În vreme ce totul în jur este acoperit de zăpadă, iar frigul “muşcă” mai ales pe timp de noapte şi dimineaţa, la doar câteva sute de metri de sediul Primăriei Suceava, ascunse sub folii de plastic sau de geamuri, sute de mii de flori sunt pregătite de pe acum pentru a înfrumuseţa străzile municipiului, începând chiar din primăvară.
Ferite de ochii lumii, dar şi de frig şi zăpadă, plăntuţele, majoritatea mici doar cât un vârf de unghie, sunt aliniate în răsaduri pe care angajatele municipalităţii le urmăresc zilnic, pigulind buruienile care încearcă să se strecoare printre ele, stropindu-le cu apă şi asigurându-le căldura de care au nevoie.
“Deşi suntem în toiul iernii, municipiul Suceava se pregăteşte deja pentru primăvară, când vom înfrumuseţa domeniul public cu plantele pregătite de Serviciul Spaţii Verzi din cadrul Direcţiei Domeniului Public”, a spus viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, care coordonează această activitate.
90% din plantele de pe străzi sunt din producţie proprie
Pentru ca înfrumuseţarea municipiului să fie făcută cu costuri cât mai reduse, mai bine de 90% din plantele care cu care sunt înfrumuseţate lateralele străzilor, parcurile, jardinierele sau chiar şi stâlpii de iluminat stradal sunt obţinute din producţie proprie, prin eforturile depuse de Direcţia Domeniului Public.
Viceprimarul Harşovschi a declarat: “Anul trecut am plantat peste 450.000 de fire din flori, din care doar vreo 20.000 de fire de flori au fost cumpărate. Ca şi costuri, ieşim foarte bine, pentru că toate lucrările necesare se fac cu angajaţii primăriei, serele le încălzim cu lemne de foc de la arborii doborâţi de vânt sau care sunt tăiaţi preventiv, pentru a nu crea alte incidente. Sperăm ca în 2012, odată cu venirea primăverii, municipiul Suceava să fie înfrumuseţat cu mai multe flori ca anul trecut”.
Peste 200.000 de plante pregătite pentru primăvară
Serele în care sunt pregătite plantele care vor înfrumuseţa străzile Sucevei au o suprafaţă totală de 6.000 de mp, din care 500 de mp sunt ai Primăriei Suceava şi restul sunt închiriaţi.
Şeful Serviciului Spaţii Verzi, Remus Teodorovici, a precizat că până acum au fost pregătite culturi de aproape 200.000 de plante, cel puţin încă pe atâtea urmând să fie sădite în perioada următoare, pentru a acoperi necesarul pe tot anul: “Acum am început lucrările de semănat, au fost plantate deja 50.000 – 60.000 de fire de begonii, s-a făcut deja primul repicat, urmează gura leului, unde avem vreo 100.000 de fire, iar de săptămâna viitoare vom intra cu culturile de gazania, salvia şi cineraria. Urmează ca în luna februarie să pregătim butaşii de canna indica – aproximativ 40.000 de exemplare, pe culori diferite, foarte frumoase”.
Majoritatea seminţelor folosite sunt din producţie proprie, adunate an de an, când plantele ajung la maturitate.
Alte plante, precum muşcatele, care de obicei împodobesc stâlpii de iluminat stradal şi mobilierul stradal de vară, sunt înmulţite prin butăşire, de la cele câteva sute de plantă-mamă îngrijite în seră.
Până acum, de la acestea au fost pregătiţi 5.000 de butaşi de muşcate, dar se speră ca până în primăvară numărul lor să ajungă la 8.000.
Pentru ca plantele să aibă căldura necesară creşterii într-un ritm rapid, astfel încât acestea să înflorească devreme în această primăvară, serele sunt încălzite pe lemne de nişte sobe metalice mari cât un dulap.
“Dacă-ţi dai tot interesul, şi planta creşte bine”, spune una dintre angajatele Direcţiei Domeniului Public care îngrijesc răsadurile cu multă atenţie, în vreme ce afară se aude trosnetul lemnelor crăpate cu topoarele, de un grup de bărbaţi, care pregătesc provizii pentru lunile de iarnă care urmează.
(20 ian 2012, 14:44:49