Mii de suceveni ar putea beneficia anul acesta de reabilitarea termică a locuinţelor, cu costuri minime pentru ei, după ce Primăria Suceava a solicitat la Ministerul Dezvoltării Regionale alocarea de fonduri pentru anveloparea termică a 7.500 de apartamente.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că municipiul Suceava este printre primele din ţară care s-au înscris în programul naţional de reabilitare termică a clădirilor cu fonduri europene, drept pentru care va avea prioritate la repartizarea fondurilor la nivel naţional.
“Noi am cerut pentru 2012 finanţare pentru 7.500 de apartamente, dar solicitările primite de la asociaţiile de proprietari sunt pentru 15.469 de apartamente”, a anunţat ieri Ion Lungu.
Totuşi, şeful municipalităţii sucevene consideră că cele mai mari şanse de a prinde finanţări pentru reabilitarea termică, anul acesta, sunt proprietarii celor 3.350 de apartamente care, pe lângă că au solicitat să intre în acest program, au deja făcute studii tehnice şi auditul energetic, încât la acestea constructorii se pot apuca de treabă de cum vor veni fondurile de la minister şi vor fi făcute licitaţiile de atribuire a lucrărilor.
“Noi sperăm ca anul acesta să facem izolarea termică măcar pentru aceste 3.350 de apartamente, dar în bugetul local am prins fonduri suficiente pentru a asigura cofinanţarea de 2% pentru 7.500 de apartamente”, a adăugat edilul Sucevei.
Fondurile necesare pentru reabilitarea termică a 7.500 de apartamente ajung la peste 18 milioane de euro, în vreme ce pentru anveloparea termică a celor 15.461 apartamente pentru care sunt solicitări depuse la primărie ar fi necesare aproximativ 71,4 milioane de euro.
Costul mediu de izolare termică a unei locuinţe prin acest program este estimat la 4.600 de euro, lucrările finanţate fiind nu doar de anvelopare a exteriorului clădirii cu un strat termoprotector, ci şi schimbarea tâmplăriei, a geamurilor, izolarea subsolului, dar şi a părţii superioare a clădirii.
(19 ian 2012, 12:55:27