Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 16 ian 2012 - Anul XVII, nr. 11 (4916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Costuri suplimentare

Certificatele energetice, un vulcan care se pregăteşte să erupă pe piaţa imobiliară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Considerate inutile de mulţi proprietari de apartamente, care se tem că, pe lângă banii cheltuiţi pentru obţinerea lor, rezultatele evaluării ar duce la o scădere a preţului pe care îl pot obţine la vânzarea imobilelor, certificatele energetice, care trebuiau să devină obligatorii încă de anul trecut, ar putea reveni în forţă şi să ducă la o răsturnare de situaţii pe piaţa imobiliară.
Deja acestea sunt impuse de bănci pentru toate tranzacţiile imobiliare care se fac prin programul Prima Casă, astfel încât cei care deţin o locuinţă care nu a fost construită recent sunt excluşi din start de potenţialii cumpărători, dacă nu investesc în obţinerea certificatului energetic.
O altă situaţie în care acest document este obligatoriu este cea în care proprietarul (sau proprietarii, în cazul blocurilor de locuinţe) se decide să reabiliteze termic clădirea, respectând toate normele legale.
Dacă în alţi ani, prevederile legale au fost ambigue în privinţa lucrărilor de reabilitare termică, sute de blocuri din Suceava fiind acoperite cu plăci de polistiren şi spoite cu var, fără nici un proiect şi fără autorizaţii de construcţie, acum, obţinerea autorizaţiilor, dar şi a certificatelor energetice, sau chiar a auditului energetic în baza căruia se execută lucrările, au devenit obligatorii.
Mai mult, furnizarea unui certificat energetic la vânzarea unui apartament sau a unei case, care în prezent este necesar doar la solicitarea expresă a cumpărătorului, ar putea deveni curând obligatorie, prin introducerea unor penalităţi aplicate notarilor care încheie acte de vânzare – cumpărare fără a avea la dosar şi un act care să certifice eficienţa energetică a unui imobil.

 

Costul unui certificat energetic

Contrar “legendelor” care vehiculau costuri enorme pentru obţinerea unui certificat energetic, fapt care i-a speriat pe mulţi suceveni, tarifele practicate de auditorii suceveni autorizaţi, 26 la număr, sunt destul de accesibile.
În vreme ce unii ţin la tarifele stabilite în urmă cu doi-trei ani, când erau puţini cei care erau autorizaţi să facă astfel de măsurători şi documentaţii, criza, dar şi concurenţa tot mai mare dintre ei i-au făcut pe mulţi să mai lase din preţuri.
Aşa se face că, pentru un apartament de două camere, cu o suprafaţă utilă de aproximativ 40 de mp, costurile de certificare energetică pornesc de la 100 de euro, ajungând la 200 de euro, în funcţie de auditorul energetic contractat.
Mircea Brumă, care se ocupă cu această activitate din 2010, a declarat: “Când e vorba de blocuri noi, putem să mai lăsăm din preţuri, pentru că este mai puţină documentaţie de făcut. Dar în cazul blocurilor vechi, cum sunt majoritatea celor din Suceava, volumul de muncă este foarte mare, pentru că de obicei nu există un istoric al lor, nu sunt documente tehnice ale construcţiei, schiţe, planuri, şi atunci toată această treabă ne revine nouă. În plus, sunt foarte multe măsurători de făcut, începând de la conductele de termoficare, de apă caldă, apă rece, calorifere, până la dimensiunea geamurilor, a pereţilor interiori şi exteriori, etc., încât, pentru realizarea unui certificat energetic avem de lucru cam o săptămână”.
Un alt auditor energetic, Radu Vătafu, este convins că în curând nu doar cei cărora li se impune de către bănci să prezinte certificatul energetic atunci când cumpără o locuinţă prin Prima Casă vor solicita astfel de documente, ci chiar şi persoane care au o locuinţă şi vor să îşi îmbunătăţească confortul termic, dar să îşi şi reducă cheltuielile.
“Un audit energetic este ca un RMN al clădirii, îi vezi punctele tari şi punctele slabe, dar şi unde trebuie să intervii şi ce trebuie să faci. Sunt luate în evidenţă toate datele din interiorul şi exteriorul imobilului, iar apoi sunt prelucrate, fiind dat un verdict, dar şi soluţiile necesare. Certificatul fără audit nu e o lucrare completă”, consideră Radu Vătafu, care spune că a avut clienţi care au solicitat o astfel de auditare pentru a-şi aduce îmbunătăţirile necesare locuinţelor, nu mânaţi de interesul de a le scoate la vânzare.
Conform estimărilor specialiştilor, în condiţiile în care un imobil este reabilitat termic conform cerinţelor impuse de un audit energetic, costurile de încălzire sunt reduse cu 25%, chiar în condiţii de confort termic sporit.

 

Blocurile Sucevei, de categoria C şi D

Sucevenii nu se pot lăuda cu cele mai bune blocuri din ţară în privinţa eficienţei energetice, dar nici cu cele mai proaste.
Cei care au expertizat deja din punct de vedere energetic numeroase imobile din municipiul reşedinţă de judeţ spun că majoritatea blocurilor se încadrează în categoria C de eficienţă energetică.
Ceva mai bine se situează blocurile la care proprietarii au făcut reabilitare termică prin izolarea pereţilor exteriori, acestea încadrându-se între C şi B, în vreme ce, la polul opus, se situează blocurile făcute din plăci turnate, care se încadrează mai mult în categoria D, pierderile de căldură fiind destul de mari.
În Suceava nu se găsesc imobile care să se încadreze în categoria A, în care pierderile de energie să fie inexistente, cele mai performante imobile fiind construcţiile noi, care se încadrează în categoria B.
Conform normelor europene, la toate blocurile de locuinţe din România ar trebui executate lucrări de creştere a performanţei energetice, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 100 kWh/m2 arie utilă (categoria B).

 

Principalele lucrări de izolare termică a blocurilor sunt:

a) izolarea termică a pereţilor exteriori;
b) înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic;
c) termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel;
d) izolarea termică a planşeului peste subsol;

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Certificatele energetice, un vulcan care se pregăteşte să erupă pe piaţa imobiliară.
 Vizualizări articol: 2665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Certificatele energetice, un vulcan care se pregăteşte să erupă pe piaţa imobiliară5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei