Ninsorile din ultima parte a săptămânii trecute i-au pus la încercare pe cei responsabili de întreţinerea drumurilor din municipiul Suceava. Astfel, pentru îndepărtarea zăpezii dar şi pentru combaterea poleiului, a fost necesară intervenţia a 17 utilaje ale Rosal, care, pe lângă curăţarea străzilor de zăpadă, cu plugurile, au împrăştiat şi material antiderapant.
Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi a precizat că pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică, când s-au înregistrat ninsori dar şi fenomenul de îngheţ-dezgheţ, favorabil formării poleiului, au fost împrăştiate 50 de tone de sare amestecată cu soluţie specială antiîngheţ, Safecote, precum şi 100 de metri cubi de amestec de sare cu nisip. Viceprimarul Sucevei a concluzionat: “Nu au fost probleme majore în municipiul Suceava atât ca urmare a intervenţiei rapide, cât şi datorită faptului că nivelul de trafic era redus, fiind weekend. Au mai fost telefoane prin care am fost anunţaţi că existau maşini care derapau, dar pe străduţe lăturalnice, precum strada Ştrandului. Oamenii trebuie să înţeleagă că se acţionează după o anumită listă de priorităţi, că şi ai au obligaţia de a se dota cu cauciucuri de iarnă. Când se intervine, ca priorităţi avem întâi străzile principale, staţiile de autobuz şi trecerile de pietoni, după care urmează străzile secundare”.
Agenţii economici, responsabili de “capcanele” de pe trotuare
În paralel cu lucrările de deszăpezire stradală, au fost făcute lucrări de curăţare a trotuarelor de zăpadă şi gheaţă. Şi aici există o listă de priorităţi, precum zonele unde sunt instituţii publice, şcoli, licee, zone ultracentrale, pe care intervine municipalitatea, cu cele două utilaje speciale pentru trotuare sau manual, în vreme ce curăţarea multor alte porţiuni de trotuare revine ca obligaţie agenţilor economici din zonă şi asociaţiilor de proprietari.
“Punem accent pe curăţarea trotuarelor, mai ales în condiţiile în care se anunţă o răcire a vremii, mai ales pe timpul nopţii, iar de la fenomenul de dezgheţ-îngheţ se pot crea lesne capcane de gheaţă”, a adăugat Lucian Harşovschi.
În cazul agenţilor economici care nu curăţă zăpada şi gheaţa de pe trotuare, în faţa sediului lor sau a spaţiilor comerciale, amenzile pot ajunge şi la 3.000 de lei.
(24 ian 2012, 12:01:20