Oameni nemulţumiţi îşi cer drepturile salariale. Zeci de însoţitori ai persoanelor cu handicap, din mai multe comune sucevene, nu şi-au primit drepturile băneşti pe ultimele două, trei luni. La Primăria Râşca sunt înregistraţi 32 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, angajaţi care nu şi-au primit salariile pentru lunile noiembrie şi decembrie. Fiecare dintre ei ar fi trebuit să primească câte 510 lei pe lună.
În comuna Vadu Moldovei sunt 30 de persoane care nu şi-au primit salariile pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. 25 dintre „păgubiţi” sunt angajaţi la Primăria Vadu Moldovei pe post de asistent personal. Celelalte cinci persoane sunt cu grad de handicap fără însoţitor şi îşi aşteaptă indemnizaţiile de însoţitori. Elena Andrioaia, inspector asistent în cadrul Primăriei Vadu Moldovei, ne-a spus că „în ianuarie, s-a virat asistenţilor personali o diferenţă de plată, în valoare de 373 de lei, pentru luna septembrie şi pentru patru zile din luna octombrie. Cele cinci persoane cu handicap fără însoţitor au primit câte 330 de lei fiecare, plata pentru luna octombrie”.
„Salvarea” asistenţilor personali se aşteaptă de la Consiliul Judeţean
Neplata salariilor a dus la situaţii disperate în anumite familii. Este şi cazul asistentului personal Nina Mihaela Sandu Tatarciuc, din Vadu Moldovei, care este însoţitoarea fiului ei, Ioan-Ciprian Roman - cu gradul I de handicap. Tânărul suferă de o boală foarte gravă, iar faptul că mama lui nu şi-a primit salariul îl îngrijorează şi mai mult. El ne-a spus că are nevoie de multe vitamine, medicamente, o alimentaţie bogată, iar lipsurile „din casă” îi accentuează depresia de care suferă din cauza bolii. Mama băiatului este îngrijorată, la fel ca şi alţi asistenţi ai persoanelor cu handicap, nu numai de faptul că nu li s-au plătit salariile de cel puţin două luni, dar mai sunt ameninţaţi de autorităţi cu şomajul, din cauza crizei. „Ne spun că nu sunt bani. Noi înţelegem, însă cu noi cum rămâne? Cum să avem grijă de copiii noştri? Ei trebuie să-şi primească medicamentele, hrana. Nu sunt copii sănătoşi. Nu suntem degeaba însoţitorii lor şi nici nu este uşor de lucrat cu un copil bolnav!”, ne-a spus mama unui copil cu handicap.
La Forăşti, alţi 22 de asistenţi personali îşi aşteaptă salariile restante pentru lunile octombrie şi noiembrie, după cum ne-au spus reprezentanţii primăriei, fiindu-le achitate doar drepturile pentru luna decembrie. „Salvarea” asistenţilor personali se aşteaptă de la Consiliul Judeţean. Fiecare primărie a raportat către autorităţile judeţene suma de care mai are nevoie pentru plata salariilor asistenţilor personali pe ultimele luni din anul trecut. În acelaşi timp, se aşteaptă votarea bugetului pe acest an. Potrivit legislaţiei, indemnizaţia însoţitorilor persoanelor cu handicap este plătită fie din venituri proprii ale primăriei, fie din fondurile alocate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(19 ian 2012, 20:01:43
PERSONAL,NU AM PUTUT URMA LIC. MILITAR DEOARECE PARINTII NU AVEAU ORIGINI BOLSEVICE[SAU APUCATURI],DOREAM DIN TOT SUFLETUL SA AJUNG PILOT DE AVIATIE.
POATE UNUL DIN ,,JUNIORI'',SA AJUNGA ACOLO,SUS,UNDE MI-AM DORIT INTOTDEAUNA.
DACA N-A FOST SA FIE...
LUPTATI DRAGI TOVARASI SI ,,PRETINI''SI ,,RAZBOIUL PSIHOLOGIC''ARE MENIREA SA.
,,SUCCESURI''-BIG TATOU,E CU VOI TEMPORAR DOAR!