Activitatea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Suceava a cunoscut o creştere semnificativă, în interval de doar un an de zile numărul de intervenţii aproape triplându-se. Situaţia reiese din analiza activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava (ISU), cu referire la anul 2011.
Conform raportului prezentat de colonelul Ioan Burlui, şeful ISU Suceava, anul trecut structurile din cadrul ISU au fost solicitate la 3.904 situaţii de urgenţă, în medie 10,7 pe zi, numărul acestora crescând cu 67% comparativ cu 2010.
Creşterea se datorează aproape exclusiv numărului mult mai mare de solicitări la care au răspuns echipajele SMURD, se arată în raportul de evaluare al ISU.
Practic, comparând strict activitatea SMURD din anul 2011 cu cea din 2010, se observă că numărul intervenţiilor aproape că s-a triplat, în timp ce numărul persoanelor asistate este, în procente, aproape la fel de mare.
În cifre, pe parcursul anului trecut, echipajele SMURD au intervenit în medie la 6,6 cazuri pe zi, asistând în total 2.281 adulţi şi 182 copii.
Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD a fost de zece minute, în timp ce timpul mediu de intervenţie a fost de 14 minute.
În ceea ce priveşte tipul acţiunilor, peste 90% au fost ajutoare medicale de urgenţă, aproape 8% au fost intervenţii la accidente, iar 1% au fost intervenţii pentru asistarea unor persoane.
În judeţ sunt trei echipaje SMURD
La nivelul judeţului Suceava activează trei module SMURD. Unul la Suceava, unul la Vatra Dornei şi unul la Rădăuţi, acesta din urmă fiind mutat relativ recent de la Siret. Fiecare modul SMURD este format dintr-o ambulanţă şi dintr-o autospecială pentru descarcerare, folosită cu precădere la accidentele rutiere.
Cele trei echipaje SMURD funcţionează pe lângă Detaşamentele de Pompieri din localităţile în care se află şi sunt sub directa coordonare a şefului Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean, medicul Liviu Cârlan.
Având în vedere aceste cifre, activitatea SMURD de pe parcursul anului trecut este considerată un succes, deşi în privinţa dotărilor şi a personalului mai sunt încă multe lucruri de rezolvat.