Aproape 400 de copii au fost ajutaţi la domiciliu, anul trecut, să lupte cu boala şi singurătatea. Sprijinul pentru minorii aflaţi în dificultate a venit de la Echipele mobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, cu puncte de lucru la Fălticeni, Gura Humorului şi Siret, care prin intermediul specialiştilor, psihologi, asistenţi sociali, logopezi, kinetoterapeuţi, i-au ajutat pe minori să lupte cu suferinţa şi dorul de părinţi. 150 dintre minori sunt cu dizabilităţi, 165 cu părinţi plecaţi în străinătate, copii care au beneficiat de consultanţă gratuită psihosocială, logopedică şi kinetoterapeutică, pe parcursul anului trecut.
Alţi peste 50 de copii cu tulburări de comportament, unii dintre ei intraţi în sistem prin intermediul Serviciului de Urgenţă, au fost îndrumaţi de specialiştii celor trei echipe mobile din Fălticeni, Gura Humorului şi Siret (dezvoltate prin proiectul Phare 2006 şi inaugurate în anul 2009) să se integreze mai uşor în familie şi societate.
Vulnerabilitatea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate
Poate cei mai vulnerabili minori cu care au lucrat specialiştii echipelor mobile au fost copiii cu părinţi plecaţi în străinătate. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Liviana Enea, ne-a spus că aceşti copii „au beneficiat de consiliere psihologică şi de susţinere în vederea depăşirii problemelor întâmpinate atât în ceea ce priveşte socializarea, comunicarea, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, cât şi în prevenirea şi diminuarea comportamentelor de tip antisocial”. Ea a mai completat că
serviciile de asistenţă socială, psihologică şi kinetoterapeutică în sistem ambulator s-au dovedit a fi imperios necesare, dat fiind incidenţa în creştere a cazurilor de copii aflaţi în dificultate în comunitate, atât în ceea ce-i priveşte pe copiii cu dizabilităţi îngrijiţi în cadrul familiei, cât şi pe cei „rămaşi singuri acasă”.
Salvat de Echipa mobilă, de la... grad de handicap
Ştefan este unul dintre beneficiarii Echipei mobile de la Fălticeni, încă din anul 2009. El este în clasa I şi locuieşte cu bunica maternă, care-i ţine şi locul mamei, unic susţinător, plecată de aproximativ trei ani în străinătate. Liviana Enea ne-a explicat că „la preluarea cazului, Ştefan avea întârzieri severe în dezvoltarea limbajului. În prezent, copilul a achiziţionat elementele necesare limbajului conform vârstei şi nu a necesitat încadrare în grad de handicap. Bunica minorului colaborează foarte bine, iar mama naturală, care ţine legătura cu băiatul pe internet, a observat progresele făcute şi este foarte mulţumită de serviciile oferite copilului de către specialiştii echipei mobile”.
Părinţii învaţă cum să comunice cu copiii - problemă
Unul dintre obiectivele principale ale Echipei mobile, după cum susţin oamenii care lucrează în acest sistem, este promovarea egalităţii şanselor şi dezvoltarea sentimentului de acceptare şi toleranţă faţă de persoanele cu dizabilităţi, obiectiv realizat prin creşterea accesului comunităţii la informaţii, „conştientizarea populaţiei asupra problematicii acestor categorii de persoane, de copii, şi transferul de competenţe de la specialişti la familiile beneficiarilor, fie că sunt părinţi, bunici, alte rude care-i au în îngrijire, şi prin ele la întreaga comunitate”.