În munții din zonă stratul de zăpadă măsoară în medie 40-50 cm, iar în masivele Giumalău, Călimani și Suhard există pericol de avalanșă, ne-a informat Serviciul Public Județean Salvamont.
Șeful serviciului, Voicu Raia, a explicat că accesul auto pe Rarău este posibil pe ruta Izvorul Alb – cabana Rarău cu mașini cu tracțiune integrală echipate de iarnă, cu lanțuri. Drumul Pojorâta - Rarău este accesibil în aceleași condiții și a fost curățat relativ bine în ultimele două zile, doar în condiții de viscol ar putea fi temporar închis. Drumul Chiril – cabana Rarău este deschis până la Mănastirea Rarău și nu se poate aborda fără ca mașinile să aibă în dotare lanțuri.
În masivul Giumalău, accesul auto este posibil pe Pârâul Rusca – cabana Giumalău numai pe 4-5 km. Sunt declarate închise în perimetrul Rarău- Giumalău traseele Valea Seacă – Poiana Sihăstriei (marcaj triunghi galben), Rusca – cabana Giumalău – Valea Putnei (marcaj banda galbenă),Vatra Dornei – Obcina Mică (marcaj banda albastră) și Poliţa Caprelor – cabana Giumalău (marcaj cruce roşie).
În masivul Călimani este declarat traseu închis Drumul Maria Tereza, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele, din cauza pericolului de avalanşă. Accesul auto este posibil până la șantier. În masiv, spun salvamontiștii, marcajele sunt deteriorate, iar multe poteci sunt închise de vegetație. Pentru că lipsesc refugiile, traseele din Călimani sunt recomandate numai celor experimentați și necesită echipament de bivuac.
În masivul Suhard există risc crescut de avalanşă. Nici în acest masiv nu sunt refugii, iar parcurgerea traseelor, recomandată doar celor experimentați, necesită echipament de bivuac. ”Pentru a contacta salvamontiștii, turiștii pot apela oricând numărul 112, pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă, și 0salvamont – pentru cazurile ce implică acţiunea salvatorilor montani”, a mai precizat Voicu Raia.