În doar câteva zile, elevii vor începe cel mai lung semestru de şcoală din ultimii ani. Vacanţele au crescut ca perioadă, însă au scăzut numeric, în timp ce semestrul II al anului şcolar în curs, care începe luni, 16 ianuarie, se va încheia abia pe 23 iunie 2012. În acest interval, elevii vor mai beneficia de încă o vacanţă de două săptămâni, cea de Paşte. O noutate în acest an şcolar este în săptămâna 2-6 aprilie, când nu se vor face cursuri, şi care este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, având un orar specific. O altă schimbare este faptul că dispare vacanţa intersemestrială.
În afara zilelor de vacanţă, elevii vor mai beneficia şi de alte două zile libere legale. Este vorba despre 1 Mai, Ziua Muncii, şi 4 iunie, a doua zi de Rusalii.
Un semestru mai lung înseamnă automat şi materie mai multă şi mai multe subiecte de pregătit pentru evaluările finale.
Profesorii spun că modificările aduse în structura anului şcolar şi faptul că semestrul al doilea este mai lung decât primul nu constituie o problemă nici pentru predarea materiei şi nici pentru evaluarea elevilor. „Faptul că semestrul are o durată mai mare decât cel de anul trecut cred că este benefic. Materia se predă mai bine, perioada de recapitulare a acesteia este mai lungă, elevii au timp să se pregătească mai bine, iar notele se pun după o evaluare temeinică a cunoştinţelor şi nu în pripă. Eu sunt de părere că şi semestrul I trebuia să fie mai lung”, a spus Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Mai puţine teze programate într-o săptămână
În opinia lui Dan Popescu, faptul inedit al acestui semestru este acea săptămână de activităţi extracurriculare pe care şcoala va trebui să o organizeze. „Acolo este interesant, vom organiza competiţii, concursuri, olimpiade, ceva ce nu s-a mai făcut până acum în şcoală după o programă. Faptul că semestrul e puţin mai lung nu e o problemă, în opinia mea”.
De aceeaşi părere este şi directorul Şcolii cu clasele I-VIII „Ion Creangă” din Suceava, profesorul Constantin Mărgineanu. Acesta a declarat că semestrul doi „este puţin mai lung şi nu o să-i afecteze pe elevi. Din contră, cred că având o perioadă mai mare, tezele se vor da relaxat, nu se vor da câte două, trei teze pe săptămână şi elevii vor putea să se pregătească temeinic pentru fiecare disciplină în parte”.
Peste 100.000 de elevi din judeţul Suceava se vor întoarce pe 16 ianuarie 2012 la şcoală.
Anul şcolar în curs are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Dacă structura anului a fost modificată, numărul de zile de cursuri per total, pe ambele semestre, a rămas la fel ca în anii trecuţi.
(12 ian 2012, 15:23:27