Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 ian 2012 - Anul XVII, nr. 19 (4924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trei din 66

Primele recunoaşteri ale vinovăţiei în dosarul „Şpagă în Vama Siret”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Termenul de ieri al procesului „Şpagă în Vama Siret”, care se derulează la Curtea de Apel Suceava, a adus şi primele lucruri notabile. Trei dintre cele 66 de persoane trimise în judecată şi-au recunoscut vinovăţia, nu şi prejudiciile pe care procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au stabilit cu ocazia anchetei. „Recunoaştem prejudiciul în măsura în care acesta va fi dovedit de DNA”, au spus cei trei.
Este vorba de trei dintre poliţiştii de frontieră trimişi în judecată, unul dintre ei îndeplinind la vremea respectivă funcţia de şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Persoanele care au ales să-şi recunoască vinovăţia sunt agent principal Florin Constantin Matei, de 25 de ani, agent Adrian Ionuţ Grosu, de 24 de ani, şi agent-şef principal Sorin Doru Strugar, de 42 de ani, toţi din municipiul Suceava. Ei vor beneficia de prevederile articolului 320, indice 1, din Codul de Procedură Penală, care prevede următoarele: "Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii”.
Rămâne de văzut cât de mult va cântări această recunoaştere a vinovăţiei, mai ales că în sarcina celor trei au fost reţinute aproape 500 de acte materiale de luare de mită.
Cele mai multe sunt în cazul agentului Grosu, cu 205 acte materiale, urmat de agentul principal Matei, cu 199 de fapte, în timp ce Sorin Doru Strugar, fost şef de tură în PTF Siret, a recunoscut 88 de fapte de luare de mită.
Ceilalţi 59 de poliţişti de frontieră judecaţi în acest dosar, precum şi cei patru vameşi care au fost trimişi în faţa instanţei nu au recunoscut acuzaţiile, astfel încât începând cu termenul viitor, de pe 14 februarie, urmează să fie audiaţi şi să-şi facă apărările împreună cu avocaţii aleşi.

 

Pentru ce au fost trimişi în judecată

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.a. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă.
În actul de sesizare al Curţii de Apel Suceava se arată: „Concret, lucrătorii poliţiei de frontieră au primit, au acceptat sau au pretins mită pentru simpla verificare a documentelor de călătorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapidă a documentelor şi trecerea, într-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, în special, pentru a trece cu vederea introducerea în ţară a unor bunuri accizabile, mai ales ţigări, dar şi motorină sau băuturi alcoolice, fără respectarea dispoziţiilor legale privind regimul vamal. Banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei (cuprinsă între 8.000 de lei şi 25.000 de lei), în funcţie de riscul asumat şi de „încasările” realizate. Sume de bani din mită reveneau şi şefilor de grupă, de tură, precum şi şefului PTF Siret, Anea Aurel, cei care fie coordonau, fie îngăduiau activitatea infracţională amintită.
Conform înţelegerii, infracţiunile de corupţie au fost săvârşite prin contribuţii diferite, în funcţie de repartizarea lunară pe grupe (corespunzătoare turelor de lucru), precum şi în funcţie de repartizarea zilnică pe posturile punctului de control trafic”.
Procurorii spun că modul de operare devenise un „şablon infracţional”, ceea ce denotă că era vorba de un proces elaborat şi repetat.

 

Acuzaţiile aduse celor patru vameşi

Contribuţia celor patru vameşi la grupul infracţional de la PTF Siret a constat din relaţiile directe cu comisarul-şef Aurel Anea. În rechizitoriu se arată că în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, „inculpaţii Coroliuc Simion, Schipor Nicu – Cezar, Şcladan Sorin Constantin şi Ungureanu Lazăr, în calitate de lucrători vamali (şefi de tură) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel – şef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizând 23.913 lei, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei”.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile identificate ca aparţinând inculpaţilor, precum şi pe sumele de bani identificate la percheziţii, în valoare de 344.034 de lei, 129.600 de euro, 6.805 de dolari şi 335 de lire sterline.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele recunoaşteri ale vinovăţiei în dosarul „Şpagă în Vama Siret”.
 Vizualizări articol: 6668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Primele recunoaşteri ale vinovăţiei în dosarul „Şpagă în Vama Siret”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Finalitatea e evidenta. trimis de
(25 ian 2012, 11:08:33
Degeaba scrie presa despre acest caz cand finalitatea e atat de evidenta incat numai cine nu vrea nu o vede.
Concret. Baietii astia, recunosc sau nu ca au luat spaga, o sa fie amendati cu o suma minimala dar numai dupa ce vor semna contracte ferme ce pot prevede chiar puscaria pe 5-10 ani daca sunt incalcate, in schimbul TACERII pentru ascunderea adevaratei MAFII din vami. Adica, nu o sa aflam niciodata cine e regina, turele, caii, etc.
Astfel se vor impusca doi iepuri de actualii PDL-isti. Vor demonstra ca DNA isi face treaba si ca Morar isi merita locul PE VIATA acolo iar pe de alta parte se elibereaza multe posturi banoase pentru a fi scoase la licitatie, pardon, la concurs, pentru a fi ocupate. Se vor aduna astfel multi bani pentru campania PDL-ista, indiferent cand o sa fie.
2.   Greseala recunoscuta e pe jumatate iertata ! trimis de
(25 ian 2012, 11:20:10
Acum baietii "veseli" vor recunoaste de doua ori . Daca s-ar respecta legile in Romania, cel putin trei sferturi ar trebui sa intre la pension. Pentru ca darea de mita se pedepseste la fel cu luarea de mita.
2.1  RE: Greseala recunoscuta e pe jumatate iertata ! trimis de
(25 ian 2012, 11:26:00
De acord. Dar apucaturile vor continua atata timp cat pestii cei mari nu vor fi aflati. Sunt convis ca se dadeau bani grei si la nivel de judet si lanivel de RO. Oare gasca prea-guristilor (adica cei care au gura mare) din fruntea SV nu are nimic de spus?
Iar in final, noi "VIERMII" suntem cei care tragem ponoasele. Schenghen zero, taxe la buget zero, deci salarii mici si sanatate IOC, etc.
3.   SA RECUNOASCA GUVERNANTII MITA LOR trimis de
(25 ian 2012, 17:04:11
Ce va besicati pentru un lot de oameni amarati,care nu au furat sau nu au delapidat fondurile statului ca guvernantii tarii.Nu inteleg invidia si protimea inculta care de oftica isi papa unghiile ranjind la un art de presa.De ce nu ati reactionat cand s,au taiat salariile,pensiile,etc?Au luat sa poata supravetui.Nu le tin partea,dar mi se pare scarbos cand unii isi dau aiurea cu parerea.Sunteti cinstiti toti?nuuuuuuuuuuu creddddddddddCIOCUL MIC.
4.   TZEAPA.... trimis de
(25 ian 2012, 17:27:47
chestia cu recunoasterea e relativa.....tot la mina magistratilor raman.si cum ei sunt presati de cei de la DNA,nu au ce face...o alta chestie care am auzit-o in rindul avocatilor:cica viitorul unui inculpat depinde si de cit de bine dispus s-a trezit judecatorul in dimineata procesului...:)))oricum oamenii astia,chiar daca au gresit si vor plati,te doare pentru ca ei sunt alesi ca exemple pentru a fi acoperite faptele pestilor grasi,care-si vad linistiti de treaba lor,fara familii si vieti distruse...culmea e ca nimeni nu-i verifica pe cei din cadrul DNA-DGA,care nu-s nici ei lemn de biserica...se vorbeste ca ei au telefoane gen circuit inchis cu cei care ii protejeaza si ii anunta din timp de existenta unei posibile urmariri...nu-i asa domnu Mihai?
5.   ... trimis de
(25 ian 2012, 19:25:50
Si-au facut plinul, iar acu' se retrag.
Normal sa-si recunoasca greselile in masura in care sunt dovedite, ca doar nu sunt prosti.
Au avocati buni, rude in sistem, cumetri, nasi fini... tot in sistem, asa ca iti rad in fata din masinile lor luxoase trecute pe alte nume pentru a nu fi confiscate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei