Sute de elevi din judeţul Suceava se lasă în fiecare an de şcoală, iar cei mai mulţi dintre aceştia, potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ), sunt din mediul rural.
În anul şcolar trecut, 358 de elevi din Suceava au abandonat şcoala, iar acestora li se mai adaugă mii de elevi care au adunat sute de absenţe, unii dintre ei fiind sancţionaţi cu scăderea notei la purtare, alţii fiind chiar exmatriculaţi din cauza absenteismului.
În anul şcolar 2010-2011, la învăţământul primar au abandonat şcoala 69 de elevi din totalul de 32.392 de cursanţi pe acest nivel de studiu, la învăţământul gimnazial au abandonat 177 din totalul de 33.791 de elevi, la învăţământul liceal 93 din 30.267 de elevi, iar la şcoala profesională s-a înregistrat abandon în rândul a 19 elevi din cei 1.610 cursanţi.
Abandonul şcolar, frecvent printre elevii romi
Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman, a spus că „la nivelul judeţului este vorba despre două situaţii de abandon şcolar, una pe niveluri de învăţământ şi una pe mediul rural şi urban”.
În ceea ce priveşte situaţia pe mediul rural şi urban, Laura Hacman a spus că „în mediul rural rata abandonului este mai mare, peste 4%, în timp ce în oraşe, rata abandonului şcolar este de sub 1,8%”.
În ceea ce priveşte motivele ce stau la baza renunţării la şcoală, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava a spus că este vorba despre dificultăţile materiale, modelul educaţional oferit de părinţi şi de fraţi, dezorganizarea familiei şi plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Laura Hacman a mai precizat că „majoritatea elevilor care abandonează şcoala sunt de etnie romă”.
Pe lângă situaţiile de abandon, în anul şcolar trecut, în judeţul Suceava s-au înregistrat sute de mii de ore de chiul în rândul elevilor, ceea ce înseamnă milioane de absenţe.
5% din totalul absenţelor pe ţară, la Suceava
Un exemplu în acest sens îl constituie primul semestru al anului şcolar trecut, când, în judeţul Suceava elevii au reuşit „performanţa” să adune peste 1,5 milioane de absenţe, dintre care aproape 700.000 de absenţe au fost ore de chiul şi au rămas nemotivate în cataloage. Numărul de absenţe de la nivelul judeţului reprezintă 5% din totalul de absenţe de la nivel naţional. Numărul de absenţe acumulate de elevii suceveni este echivalentul a 171,94 de ani de lipsă de la ore.
IŞJ susţine că anul acesta numărul absenţelor a scăzut considerabil
În acest an şcolar, reprezentanţii IŞJ Suceava susţin că numărul de absenţe în rândul elevilor a fost diminuat semnificativ
De la începutul semestrului din anul şcolar curent, Inspectoratul Şcolar Suceava a demarat o amplă acţiune de prevenire şi de monitorizare a absenteismului în rândul elevilor. „Am desfăşurat o campanie prin care am vrut să-i determinăm pe elevi să vină la şcoală, iar pe profesori să-i urmărească, mai exact să-i monitorizeze. Nu se poate face şcoală la fără frecvenţă” a declarat ieri adjunctul şef al Inspectoratului Şcolar, Vasile Monacu.
Concret, în luna octombrie s-au înregistrat aproximativ 378.000 absenţe, iar în noiembrie acestea au scăzut la circa 158.000.
Părinţii elevilor chiulangii, înştiinţaţi
La începutul anului şcolar, Ministerul Educaţiei a recomandat monitorizarea absenţelor elevilor prin introducerea unui sistem electronic cu acces în şcoală pe bază de cartelă personalizată, iar părinţii ar fi putut afla printr-un simplu SMS câte absenţe au copiii lor. Vasile Monacu a spus că „s-a procedat altfel decât a spus Ministerul. I-am monitorizat zilnic printr-o acţiune mai intensă a profesorilor. Zilnic se urmărea numărul de elevi, la cei care lipseau se vedea care este motivul, iar dacă era cazul, era şi părintele atenţionat. Am făcut puţină presiune asupra lor şi s-au văzut rezultatele”.
(16 ian 2012, 11:49:53