La ieşirea din municipiul Suceava înspre Rădăuţi, pe strada Cernăuţi, chiar peste drum de benzinăria Petrom, s-a deschis începând de astăzi singura salină de suprafaţă din zona Moldovei, din cadrul Salinelor Roman, salină brevetată de OSIM, care certifică valoarea terapeutică a acesteia.
Salinele Roman poartă numele inventatorului lor, Nelu Ştefan Roman, din Târgu Mureş, care este cunoscut şi apreciat şi la nivel internaţional, fiind premiat în 2009 cu trei trofee la Târgul Internaţional de Invenţii de la Budapesta.
Roman este cel care în 2005 a contrazis mai toţi specialiştii în domeniu şi, după ani de muncă, le-a arătat că poate realiza şi o salină de suprafaţă, chiar mai eficientă şi cu rezultate terapeutice mult mai bune decât cele de adâncime.
Prima salină a deschis-o la Târgu Mureş, iar rezultatele au fost cât se poate de concludente: un studiu efectuat pe 2.500 de pacienţi cu probleme respiratorii trataţi la Salina Roman a indicat o ameliorare a simptomelor acestora cu aproximativ 87%.
Cu sprijinul financiar al unei familii din municipiul Suceava, inventatorul Roman a realizat o salină similară şi la Suceava, la a cărei inaugurare, organizată sâmbătă după-amiază, au fost prezenţi, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie, şi reprezentanţi ai mass-media.
Centrul Salinelor Roman Suceava dispune de un spaţiu de relaxare pentru adulţi, un spaţiu de joacă pentru copii şi un separeu destinat grupurilor de până la cinci persoane. Toate camerele sunt placate cu bulgări de sare neprelucraţi (cristalele de sare fiind active), cu o grosime medie de 30 de centimetri, fiind extraşi din Salina Praid (lângă Sovata). În total, la salina din Suceava s-au adus aproximativ 45 de tone de sare.
Pentru ca şedinţele de salinoterapie să fie cât mai plăcute şi utile în acelaşi timp, clienţii au la dispoziţie internet wireless, ziare, reviste, iar pentru cei mici jucării, cărţi de colorat etc.
“Eu cred că oferta turistică a judeţului Suceava poate fi completată de această salină de suprafaţă”, a concluzionat după un tur al salinei vicepreşedintele CJ, Vasile Ilie.
De ce este salina de la Suceava mai eficientă decât salinele naturale de adâncime
Nelu Ştefan Roman a explicat celor prezenţi avantajele salinei de suprafaţă pe care a inventat-o şi de ce aceasta este mai eficientă decât o salină naturală.
Faptul că se află în oraş este un prim câştig, de timp şi de bani, deplasarea la Salina Cacica, de exemplu, sau la o altă salină din ţară, necesitând anumite costuri.
Apoi, a explicat inventatorul, faptul că în salinele de suprafaţă concentraţia de aerosoli salini este mult mai mare decât în cele de adâncime scurtează timpul necesar tratamentului.
“Timpul de expunere este doar de o oră pe zi, comparativ cu patru ore, patru ore şi jumătate la o salină naturală. Temperatura de confort este stabilă, între 18-22 de grade, vară-iarnă. Cea mai caldă salină naturală este cea de la Praid, unde temperatura este de 15,3 grade, în timp ce la Turda sunt 7-8 grade, la Slănic Prahiova 12 grade, deci e disconfort termic, să stai patru ore şi jumate, rişti să te îmbolnăveşti”, a subliniat Nelu Ştefan Roman, continuând să prezinte un alt avantaj: acela al eliminării fobiei de adâncime.
Cât despre care sunt efectele salinoterapiei, completează inventatorul: “probleme respiratorii şi ORL, dar este şi o cameră antistres, reglează somnul, elimină sforăitul, oboseala, ajută la detoxifierea organismului… un spectru foarte larg. Fiecare om este propriul lui doctor, deci tu îţi dai seama de stările, remedierile, revigorările organismului. Continui până la o stare de bine, iar pentru cei cu afecţiuni cronice e recomandat să repete curele astea cel puţin trimestrial. Şi atunci se văd şi rezultatele deosebite”.
Pentru cei care doresc să se programeze la Salinele Roman Suceava, administratorii au pus la dispoziţie două numere de telefon: 0742 222 500 şi 0374 039 378.
„Înainte de a fi o afacere, salina este un centru de sănătate”
Ideea de a aduce Salinele Roman şi la Suceava a aparţinut unei familii de tineri din localitate. Bianca Rîpan povesteşte că mergea periodic, împreună cu membri ai familiei, la salina de la Praid, pentru salinoterapie, iar nu cu mult timp în urmă s-au gândit să aducă salina acasă, la Suceava.
“Soţul meu s-a documentat pe internet şi aşa am dat de Salinele Roman şi de domnul Roman. Am stat de vorbă şi în două săptămâni şi jumătate am dus la îndeplinire acest proiect”, a explicat tânăra, mărturisind că în viitorul apropiat intenţionează să aducă la salină şi băile cu sare, în căzi de lemn, şi să înceapă colaborarea cu un kinetoterapeut.
Cât despre tarife, acestea variază de la 12 lei şedinţa pentru copii, la 15 lei pentru pensionari, şomeri, elevi şi studenţi, şi 18 lei pentru adulţi.
Administratorii salinei au pregătit şi abonamente pentru cei care doresc un număr mai mare de şedinţe, cu un preţ mai avantajos, şi trei şedinţe gratuite, dar şi abonamente speciale pentru copil plus însoţitor, copil plus pensionar.
“O să facem şi multe campanii de sănătate şi, având copil şi fiind viitoare mămică, voi pune accent pe copii, pentru că înainte de a fi o afacere, salina este un centru de sănătate”, a completat Bianca Rîpan.
(23 ian 2012, 11:42:19