pe care-l acordă austriecii acestui caz a fost evident încă de la bun început, când mandatul european de arestare a ajuns la Suceava nu prin căile normale, respectiv sistemul SIRENE, ci adus direct de către doi poliţişti. Aceştia au şi stat câteva zile în Suceava, cu gândul de a pleca spre casă cu tot cu Vasilică Puşcaşu, numai că planurile lor au fost date peste cap.
Puşcaşu pare un om cu sănătatea în pioneze
Dacă acum aproape şapte ani era pe cai mari, cel puţin din ceea ce spun austriecii, şi jefuia bănci ameninţându-i pe angajaţi cu pistolul, acum, Vasilică Puşcaşu pare un om cu sănătatea în pioneze. În cursul zilei de joi, el a fost transferat din arestul Poliţiei la Spitalul Judeţean Suceava, unde a rămas internat pentru a fi operat de hernie de disc.
Încă de acum câteva zile, Puşcaşu a acuzat dureri de spate, fiind în imposibilitatea de a se deplasa de unul singur. Vasilică Puşcaşu a fost operat pe data de 10 ianuarie a.c., de hernie de disc, la o clinică privată din Bucureşti, iar medicii i-au pus în vedere că nu are voie să facă efort fizic timp de două săptămâni şi să meargă cu maşina pe distanţe mai mari de o sută de kilometri în poziţia şezut.
O zi mai târziu, a fost arestat şi eliberat după numai câteva ore de Curtea de Apel Suceava. Nu a stat în libertate decât mai puţin de o săptămână, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie luând decizia de arestare a sa pe 17 ianuarie.
Pe numele lui Vasilică Puşcaşu a fost emis un mandat european de arestare de către Parchetul din Wiener Neustadt – Austria Inferioară pentru două jafuri cu mână armată care au avut loc pe 1 şi 7 aprilie 2005. Acuzaţiile sunt că Vasilică Puşcaşu şi o femeie (a cărei identitate nu a fost menţionată de autorităţi), ambii mascaţi, ar fi intrat în două sedii de bănci austriece, unde i-au ameninţat pe angajaţi cu pistolul, iar apoi au fugit cu aproape 335.000 de euro.
(28 ian 2012, 11:21:44