Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 ian 2012 - Anul XVII, nr. 10 (4915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţii

La Drăguşeni a avut loc a doua ediţie a Festivalului Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 300 de mascaţi au participat în cursul zilei de ieri la Festivalul Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi care a avut loc în comuna Drăguşeni. Parada mascaţilor a pornit de la poarta de intrare în judeţul Suceava şi s-a desfăşurat pe parcursul a câţiva kilometri, până la Căminul Cultural din Drăguşeni. La ediţia din acest an a Festivalului Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi au participat cete de mascaţi şi urători din 11 localităţi din Suceava şi Iaşi, printre care Drăguşeni, Mălini, Dolheştii Mici, Vadu Moldovei, Bogdăneşti, Forăşti, Berchişeşti, Mirosloveşti şi Ciohorani.
Cetele de mascaţi şi de urători au defilat prin comuna Drăguşeni pe drumul european E 85, fiind escortate de echipaje de poliţie. Deşi au blocat un sens de circulaţie timp de circa o oră, mascaţii nu au creat prea multe nemulţumiri în trafic, unii şoferi fiind preocupaţi mai mult de filmarea participanţilor la paradă. După paradă, cetele de urători au urcat pe scena amplasat în apropierea Căminului Cultural din Drăguşeni, acolo unde timp de câteva ore i-au urat pe toţi cei care sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi.

 

Flutur: Comuna Drăguşeni va trebui să devină un reper pe harta ţării şi a judeţului Suceava

Prezent la cea de-a doua ediţie a Festivalului Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că această manifestare este unică în ţară. El a arătat că în judeţul Suceava sunt peste 35.000 de locuitori care sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi.
Flutur a declarat: „Anul trecut i-am încurajat pe cei de aici să pună în valoare aceste obiceiuri pe stil vechi. Ne-au ascultat, ne-am implicat şi noi, dar voinţa a fost a primarilor şi a comunităţilor locale care au organizat un astfel de eveniment. Este important că noi respectăm aceste tradiţii, fie că sunt ale celor care sărbătoresc pe stil vechi sau pe stil nou, ale minorităţilor sau ale tuturor celor care au de arătat ceva din istoria neamului nostru”.
El a adăugat că evenimentele organizate în judeţul Suceava în perioada sărbătorilor de iarnă au făcut ca Bucovina să devanseze Valea Prahovei din punctul de vedere al gradului de ocupare al pensiunilor şi hotelurilor. „Aşa se măsoară performanţa. Şi dacă ne-am implicat şi noi, am făcut-o pentru a atrage turiştii. Şi cred că inclusiv comuna Drăguşeni va trebui să devină un reper pe harta ţării şi a judeţului Suceava, cu aceste tradiţii şi obiceiuri”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.
Gheorghe Flutur a arătat că Suceava se diferenţiază de alte zone din ţară prin faptul că turiştii pot găsi aici obiceiuri şi tradiţii autentice, prezentate de locuitorii judeţului şi nu de firme plătite special pentru „a improviza” obiceiuri. „Toate aceste obiceiuri şi tradiţii există, iar noi nu am făcut decât să le punem în valoare. Noi nu trebuie să improvizăm nimic, ci doar să punem în valoare ceea ce avem”, a mai declarat Flutur. El a apreciat faptul că la paradele obiceiurilor de iarnă care au avut loc în judeţul Suceava, atât la sărbătorile pe stilul nou, cât şi pe stilul vechi, au participat şi urători din mai multe localităţi ale judeţelor Neam şi Iaşi.
La rândul său, primarul din Drăguşeni, Vasile Cepoi, a declarat că manifestarea organizată ieri în această comună se păstrează de ani de zile, la ediţia de anul acesta a festivalului fiind prezent un număr mai mare de participanţi şi de spectatori decât în 2011.
Vasile Cepoi a ţinut să sublinieze faptul că în Drăguşeni tradiţiile sunt păstrate de toţi locuitorii, şi în special de copii, care încep cu pluguşorul, colindele, capra, ursul, după care ajung să facă parte din „Banda lui Harap”. „Specifică pentru comuna noastră este <Banda lui Harap>. Este o bandă de arnăuţi, care pentru a fi iertaţi de împărat trebuie să joace trei dansuri. Este o tradiţie de sute de ani care se ţine la noi şi ne bucurăm că avem copilaşi care încă mai păstrează aceste obiceiuri”, a spus primarul din Drăguşeni.
La festivalul obiceiurilor de iarnă pe stil vechi a fost prezent şi deputatul Ioan Stan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Drăguşeni a avut loc a doua ediţie a Festivalului Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
La Drăguşeni a avut loc a doua ediţie a Festivalului Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei