Vineri, 20 ianuarie, anul de graţie 2012. Primăria Vatra Dornei a trecut şi peste a doua zi în care nu a avut energie electrică. Şi asta nu pentru că ar fi fost vreo avarie în zonă, ci pentru un alt motiv: nu a plătit facturile restante încă din martie 2009 faţă de E.ON Energie România. După ce joi a evitat să răspundă la telefon pentru a explica situaţia jenantă în care a pus Primăria Vatra Dornei, edilul Ioan Moraru a avut ieri o primă şi, probabil, ultimă reacţie.
A sunat să-i reproşeze reporterului că „Sunteţi rupt de realitatea din Vatra Dornei”, şi că „Facturile sunt achitate, dar cei de la E.ON nu recunosc asta”.
„V-am sunat să vă spun că vă dau în judecată pentru acest articol, dar şi pentru altele pe care le-aţi scris despre mine”, a fost concluzia lui Ioan Moraru, înainte de a închide telefonul.
O reacţie care spune totul despre primarul din Vatra Dornei. În timp ce Ioan Moraru se gândea cum să ticluiască acţiunea în instanţă împotriva reporterilor, aleşii din Vatra Dornei au luat distanţă faţă de primar şi modul cum acesta a înţeles să gestioneze activitatea instituţiei.
Activitatea Primăriei Vatra Dornei, dată peste cap
Mircea Rusu, viceprimarul din Vatra Dornei, s-a arătat surprins de ultimele evenimente. “Din păcate, nu am ştiut care e situaţia reală, deoarece domnul primar ne-a tot spus că facturile sunt achitate. Voi verifica şi eu cum stă situaţia şi de ce am fost debranşaţi”, a precizat Mircea Rusu.
Viceprimarul din Vatra Dornei a recunoscut că prin întreruperea furnizării energiei electrice activitatea instituţiei a fost dată peste cap, angajaţii fiind puşi în imposibilitatea de a accesa baza de date.
„Chiar azi (n.r. – ieri) am primit o solicitare pentru a elibera o hârtie şi nu am putut să facem asta. Este jenant că s-a ajuns să fim debranşaţi, dar şi mai jenant e să nu poţi emite un act din cauza lipsei curentului electric”, a concluzionat Mircea Rusu.
„Incompetenţa managerială a domnului primar ne-a adus aici”
Şi consilierii locali au fost la fel de vehemenţi la adresa primarului Ioan Moraru. Atitudinea cea mai tranşantă a venit din partea lui Roman Boca, consilier ales pe listele PSD: „Totul se reduce la incompetenţa managerială a domnului primar, din cauza căruia am ajuns aici. E o situaţia gravă şi fără precedent, iar cetăţenii care sunt nevoiţi să-şi ridice diferite documente de la Primăria Vatra Dornei sunt în imposibilitatea de a face acest lucru. Zvonurile care circulă prin oraş arată că s-ar putea sista alimentarea cu energie electrică şi la centrala termică a oraşului, ceea ce ar fi, cu adevărat, o mare catastrofă pentru Vatra Dornei”.
Consilierul social-democrat crede că s-a ajuns aici doar din vina primarului, care a tratat cu superficialitate problemele instituţiei pe care o conduce.
„Ne-a făcut de râs la nivel naţional”, este concluzia lui Roman Boca.
„Îi vom adresa întrebări primarului, sper să avem şi răspunsuri”
Tinel Postelnicu, un alt consilier din Vatra Dornei, din partea PRM, a fost de acord că debranşarea primăriei de la reţeaua de alimentare cu energie electrică este o ruşine pentru oraş. Acesta a declarat: „Cred că s-a ajuns aici din cauza proastei administrări şi a unor sechele în organizarea activităţii. E trist ce se petrece, pentru că totuşi reprezentăm un oraş cu un anumit prestigiu. În prima şedinţă de Consiliu Local, eu şi, probabil, şi ceilalţi colegi îi vom adresa întrebări primarului pe această temă. Sper să avem şi răspunsuri”.
Consilierul PRM a declarat că trebuie să se ia atitudine împotriva unor situaţii de acest gen, pentru că oamenii din Vatra Dornei i-au trimis în deliberativ pentru a le reprezenta interesele.
Şi Ilie Mironescu, coleg în PNL cu primarul Ioan Moraru, a fost de acord că ceea ce s-a întâmplat nu se încadrează în limitele „normalului”. Totuşi, Mironescu a îndulcit tonul cu privire la viitor: „Primăria este într-o postură proastă. Probabil că a fost o scăpare a domnului primar, dar am convingerea că va reuşi să rezolve problema într-un timp scurt”.
Debranşaţi pentru o datorie de 580.000 de lei
Departamentul de comunicare al E.ON Energie România a explicat joi, într-un comunicat de presă, şi motivele pentru care Primăria Vatra Dornei a fost debranşată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică: „Primăria Vatra Dornei a acumulat datorii restante de peste 580.000 de lei faţă de E.ON Energie România începând din luna martie 2009, ca urmare a neachitării contravalorii energiei electrice consumate şi a întârzierilor la plata facturilor. Deoarece obligaţiile de plată asumate de Primăria Vatra Dornei prin contractul de furnizare a energiei electrice şi convenţiile încheiate cu societatea noastră nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze astăzi, 19 ianuarie, furnizarea energiei electrice către acest consumator”.
(21 ian 2012, 12:10:49