O machetă a Cetăţii de Scaun a Sucevei aşa cum va arăta aceasta după restaurare şi reabilitare va fi expusă începând de astăzi în holul Consiliului Judeţean Suceava. Macheta a fost realizată de Muzeul Bucovinei şi poate fi văzută de toţi cei care sunt curioşi să ştie cum va arăta edificiul după finalizarea lucrărilor.
Directorul din Cadrul Consiliului Judeţean Suceava Dragoş Juravle a precizat că macheta va fie expusă în holul acestei instituţii până la finalizarea lucrărilor de reabilitare şi consolidare a cetăţii. El a precizat că macheta prezintă forma finală a Cetăţii, precum şi porţiunile de ziduri care vor fi reconstruite.
Proiectul de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun are o valoare de aproape 14 milioane de euro şi a fost promovat, prin Programul Operaţional Regional, de către Consiliul Judeţean, în colaborare cu Primăria Suceava.
Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun presupune intervenţii de restaurare, consolidarea cetăţii, refacerea şi amenajarea căilor de acces, lucrări pentru asigurarea iluminatului exterior şi interior, intervenţii pentru amenajarea zonei de protecţie, precum şi reamenajarea şi construcţia utilităţilor anexe.
Zidul de Nord al Cetăţii de Scaun a Sucevei va fi refăcut în totalitate
Lucrările de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun a Sucevei vor avea ca rezultat creşterea cu 13,26% a suprafeţei cetăţii, de la 4.404,7 metri pătraţi la 4.988,7 metri pătraţi, recuperarea spre folosinţă, prin închidere şi acoperire, a tuturor spaţiilor rămase descoperite şi supuse degradării, precum şi consolidarea cetăţii.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat că în cadrul acestui proiect va fi reconstruit zidul de Nord al cetăţii. „De asemenea, trebuie spus că după finalizarea proiectului, un mare câştig va fi acela că Cetatea de Scaun a Sucevei va putea fi văzută şi din şanţul de apărare, care va fi deschis publicului”, a spus Ursu.
Potrivit proiectului, la Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi realizate lucrări pentru asigurarea accesului la utilităţi şi pentru a asigura accesul facil al vizitatorilor la monumentul istoric, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.
Nu în ultimul rând, pentru creşterea gradului de atractivitate a cetăţii, în perimetrul monumentului va fi realizat un spectacol de sunet şi lumini, unic în ţară, care va reda imagini cu personaje şi activităţi specifice perioadei medievale.