Prefectura Suceava a reuşit să stopeze un dezastru ecologic pe pârâul Neagra din Broşteni, acolo unde firma Energy BV SRL, cu sediul în acest oraş, intenţiona să construiască două microhidrocentrale. Aceasta după ce Tribunalul Suceava a aprobat acţiunea în instanţă iniţiată de Prefectură prin care această instituţie solicita anularea unei hotărâri a Consiliului Local Broşteni, prin care se aproba încheierea unui contract de asociere în vederea efectuării unor investiţii pentru realizarea unor microhidrocentrale pe pârâul Neagra. De precizat că în situaţia în care aceste microhidrocentrale ar fi fost construite, exista riscul distrugerii ecosistemului şi dispariţiei unor specii de peşti, cum ar fi lostriţa sau lipanul. Şi dacă realizarea acestor investiţii ar fi însemnat un dezastru pentru mediul înconjurător, singurii care ar fi avut de câştigat ar fi fost cei de la SC Energy BV SRL Broşteni, care ar fi încasat câteva milioane de euro prin certificatele verzi rezultate din exploatarea pârâului Neagra.
Afacerea care era pe punctul să distrugă pârâul Neagra a pornit încă din luna aprilie 2010, când în Consiliul Local Broşteni a fost supus aprobării proiectul de hotărâre privind încheierea unui contract de asociere în participaţiune între primăria acestui oraş şi firma Energy BV SRL Broşteni în vederea efectuării unor investiţii în construcţia de microhidrocentrale.
Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, ne-a declarat că în luna septembrie 2011, la Prefectură a fost înregistrată o petiţie prin care a fost sesizat cu privire la construcţia unor microhidrocentrale private pe acest pârâu. În urma verificărilor efectuate la cererea prefectului, s-a constatat faptul că în şedinţa de Consiliu Local din luna aprilie 2010 respectivul proiect de hotărâre a fost supus discuţiei, însă nu a fost aprobat deoarece „a rămas în evidenţă, pentru a fi discutat într-o viitoare şedinţă”.
„În aceste condiţii, Hotărârea Consiliului Local Broşteni cu privire la încheierea contractului de asociere pentru construcţia microhidrocentralelor este ilegală, în condiţiile în care nu a fost supusă aprobării Consiliului Local”, a explicat Sorin Popescu.
Mai mult, tot în urma verificărilor efectuate de specialiştii Prefecturii s-a constatat faptul că ulterior, în şedinţa din luna iunie 2010, Consiliul Local Broşteni a respins proiectul de hotărâre pentru aprobarea contractului de asociere dintre primărie şi firma Energy BV SRL Broşteni. Sorin Popescu a mai spus că în urma controlului s-a stabilit că secretarul primăriei Broşteni a informat în mod eronat Prefectura Suceava cu privire la existenţa cvorumului necesar în Consiliul Local pentru adoptarea acelei hotărâri.
Prefectul judeţului Suceava ne-a declarat că în urma prezentării tuturor acestor probe, instanţele sucevene au aprobat cererea Prefecturii şi au dispus anularea hotărârii prin care s-a aprobat asocierea dintre primăria Broşteni şi SC Energy BV SRL. Odată cu luarea acestei decizii devin nule de drept şi celelalte documente emise în baza acestei hotărâri, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie, acte pe care primarul din Broşteni, Stelian Chirilă, le-a emis pentru firma Energy BV SRL. Având aceste documente, firma din Broşteni a început deja lucrările, distrugând pe o porţiune de circa 200 de metri albia pârâului Neagra.
Pe pârâul Neagra ar fi trebuit să se construiască în total şase microhidrocentrale
Primarul oraşului Broşteni, Stelian Chirilă, a declarat recent pentru Monitorul de Suceava că în baza hotărârii, despre care spune că a fost adoptată Consiliu Local, au fost organizate licitaţiile pentru atribuirea terenurilor pe care ar fi urmat să se construiască microhidrocentralele. El a explicat că pe lângă SC Energy BV, la licitaţie a mai participat şi firma Tabita Tour din Bistriţa. Cele două firme ar fi trebuit să construiască nu mai puţin de şase microhidrocentrale, cu o capacitate totală de circa 3 MWh. Lucrările au fost începute doar de firma Energy BV SRL, investiţiile fiind oprite în momentul de faţă. Stelian Chirilă susţine că pentru cei 49 de ani cât durează contractul, primăria Broşteni ar fi trebuit să încaseze aproximativ 1,6 milioane de euro, plus 120.000 de euro din emiterea autorizaţiilor de construcţie. Cu toate acestea, unii consilieri locali din Broşteni contestă aceste sume, susţinând că primăria trebuia să pună la dispoziţia celor două firme o suprafaţă de trei hectare de teren şi obţinea doar 1% din beneficii. Diferenţa de 99% din beneficiile obţinute ar fi urmat să ajungă la investitori, la care se adaugă şi banii din certificatele verzi.
(12 ian 2012, 11:42:38