Agitaţie mare ieri la Palatul de Justiţie din Suceava, unde trupele Direcţiei Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă şi poliţiştii de la judiciar l-au adus pe omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, în vârstă de 35 de ani. Acesta a fost săltat, ieri la prânz, de la biroul din Suceava, în baza unui mandat de arestare european emis de autorităţile austriece. Odată cu mandatul, la Suceava au ajuns şi poliţişti din Austria, care au sperat că vor pleca înapoi cu tot cu Vasilică Puşcaşu. Este pentru prima dată când un mandat de arestare european ajunge la Suceava nu prin sistemul SIRENE, ci adus direct, ceea ce denotă importanţa pe care autorităţile austriece o dau acestui caz.
Potrivit datelor din mandatul emis de Parchetul din Wiener Neustadt, un oraş din Austria Inferioară, Vasilică Puşcaşu este acuzat că împreună cu alte persoane a comis două jafuri armate.
Faptele s-ar fi petrecut în zilele de 1 şi 7 aprilie 2005, când Puşcaşu şi celelalte persoane au intrat armate în două sucursale bancare, de unde au plecat cu 265.000 de euro, respectiv 70.000 de euro.
Vasilică Puşcaşu: „Nu sunt de acord să fiu predat”
Adus în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava în jurul orei 15,15, Vasilică Puşcaşu a fost însoţit de mai mulţi amici, dar şi de doi avocaţi. Întrebat dacă este de acord cu procedurile de predare, suceveanul originar din Bilca a fost tranşant: „Nu sunt de acord să fiu predat, deoarece la datele respective nu eram în Austria, ci în România. În acea perioadă solicitasem paşaport turistic, dar am fost refuzat pe motiv că aveam interdicţie pe spaţiul Schengen. Abia după trei-patru ani am primit acest paşaport turistic”.
Procurorul de caz a susţinut că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca cererea de predare a lui Vasilică Puşcaşu să fie admisă de instanţa de judecată.
Laurian Ostaficiuc, unul dintre avocaţii care l-au reprezentat pe Puşcaşu, a cerut amânarea predării persoanei solicitate, motivând că aceasta are un alt dosar penal pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în care este cercetat pentru o evaziune fiscală de 12 miliarde de lei vechi, la plângerea ANAF.
„Derularea procedurilor naţionale are prioritate şi de aceea considerăm că mai întâi trebuie clarificate afacerile sale judiciare din România. Considerăm că până la predare nu trebuie arestat şi asta pentru că este o persoană ancorată în realităţile sociale, are activităţi intense cu statul român şi este mai presus de orice dubiu că s-ar putea sustrage procedurilor legale”, a precizat Laurian Ostaficiuc.
Un nou termen de judecată pe 20 ianuarie
Unul dintre motivele pentru care s-a insistat în sala de judecată a fost acela că Vasilică Puşcaşu trebuie să-şi rezolve mai întâi dosarele penale pe care le are în România. Dosarul la care au făcut referire avocaţii săi, cu privire la evaziunea fiscală de 12 miliarde de lei vechi, a fost detaliat de Sebastian Sofronie. „Dosarul în care iniţial s-a început urmărirea penală împotriva lui Cristian Nistor, asociatul său, a fost extins şi s-au început cercetările şi împotriva clientului meu şi a altor două persoane”, a precizat avocatul Sofronie.
Instanţa a acceptat să verifice dacă Vasilică Puşcaşu este urmărit penal în dosarul menţionat, deşi în cazierul său nu figura aşa ceva, şi a stabilit ca termen de judecată data de 20 ianuarie.
Apoi, judecătorul de caz a ieşit din sală pentru deliberări, iar după aproape două ore de aşteptări a anunţat că respinge cererea de arestare preventivă, impunându-i lui Vasilică Puşcaşu să îndeplinească o serie de condiţii până la termenul de judecată, printre care şi aceea de a nu părăsi localitatea.
La ieşirea din sala de judecată, Vasilică Puşcaşu a refuzat să facă vreo declaraţie despre reţinerea sa şi despre faptele de care este acuzat.
Vasile Puşcaşu: La mijloc este o confuzie nefericită pentru mine
Într-un comunicat transmis aseară la redacţie, omul de afaceri Vasilică Puşcaşu a precizat: „Nu am nici o legătură cu acuzaţiile care mi se aduc. Cum am spus şi în instanţă, sunt la dispoziţia anchetatorilor şi mă voi prezenta în faţa autorităţilor ori de câte ori voi fi solicitat. Am toată disponibilitatea pentru a colabora cu procurorii români, dar şi cu cei din Austria, pentru a lămuri acuzaţiile formulate la adresa mea. La mijloc este o confuzie nefericită pentru mine. Din păcate, astfel de confuzii se întâmplă, chiar anul trecut existând două situaţii de acest gen în România. Sunt nevinovat şi am încredere că justiţia română, în colaborare cu autorităţile austriece, îmi vor da dreptate”.
(12 ian 2012, 11:30:18