Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava s-a clasat, la sfârşitul anului trecut, între primele zece astfel de instituţii de la nivel naţional.
În cadrul Adunării Generale a Membrilor CCI Suceava care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute a fost prezentat Raportul de activitate al preşedintelui acestei instituţii, Sorin Iacob, din perioada mandatului dintre anii 2008 – 2011.
Raportul a fost prezentat de către directorul general al CCI Suceava, Marcel Gaftoneanu, care a ţinut să sublinieze faptul că dintre cele 42 de Camere de Comerţ din România, cea din Suceava s-a clasat pe locul al treilea la capitolul dinamica şi numărul membrilor. Gaftoneanu a mai spus că CCI Suceava se află între primele şase pe ţară atunci când vine vorba despre numărul de proiecte europene derulate, pe locul zece la capitolul de execuţie bugetară şi locul al nouălea la nivel naţional din punctul de vedere al numărului de angajaţi.
Sute de angajaţi ai membrilor CCI, precum şi tineri întreprinzători au participat la cursurile de formare profesională
Marcel Gaftoneanu a arătat că una dintre priorităţile Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava a reprezentat-o promovarea de proiecte europene destinate membrilor acestei instituţii. Gaftoneanu a arătat că în anul 2008 CCI Suceava a încheiat un parteneriat în primul proiect regional strategic de formare profesională din România, intitulat „Cooperare Regională pentru Excelenţă Antreprenorială - CREA”. În cadrul acestui proiect, tot în anul 2008 a fost organizat primul curs certificat „manager de proiect”. Directorul CCI Suceava a declarat că în cadrul aceluiaşi proiect, în anul 2009 oamenii de afaceri suceveni au participat la cursuri pe mai multe teme, printre care îmbunătăţirea performanţei afacerii, a profitabilităţii şi a competitivităţii, responsabilităţile managerilor, pregătirea afacerii pentru comerţ în alte regiuni ale UE şi export în afara UE. La acestea s-au adăugat cursurile de specializare pentru manageri de resurse umane, marketing manager, precum şi pentru specializări în achiziţii şi managementului lanţului de aprovizionare şi planificarea afacerii, stabilirea şi implementarea noilor obiective ale afacerii.
Directorul general al CCI Suceava a arătat că în anul 2010 această instituţie a demarat un alt proiect strategic multiregional cu finanţare europeană, Fit to Tourism - Fit Tour. El a arătat că CCI Suceava este beneficiarul proiectului, obiectivul acestuia fiind valorificarea şi îmbunătăţirea calităţii capitalului uman din sectorul turistic. În cadrul proiectului au fost organizate cursuri de cameristă, administrator pensiune turistică, tehnician în turism, agent de turism – ghid, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie, recepţioner şi bucătar. Gaftoneanu a mai declarat că din anul 2010 CCI Suceava este lider de proiect în cadrul unui contract de prestări servicii de instruire şi testare ECDL pentru Agenţia de Administrare Fiscală. În cadrul proiectului, CCI Suceava a organizat cursuri de instruire şi testare ECDL pentru 55 de persoane din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava şi a coordonat organizarea cursurilor în alte şase judeţe.
De asemenea, în luna aprilie 2011 a fost lansat un alt proiect, „Dezvoltare Antreprenorială şi Relaţionare în Mediul de Afaceri – DARMA”, în cadrul căruia au fost organizate mai multe cursuri de specializare în mai multe domenii de activitate. Tot în 2011, CCI a lansat la Suceava proiectul european „ANTRE(pre)NOR pentru Performanţă”, care are ca obiectiv facilitarea dezvoltării competenţelor şi abilităţilor necesare administrării eficiente a afacerilor pentru echipele de management a 60 de companii din trei regiuni de dezvoltare din România.
Agro Expo Bucovina a devenit a doua manifestare de gen din ţară după Târgul agricol din Bucureşti
Marcel Gaftoneanu a mai precizat că în perioada 2008 – 2011, CCI Suceava a organizat pentru membrii săi misiuni economice, sesiuni de informare cu privire la modificările legislative apărute, precum şi târguri şi expoziţii.
El a arătat că printre târgurile expoziţionale se numără Salonul Auto, Agro Expo Bucovina, Expo Aliment, Bucovina Construct, Bucovina Moda Fest, Expo Casa Ambient, Târgul Cadourilor şi Lumea Copiilor. Gaftoneanu a ţinut să sublinieze faptul că Târgul Agro Expo Bucovina a devenit cel mai mare eveniment de acest gen după cel organizat în Bucureşti şi cel mai mare târg expoziţional agricol din Nordul Moldovei. În acelaşi timp, el a amintit că în fiecare an a fost organizată „Gala Excelenţei în Afaceri – Top Bucovina”, în cadrul căreia au fost premiate firmele care au reuşit să obţină cele mai bune rezultate din punct de vedere economic.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că la CCI Suceava funcţionează permanent servicii precum „Înfiinţări firme”, „Şcoala de Afaceri”, „Birou Virtual”, „Arbitraj Comercial”, Mărci Înregistrate” sau „Bursa de Mărfuri şi Achiziţii”.