Neregulile pe care toată lumea le bănuia la fabrica de reşapat cauciucuri a firmei SC Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc, punct de lucru Slobozia, comuna Grăniceşti, încep să prindă contur. După finalizarea parţială a controlului efectuat de comisarii Gărzii Financiare Suceava au fost descoperite multiple nereguli şi o evaziune fiscală de 1,62 milioane de lei, adică 375.000 de euro. Eludarea bugetului de stat se făcea prin intermediul unor firme fantomă, iar metoda de lucru brevetată de administratorul firmei, condusă din umbră de Nelu Hânţar, devenise o practică curentă.
Trebuie spus că evaziunea fiscală de 375.000 de euro rezultă doar de la un singur contract, dar în ultimii ani au fost mai multe activităţi similare.
Şeful Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, a declarat: „În perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, comisarii Gărzii Financiare Suceava au efectuat verificări specifice referitoare la firma suceveană şi au constatat, printre altele, că a emis 33 de facturi fictive cu taxare inversă către societatea ieşeană pentru 2.850.000 kg deşeuri metalice şi 183.715 kg granule cauciuc în valoare totală de 3.538.020 lei şi că a livrat fictiv deşeuri metalice şi de cauciuc în valoare totală de 3.538.020 lei către aceeaşi firmă din Iaşi. Deoarece s-a constatat că întreg lanţul de furnizori (Arad, Argeş, Bucureşti, Brăila, Buzău, Neamţ şi Timiş) de materie primă ai operatorului din judeţul Suceava reprezintă de fapt o operaţiune fictivă, a fost întocmită o decizie de instituire a măsurilor asigurătorii pentru suma de 1.624.499 lei asupra unor imobile şi a fost întocmită plângere penală împotriva administratorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals”, a declarat.
Cum funcţiona suveica prin care statul era păgubit
Modul de acţiune pus la cale şi urmat de reprezentanţii firmei Supermag Imperial era simplu. Pentru a putea reşapa cauciucurile uzate, firma avea nevoie de o bandă. Materia primă era adusă de la un furnizor din Germania, dar în acte apărea drept furnizor o firmă din România. Firma de pe meleagurile noastre era, fireşte, fictivă, ceea ce le permitea celor de la Slobozia - Grăniceşti să-şi poată recupera TVA-ul. Numai tranzacţia verificată de Garda Financiară Suceava a scos în evidenţă nereguli uriaşe. În acte apare că firma controlată de Nelu Hânţar a achiziţionat 310.000 kg de materii prime, în valoare de 5,52 milioane de lei, de la o firmă din Iaşi. Către aceeaşi firmă s-au realizat „compensări” în valoare de 3,53 milioane de lei. În realitate, nici una dintre aceste operaţiuni nu a avut loc. Mai mult, firma ieşeană nu are punct de lucru sau sediu social, iar bilanţul activităţii pe 2009 şi 2010 nu a fost depus niciodată.
Un următor pas al anchetei este răspunsul care va veni din Germania şi în care instituţiile din România doresc să aibă confirmarea achiziţionării materiilor prime de către SC Supermag Imperial SRL şi, implicit, a ingineriilor financiare de la Slobozia - Grăniceşti.
Incendiul din urmă cu două săptămâni a fost intenţionat?
Rezultatele controlului efectuat de comisarii Gărzii Financiare Suceava ridică mari semne de întrebare şi cu privire la incendiul din urmă cu două săptămâni izbucnit la fabrica de reşapare a cauciucurilor.
Oficial, incendiul a izbucnit din cauza sistemului de alimentare al cazanului centralei termice, care prezenta scurgeri de combustibil lichid. Neoficial, se vorbeşte că cei care gestionează afacerea au premeditat totul pentru a şterge urmele evaziunii fiscale.
De altfel, focul s-a extins rapid de la centrala termică la depozitul exterior de anvelope uzate, dar şi la o hală de producţie. Cauciucurile şi celelalte materiale care ardeau au creat un nor de fum imens, care putea fi văzut chiar din municipiul Suceava, de la 30 de km distanţă. Pentru a stinge flăcările care ameninţau să cuprindă întreaga societate a fost nevoie de o adevărată desfăşurare de forţe şi de o muncă susţinută timp de mai bine de patru ore. În total au muncit pentru stingerea incendiului 97 pompieri militari şi 23 de pompieri civili, cu 26 de autospeciale. Pentru asigurarea perimetrului au venit în sprijin 34 de jandarmi şi zece poliţişti. În afara fumului toxic şi a lipsei de apă, pompierii au fost nevoiţi să ducă o luptă contracronometru pentru evitarea unei explozii care ar fi îngreunat şi mai mult misiunea de stingere a flăcărilor.
Nereguli şi pe linie de mediu la fabrica de reşapat cauciucuri
În afara problemelor cu neplata obligaţiilor către bugetul de stat, firma de reşapat cauciucuri s-a confruntat şi cu mari probleme pe linie de mediu. În luna octombrie a anului trecut, în urma unui control efectuat de comisarii Gărzii de Mediu Suceava, societatea controlată de Nelu Hânţar a fost amendată cu 25.000 de lei. „Sancţiunea a fost aplicată pentru depozitarea necontrolată, în amestec, a deşeurilor tehnologice şi menajere”, a precizat Diana Găşpărel, şefa Gărzii de Mediu Suceava.
Dosar penal şi pentru explozia de anul trecut
Noianul de nereguli de la SC Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc mai conţine şi episodul din 9 iunie 2011. În acea zi, trei muncitori au fost răniţi în urma unei explozii care s-a produs la un tocător din incinta fabricii de reşapat cauciucuri din Slobozia. Explozia s-a produs în timp ce oamenii lucrau la înlocuirea unui rulment de la un motor, din cauza unei scântei. Două dintre cele trei victime ale exploziei au murit la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Gheorghe Cristinel Prodan, în vârstă de 23 de ani, din Ţibeni-Satu Mare, şi Toader Pribeagu, în vârstă de 55 de ani, din Gura Solcii - Grăniceşti. Cristinel Prodan suferise arsuri grave pe 90% din suprafaţa corpului, iar Toader Pribagu pe 70%. A treia victimă, Daniel Andrei Şalgău, în vârstă de 33 de ani, a supravieţuit.
În urma acestui eveniment tragic a fost declanşată o anchetă, dar concluziile reprezentanţilor ITM Bucureşti se lasă încă aşteptate.
(18 ian 2012, 12:01:19