După aproape trei ani de procese, Curtea de Apel Suceava a dat verdictul în dosarul care-i vizează pe fostul director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul Marcel Simion, şi pe un fost şef de tură din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, subcomisarul George Ioan Călinescu.
Instanţa a considerat că probele prezentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, sunt suficiente pentru a-i condamna pe inculpaţi. Totuşi, nici una din cele şapte persoane condamnate nu va sta în închisoare, pedepsele fiind cu suspendare.
Astfel, comisarul Marcel Simion a primit zece luni pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. George Ioan Călinescu a fost judecat, găsit vinovat şi condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice – un an, fals intelectual – patru luni şi folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii – şase luni.
Un alt poliţist de frontieră, agentul Vasile Iulian Scripcariu, a primit şi el şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În dosar a mai fost judecat şi vameşul Lucian Doru Mureşan, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice – un an şi fals intelectual – patru luni.
Celelalte trei persoane judecate în acest dosar au primit următoarele condamnări: Irina Zaharie – opt luni, Mihai Zaharie – opt luni şi Dumitru Zaharie – şase luni.
Soluţia pronunţată ieri de Curtea de Apel Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Simion şi Călinescu atacă soluţia cu recurs
Contactat telefonic, comisarul Marcel Simion a declarat că nu se aştepta la o asemenea soluţie, deoarece se consideră nevinovat. „Ne-au fost refuzate probele propuse în apărare, precum şi expertiza pe care am cerut-o. Voi ataca soluţia de la Suceava la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a precizat Simion.
De calea de atac a recursului se va prevala şi subcomisarul George Ioan Călinescu. „Adevărul trebuie să iasă la iveală, acum sau altădată, aici sau în altă parte. Eu am încredere în justiţie şi voi face recurs”, a declarat Călinescu.
Care sunt acuzaţiile procurorilor
Rechizitoriul de sesizare a instanţei are peste o sută de pagini, iar în cuprinsul său sunt descrise modalităţile prin care oameni puşi să asigure respectarea legilor le-au încălcat pentru propriile interese. Pentru a reuşi să documenteze faptele, procurorii DNA Suceava au beneficiat şi de sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava.
Acuzele cele mai grave îl privesc pe subcomisarul George Ioan Călinescu, fost şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Procurorii DNA Suceava au reţinut că ofiţerul „a sprijinit şi coordonat în perioada aprilie-iunie 2008 activitatea infracţională a unui grup de traficanţi de ţigarete din care făceau parte Adochiţei Marius, Fasolă Florin Dorin, Ciobaniuc Stelian, Zaharie Dumitru, Zaharie Irina, Mihaescu Valerii şi Popescu Gheorghe, ce introduceau ţigări de provenienţă ucraineană, achiziţionate fie din Ucraina, fie de la magazinele Duty Free, în condiţiile în care astfel de produse accizabile sunt prohibite la a fi introduse în ţară ca bagaj pentru persoanele fizice, peste limita admisă de Regulamentul Vamal”.
Vorbeau codificat
Discuţiile telefonice purtate de Călinescu şi înregistrate de anchetatori în baza aprobărilor obţinute de la Curtea de Apel Suceava arată că fostul şef de tură din Punctul de Trecere a Frontierei Siret folosea un limbaj similar celui folosit de infractorii de rând.
Într-o discuţie cu un anume Dumitru Zaharie, limbajul prestabilit denotă că încercau să fie precauţi pentru situaţia nedorită că ar fi fost înregistraţi. În locul cuvântului „ţigară” foloseau „faianţă”, „medicamente”, iar despre deplasarea după ţigări în Ucraina şi situaţia în PTF Siret se specifica: „acolo la pescuit…apa-i tulbure sau curată?”.
Procurorii DNA Suceava mai susţin că pentru a se asigura că protejaţii săi nu vor avea probleme în Punctul de Trecere a Frontierei, Călinescu era prezent la faţa locului şi le asigura protecţie. Mai mult, pentru ca aceştia să nu fie interceptaţi la întoarcerea din Ucraina, să nu întâmpine dificultăţi din partea echipelor de control de pe traseu şi din PTF Siret, subcomisarul George Ioan Călinescu le-a divulgat amicilor săi informaţii cu caracter secret.
Telefonul care l-a înfundat pe Simion
În ceea ce priveşte implicarea fostului director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, anchetatorii au stabilit că acesta a intervenit fie direct, fie telefonic, pe lângă anumiţi poliţişti de frontieră din subordine. Toate aceste intervenţii au avut loc ca urmare a relaţiilor de prietenie pe care comisarul Marcel Simion le avea cu Dumitru şi Irina Zaharie, două dintre persoanele trimise în judecată de DNA Suceava.
Telefonul pe care comisarul Simion l-a dat în favoarea Irinei Zaharie s-a consemnat în ziua în care aceasta a fost oprită în PTF Siret de comisarul Nelu Fediuc, care a găsit în maşină 30-40 de cartuşe de ţigări de contrabandă.
(22 ian 2012, 19:35:34
Ce stim este ca...contrabanda a scapat de sub control...Cu asa pedepse de cateva luni...merita se faci trafic de cateva sute me mii de euro....macar!!!!