Termenul de ieri al procesului „Şpagă în Vama Siret”, care se derulează la Curtea de Apel Suceava, a adus şi primele lucruri notabile. Trei dintre cele 66 de persoane trimise în judecată şi-au recunoscut vinovăţia, nu şi prejudiciile pe care procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au stabilit cu ocazia anchetei. „Recunoaştem prejudiciul în măsura în care acesta va fi dovedit de DNA”, au spus cei trei.
Este vorba de trei dintre poliţiştii de frontieră trimişi în judecată, unul dintre ei îndeplinind la vremea respectivă funcţia de şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Persoanele care au ales să-şi recunoască vinovăţia sunt agent principal Florin Constantin Matei, de 25 de ani, agent Adrian Ionuţ Grosu, de 24 de ani, şi agent-şef principal Sorin Doru Strugar, de 42 de ani, toţi din municipiul Suceava. Ei vor beneficia de prevederile articolului 320, indice 1, din Codul de Procedură Penală, care prevede următoarele: "Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii”.
Rămâne de văzut cât de mult va cântări această recunoaştere a vinovăţiei, mai ales că în sarcina celor trei au fost reţinute aproape 500 de acte materiale de luare de mită.
Cele mai multe sunt în cazul agentului Grosu, cu 205 acte materiale, urmat de agentul principal Matei, cu 199 de fapte, în timp ce Sorin Doru Strugar, fost şef de tură în PTF Siret, a recunoscut 88 de fapte de luare de mită.
Ceilalţi 59 de poliţişti de frontieră judecaţi în acest dosar, precum şi cei patru vameşi care au fost trimişi în faţa instanţei nu au recunoscut acuzaţiile, astfel încât începând cu termenul viitor, de pe 14 februarie, urmează să fie audiaţi şi să-şi facă apărările împreună cu avocaţii aleşi.
Pentru ce au fost trimişi în judecată
Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.a. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă.
În actul de sesizare al Curţii de Apel Suceava se arată: „Concret, lucrătorii poliţiei de frontieră au primit, au acceptat sau au pretins mită pentru simpla verificare a documentelor de călătorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapidă a documentelor şi trecerea, într-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, în special, pentru a trece cu vederea introducerea în ţară a unor bunuri accizabile, mai ales ţigări, dar şi motorină sau băuturi alcoolice, fără respectarea dispoziţiilor legale privind regimul vamal. Banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei (cuprinsă între 8.000 de lei şi 25.000 de lei), în funcţie de riscul asumat şi de „încasările” realizate. Sume de bani din mită reveneau şi şefilor de grupă, de tură, precum şi şefului PTF Siret, Anea Aurel, cei care fie coordonau, fie îngăduiau activitatea infracţională amintită.
Conform înţelegerii, infracţiunile de corupţie au fost săvârşite prin contribuţii diferite, în funcţie de repartizarea lunară pe grupe (corespunzătoare turelor de lucru), precum şi în funcţie de repartizarea zilnică pe posturile punctului de control trafic”.
Procurorii spun că modul de operare devenise un „şablon infracţional”, ceea ce denotă că era vorba de un proces elaborat şi repetat.
Acuzaţiile aduse celor patru vameşi
Contribuţia celor patru vameşi la grupul infracţional de la PTF Siret a constat din relaţiile directe cu comisarul-şef Aurel Anea. În rechizitoriu se arată că în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, „inculpaţii Coroliuc Simion, Schipor Nicu – Cezar, Şcladan Sorin Constantin şi Ungureanu Lazăr, în calitate de lucrători vamali (şefi de tură) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel – şef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizând 23.913 lei, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei”.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile identificate ca aparţinând inculpaţilor, precum şi pe sumele de bani identificate la percheziţii, în valoare de 344.034 de lei, 129.600 de euro, 6.805 de dolari şi 335 de lire sterline.
(25 ian 2012, 11:08:33
Concret. Baietii astia, recunosc sau nu ca au luat spaga, o sa fie amendati cu o suma minimala dar numai dupa ce vor semna contracte ferme ce pot prevede chiar puscaria pe 5-10 ani daca sunt incalcate, in schimbul TACERII pentru ascunderea adevaratei MAFII din vami. Adica, nu o sa aflam niciodata cine e regina, turele, caii, etc.
Astfel se vor impusca doi iepuri de actualii PDL-isti. Vor demonstra ca DNA isi face treaba si ca Morar isi merita locul PE VIATA acolo iar pe de alta parte se elibereaza multe posturi banoase pentru a fi scoase la licitatie, pardon, la concurs, pentru a fi ocupate. Se vor aduna astfel multi bani pentru campania PDL-ista, indiferent cand o sa fie.