Vasilică Puşcaşu, omul de afaceri sucevean bănuit de autorităţile austriece că a comis două jafuri armate în urmă cu aproape şapte ani, este dorit după gratii de procurori. În cursul zilei de ieri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a depus recurs vizavi de soluţia Curţii de Apel Suceava, care a decis miercuri seară să-l lase în libertate pe Puşcaşu. Dosarul a şi fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care urmează să analizeze în regim de urgenţă recursul, cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.
Între timp, omul de afaceri care are construite câteva blocuri în municipiul Suceava a fost audiat ieri de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor în dosarul în care asociatul său, Cristian Nistor, este urmărit penal pentru o evaziune fiscală de 12 miliarde de lei vechi.
Deocamdată, nu se ştie ce statut are Vasilică Puşcaşu în acest dosar de care se leagă pentru a nu fi predat autorităţilor din Austria. De altfel, atât în sala de judecată, cât şi în cursul zilei de ieri, bărbatul a susţinut că nu este vinovat şi că la data comiterii faptelor se afla în România deoarece nu avea paşaport, autorităţile române refuzând să-i elibereze acest document din cauza unei interdicţii.
„Vreau să-mi rezolv problemele din România, în special cele ce ţin de dosarul penal întocmit după plângerea celor de la ANAF, şi care priveşte o presupusă evaziune fiscală de 12,8 miliarde de lei vechi rezultată din vânzarea unor apartamente. Am toată disponibilitatea pentru a colabora cu procurorii români, dar şi cu cei din Austria, pentru a lămuri acuzaţiile formulate la adresa mea. La mijloc este o confuzie nefericită pentru mine. Din păcate, astfel de confuzii se întâmplă, chiar anul trecut existând două situaţii de acest gen în România. Sunt nevinovat şi am încredere că justiţia română, în colaborare cu autorităţile austriece, îmi vor da dreptate”, a precizat Vasilică Puşcaşu.
Se ascundea în bănci şi îi aştepta pe salariaţi, după care îi ameninţa cu pistolul
Faptele pentru care austriecii vor să-l ducă la ei în ţară s-au petrecut pe 1 şi 7 aprilie 2005, iar prejudiciul creat este de aproape 335.000 de euro. Parchetul din Wiener Neustadt, din Austria Inferioară, au descris şi faptele lui Vasilică Puşcaşu.
„În noaptea de 1 aprilie 2005, în Klagenfurt, acţionând în complicitate cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii acestora, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă, a pătruns prin efracţie în filiala locală a instituţiei Sparkasse şi a aşteptat până la sosirea angajaţilor, obligându-i sub ameninţarea unui pistol la deschiderea seifului şi predarea unei sume în valoare de aproximativ 70.000 de euro”, este descrierea primei fapte.
Al doilea eveniment s-a petrecut câteva zile mai târziu, iar autorităţile austriece l-au prezentat succint: „Este suspect de a fi obţinut în noaptea de 7 aprilie 2005, în Leobersdorf, acţionând în comun cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, bunuri mobile străine prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă pe sine sau pe o terţă persoană, prin faptul că a pătruns forţat în filiala instituţiei Sparkasse Leobersdorf, că a aşteptat acolo sosirea angajaţilor şi i-a constrâns apoi pe aceştia, sub ameninţarea cu un pistol, să deschidă seiful şi să-i predea suma de 262.105 de euro în numerar”.
Au venit după el poliţiştii austrieci
Interesant este că în acest caz, mandatul european de arestare emis de Parchetul din Wiener Neustadt nu a venit în mod obişnuit prin sistemul SIRENE, ci a fost adus direct de poliţiştii austrieci. Aceştia sperau să plece acasă cu tot cu Vasilică Puşcaşu, numai că decizia Curţii de Apel Suceava le-a încurcat planurile.
Suceveanul originar din Bilca a fost reţinut miercuri la amiază şi dus la instanţă în jurul orei 15.00. După o şedinţă de circa jumătate de oră şi deliberări care au mai durat aproximativ două ore, judecătorul de caz a decis să respingă propunerea de arestare preventivă formulată de Parchet şi să instituie măsura obligării de a nu părăsi localitatea până pe 20 ianuarie 2012, când se va analiza cererea de predare a lui Puşcaşu către autorităţile din Austria.
Până pe 20 ianuarie, omul de afaceri are o serie de obligaţii, respectiv să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliţia municipiului Suceava, organ de poliţie pe care instanţa îl desemnează cu supravegherea persoanei solicitate, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.
(13 ian 2012, 11:25:20